Savić oduševljen klupskim vaterpolom u Srbiji: "Da mi je neko rekao ovo pre tri godine..."

Autor: Ivan Cvetković
utorak 26.10.2021.
09:55
Izvor: Sportske.net, Danas

Ipak, "daleko je sunce", tvrdi trofejni stručnjak...

VSS Aleksandra Krupanič

Povezane vesti

Dugo su ljudi iz srpskog vaterpola apelovali na probleme sa kojim se ovaj sport suočavao kod nas, da bi uz pomoć saveza i olimpijskog komiteta domaći klupski vaterpolo postao verovatno i najjači na svetu.

Upravo je o tome i govorio selektor "delfina" Dejan Savić u intervjuu za Danas.

"Da mi je neko pre tri godine najavio ovako nešto ne bih mu verovao, jer je delovalo kao nemoguća misija. Samo sam se nadao da će doći jedan tako velik dan za srpski vaterpolo. Zbog zajedničke ideje našeg Olimpijskog komiteta i Saveza da se određeni broj reprezentativaca vrati u zemlju", kazao je on.

Ipak, poziva na oprez od prevelikih očekivanja.

"Daleko je sunce, što se kaže, ko zna šta sve može da se desi narednih meseci, ali uopšte ne smatram nemogućim da imamo više od jednog predstavnika na Fajnal-ejtu. Radnički ima zanimljive protivnike u svojoj grupi, Zvezda određenu šansu u njenoj... Hajde da se poslužim meteorološkim terminima - trenutna prognoza je oblačno vreme, ali u ovom trenutku ne možemo da znamo da li će iz tih oblaka pasti kiša ili će se probiti sunce kroz njih. Za sada je najvažnije da imamo više učesnika Lige šampiona nego drugi i da će tako napravljeni i ambiciozni, jako podići kvalitet i konkurentnost našeg prvenstva, odnosno stabilizovati vaterpolo u Srbiji. Ovo je praznik za naš sport", smatra Savić.

Veliki favorit za osvajanje Lige šampiona biće Novi Beograd, domaćin Fajnal-ejta.

"Novi Beograd ima sjajan tim na papiru, praćen ogromnim očekivanjima samog kluba, ali i okoline. Samo, pogrešno bi bilo unapred ga proglasiti šampionom, što zbog njega samog, što zbog ostalih ekipa. Umesto da se žuri sa prognozama i pravi pritisak na igrače i trenera, treba ih ostaviti na miru jer oni sami i uprava kluba najbolje znaju šta žele i sa kakvim problemima bi se mogli susresti, odnosno šta im valja činiti. Takođe, ne smeju se potceniti odličan sastav Radničkog, izuzetan tim Partizana, pa ni Šabac, Vojvodina, Valis..."

Konkurencija u srpskom šampionatu nikada nije bila jača.

"To je izuzetna stvar. Ranijih godina bili smo hendikepirani u odnosu na naše najveće rivale u borbi za titule, pošto nam je 95 odsto A reprezentativaca bilo u inostranstvu, pa nismo mogli da ih okupimo na vikend pripremama u takmičarskim pauzama. Sada, kada mi ih je toliko pred nosom, imao bih prostora za česte mini-pripreme, mnogo pre 3. januara kada ću prvi put okupiti selekciju posle Igara u Tokiju, da LEN nije smislio katastrofalan kalendar takmičenja. Moderan sport se sveo na hleba, igara i krvi, ali ovo što se radi vaterpolistima nema nigde. Samo mi imamo završni turnir sa osam ekipa od 16 učesnika. Samo kod nas je nagrada za evropsku titulu manja od klupskih troškova učesnika. Samo kod nas LEN traži organizatorima vodećih događaja da svoje bazene brendiraju sponzorima. Samo kod nas nema pristupa zaradi od ulaznica i TV prava. Igrači se ništa ne pitaju, još nemaju zdravstveo osiguranje u slučaju povrede i pauze", rekao je on.

"Klubovi ne mogu finansijski da profitiraju, ali mladi igrači mogu da nauče uz svoje vrsne kolege i stiču iskustvo kroz jake utakmice. Međutim, treneri nemaju vremena da rade sa njima koliko bi voleli, baš zbog onog zgusnutog rasporeda. Jedina pozitivnost u toj opštoj LEN i FINA negativnosti je to što će selekcije biti na okupu do 1. aprila do 31. maja, zbog toga što na proleće imamo prvenstvo Evrope, a krajem leta Svetsko prvenstvo, pa će treneri moći tada da im se više posvete", zaključio je selektor Srbije.

Ne propustite

Komentari

0 Komentara

Molimo vas prijavite se ili registrujte kako bi mogli da ostavite komentar.