Srbi se "oštre" i spremaju osvetu u osmini finala, tri su jasna favorita za titulu, ali tek počinje ono pravo

Autor: Milovan Longinov
utorak 09.01.2024.
11:30
Izvor: Sportske.net

U utorak se završava grupna faza Evropskog prvenstva u vaterpolu.

2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Evropsko prvenstvo u vaterpolu, koje se igra u Zagrebu i Dubrovniku, polako ulazi u onu najzanimljiviju fazu, od srede nas čekaju eliminacione utakmice, a sudeći prema mečevima koje smo videli u grupnoj fazi, revolucionarna odluka o tome da se šampionat podeli na dve Divizije, deluje opravdana.

Ali u toj podeli postoji jedan apsurd. Selekciji Srbije je definitivno mesto u Diviziji 1, ali se naš tim igrom slučaja, zbog lošeg plasmana na prethodnom prvenstvu Evrope, našao u situaciji da grupnu fazu igra protiv ekipa koje joj nisu dorasle u Diviziji 2.

Podsetimo, osam najboljih timova sa prošlog prvenstva čine Diviziju 1, a ostalih osam Diviziju 2.  Ekipe iz obe Divizije su podeljene u dve grupe sa po četiri reprezentacije.  Prva dva tima iz grupa A i B Divizije 1 plasiraće se direktno u četvrtfinale, dok će trećeplasirani i četvrtoplasirani timovi u osminu finala i tamo će se sastati sa prva dva tima iz grupa C i D Divizije 2. 

Srbija je u prva dva kola deklasirala Izrael (22:1) i Nemačku (14:6) i ostaje joj da u utorak protiv Malte od 19 sati overi prvu poziciju u grupi C, što će joj u osmini finala doneti duel sa poslednjeplasiranim timom iz grupe A, u kojoj su Hrvatska, Španija, Crna Gora i Francuska.

To će biti Francuska, koja će stajati pred izabranicima Uroša Stevanovića u borbi za plasman u četvrtfinale.

I biće to velika šansa za "delfine" da se revanširaju Francuzima za bolan poraz baš u osmini finala prošlog Evropskog prvenstva u Splitu. Upravo je zbog tog poraza Srbija sada u poziciji da bude deo Divizije 2 i da nema mogućnost da se direktno plasira među osam najboljih reprezentacija na ovom takmičenju.

Francuzi su tada u Splitu šokirali Srbiju i savladali je sa 10:9, sada su u Dubrovniku su namučili Crnogorce i izgubili tek posle slabijeg izvođenja peteraca, dok su od domaćina i branioca titule Hrvatske poraženi rezultatom 12:7.

Neće to bili lak duel za Srbe, ali Mandić, Jakšić, Ranđelović i ostali su otišli u Hrvatsku da pokrenu povratak naše ekipe u evropski i svetski vrh, da probaju da se već na ovom prventsvu izbore za olimpijsku vizu i da pokažu da će biti spremni za Pariz, gde bi trebalo da brane olimpijsko zlato iz Tokija.

Prvak Evrope obezbediće plasman na Olimpijske igre. Ako titulu osvoje Mađarska, Grčka ili Francuska, koje već imaju olimpijsku vizu, sledeća najbolje plasirana selekcija naći će se u Parizu narednog leta.

Mađari, Grci i Francuzi će teško do zlata u Hrvatskoj, pa ovo takmičenje osim titule šampiona Evrope, što je samo po sebi ogromna stvar, ima dodatnu težinu.

Mađarska je desetkovana došla na ovaj šampionat, mada je sinoć deklasirala prilično nezainteresovane Italijane, Grčka deluje kao se tempira za Svetsko prvenstvo koje se vrlo brzo igra u Dohi, dok Francuska nije ekipa za trofej.

Do sada su na najviše pokazali Španija, Hrvatska i Italija. Ipak, Italijani su bili neprepoznatljivi protiv Mađarske, mada se sumnja da su malo i kalkulisali zbog žreba u nokaut fazi, dok su Hrvati na krilima kontroverznih sudijskih odluka izbegli poraz od Crne Gore u regularnom delu. Izgubili su kasnije na peterce, ali to im je bilo dovoljno da odu direktno u četvrtfinale, dok će Crna Gora morati da igra osminu finala.

Hrvati i Španci su odigrali fantastičan susret, koji je domaćin rešio u svoju korist posle peteraca i nekako su to tri najveća favorita da odu kraja, ali…

Srbija još nije igrala sa najjačima, Grčka ipak može sa "klikne" u svakom trenutku, Crna Gora i Mađarska očigledno imaju materijal da naude svakom, tako da tek slede ona prava uzbuđenja za ljubitelje vaterpola.

 

Ne propustite