Revolucionarni šampionat, Srbija vreba iz drugog plana

Autor: Mladen Heleta
petak 05.01.2024.
09:15
Izvor: Sportske.net

U Hrvatskoj počelo Evropsko prvenstvo za vaterpoliste.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

Sinoć je počelo Evropsko prvenstvo za vaterpoliste, koje će trajati do 16. januara, a čiji će domaćini biti Zagreb i Dubrovnik.

Titulu će sa prošlog šampionata u Splitu braniti Hrvatska, a ovo će biti prvi put u istoriji da će ista zemlja organizovati dva uzastopna Evropska prvenstva. Domaćin ovog turnira trebalo je da bude Izrael, ali je zbog poznatnih dešavanja u toj državi, turnir prebačen u Zagreb i Dubrovnik, koji su se jedini prijavili i bili spremni da ugoste najbolje evropske selekcije.

Biće ovo revolucionarni šampionat, pošto će se prvi put igrati u veoma neobičnom formatu - sa selekcijama koje su raspoređene u dve Divizije, na osnovu rezultata na prethodnom prvenstvu i kvalifikacijama. 

Osam najboljih timova sa prošlog prvenstva čine Diviziju 1, a ostalih osam Diviziju 2. 

Ekipe iz obe Divizije su podeljene u dve grupe sa po četiri reprezentacije.  Prva dva tima iz grupa Divizije 1 plasiraće se direktno u četvrtfinale, dok se trećeplasirani i četvrtoplasirani timovi u osminu finala i tamo će se sastati sa prva dva tima iz grupa Divizije 2. 

U Diviziji 2 je Srbija, nakon razočaravajućeg plasmana na prethodnom prvenstvu Evrope, kada je bila deveta.

Naš tim je smešten u grupu C, zajedno sa Nemačkom, Maltom i Izraelom. U grupi D Divizije 2 su Rumunija, Holandija, Slovačka i Slovenija.

U Diviziji 1 su grupe A i B. Grupu A čine Hrvatska, Crna Gora, Španija i Francuska, a grupu B Grčka, Italija, Mađarska i Gruzija.

Prvak Evrope obezbediće plasman na Olimpijske igre. Ako titulu osvoje Mađarska, Grčka ili Francuska, koje već imaju olimpijsku vizu, sledeća najbolje plasirana selekcija naći će se u Parizu narednog leta.

Srbija ne bi smela da ima problema oko osvajanja prvog mesta u grupi, a ukoliko tako bude, onda će joj rival u osmini finala biti poslednjeplasirani tim iz grupe u kojoj su Hrvatska, Španija, Crna Gora i Francuska. To će najverovatnije biti Francuska.

Naš tim takmičenje otvara danas od 17 sati protiv nejakog Izraela u Zagrebu.

"U grupnoj fazi imamo lakše protivnike, ali zato startujemo od osmine finala. To će nam biti glavna utakmica. Videćemo ko će nam biti protivnik i svaka naredna utakmica posle osmine za nas je finale. U ovom trenutku ne gledamo dalje od toga, jer će u osmini finala biti izuzetno teška utakmica, u rangu četvrtfinala ili polufinala, zato da su nam misli na 10. januaru. Mi smo zbog devetog mesta na Evropskom prvenstvu u Splitu sada u donjem domu. Zbog toga imamo i lakšu grupu, ali imamo i eliminacionu utakmicu u osmini finala, koja je teška. Kakav je takav je sistem, hajde da mu damo šansu. Videćemo da li donosi boljitak vaterpolu", kazao je selektor Srbije Uroš Stefanović.

A kada je reč o favoritima za titulu, tu nažalost Srbija više nije među onim glavnim pretendentima, već će vrebati šansu iz drugog plana.

Domaći bazen je uvek značajna prednost i zato bi Hrvatska lako mogla da odbrani trofej. Španija je igrački najjača selekcija na planeti i ona može da ode do kraja, a tu su još i Mađarska, Italija i Grčka.

Zajedno sa Srbijom će svoju priliku iz senke tražiti i Crna Gora, a ove dve ekipe bi mogle da se sastanu već u osmini finala, ukoliko Crnogorci podbace u grupi i budu poslednji.

Treba napomenuti i da nas vrlo brzo čeka i Svetsko prvenstvo u Kataru, što je poseban apsurd, tako da nije nemoguće da će pojedine reprezentacije kalkulisati i tempirati formu za to takmičenje.

Ne propustite