Teško leto za srpske ''delfine'', Split kao prekretnica?

Autor: Darko Mitrović
subota 27.08.2022.
10:00
Izvor: Sportske.net

Paklen letnji ritam!

EPA-EFE/Tibor Illyes
EPA-EFE/Tibor Illyes

Povezane vesti

U subotu u Splitu počinje Evropsko prvenstvo u vaterpolu, a Srbija će imati svoje predstavnike i u muškoj i u ženskoj konkurenciji. Odavno smo naviknuti na vrhunske rezultate naših vaterpolista, to je naš najtrofejniji kolektivni sport i od ''delfina'' uvek očekujemo najviše, ali ove godine je na scenu stupila nova generacija kojoj očigledno treba još vremena da dostigne nivo makar blizak onom najvišem na kom su godinama bili Filip Filipović, Andrija Prlainović, braća Pijetlović, Milan Aleksić, Stefan Mitrović. Oni su olimpijskim zlatom prošle godine u Tokiju stavili tačku na svoje blistave reprezentativne karijere, pa je ova 2022. godina ''tranziciona'' za naš reprezentativni vaterpolo.

Odmah pošto su ''šestorica veličanstvenih'' ozvaničili oproštaj od nacionalnog tima, bilo je jasno da će trofejni selektor Dejan Savić imati vrlo težak posao da u kratkom vremenskom roku formira ekipu sposobnu da nastavi ''žetvu'' medalja na najvećim takmičenjima. S druge strane, verovalo se da će mu taj posao biti olakšan činjenicom da je klupska konkurencija u Srbiji prošle sezone bila jača nego ikad i da je većina reprezentativaca nastupala u domaćim klubovima, najviše u Novom Beogradu i kragujevačkom Radničkom koji su se takmičili i u regionalnoj ligi, ali i u Ligu šampiona, gde su Novobeograđani stigli do finala i ''za dlaku'' im je izmakla titula prvaka Evrope u duelu sa Pro Rekom.

Nažalost, naš podmlađeni nacionalni tim nije uspeo da stigne do medalja na dva velika takmičenja koja su odigrana ovog leta. ''Delfini'' su najpre na Svetskom prvenstvu u Budimpešti pre mesec i po dana osvojili peto mesto, poraženi su od Hrvatske u četvrtfinalu, a isti plasman ostvarili su i na završnom turniru Svetske lige krajem jula u Strazburu, gde ih je u četvrtfinalu zaustavila Italija.

Tako će Evropsko prvenstvo u Splitu biti već treće veliko takmičenje ovog leta za reprezentaciju Srbije, ali selektor Savić će ponovo biti prinuđen da menja sastav ekipe. Tokom priprema je zbog bolesti i povreda bilo dosta kadrovskih problema, pa se do poslednjeg trenutka nije znalo da li će Savić moći da računa na Dušana Mandića, Nikolu Jakšića, Đorđa Lazića i Đorđa Vučinića. Na kraju, medicinski tim je procenio da Mandić i Vučinić mogu da otputuju sa ekipom u Split, ali bi nastupi povređenih Jakšića (mišić na ruci) i Lazića (leđa) bili rizični, pa će ''delfini'' morati u Splitu bez njihove pomoći. Imajući to u vidu, Srbija će na EP nastupiti sa samo trojicom igrača koji su prošle godine osvojili olimpijsko zlato (Mandić, Ranđelović i Strahinja Rašović), dok će Vučinić, Velkić, Pljevančić, Branković, Martinović, Rističević, S. Rašović, Drašović, Radulović, Stojanović i golmani Rističeić i Dobožanov po prvi put nastupiti na Evropskom prvenstvu. Samo su Viktor Rašović, Vico, Mandić i  Ranđelović bili u sastavu koji je 2018. u Barseloni osvojio titulu prvaka Evrope, a sa izuzetkom Viktora Rašovića oni su igrali i pre dve godine na EP u Budimpešti, gde je Srbija osvojila peto mesto.

Mađarska u Split dolazi kao branilac titule, ali su ovoga puta, uz odlične kvote u AdmiralBet-u najveći favoriti Španija i Italija, finalisti nedavnog Svetskog prvenstva, gde je Španija posle peteraca slavila u finalu i postala prvak sveta. Medaljama se nadaju i Srbija, domaća Hrvatska, Crna Gora i Grčka. Posle dva peta mesta ovoga leta, za naš tim bi svaka medalja na EP u Splitu bila veliki uspeh i nadamo se da će Savićev tim biti kadar da je i osvoji. Srbija će se takmičiti u Grupi D, startovaće u ponedeljak u podne protiv Izraela, dva dana kasnije je derbi protiv Mađarske, a 2. septembra je meč trećeg kola protiv Slovenije. Kao i na Svetskom prvenstvu, pobednici grupa direktno će otići u četvrtfinale, a drugo i trećeplasirani će morati da igraju osminu finala. Ukoliko se Srbija direktno plasira u četvrtfinale, tamo će joj rival najverovatnije biti Crna Gora, a ako bude morala da igra u osmini finala, potencijalni rival je Francuska, pa zatim verovatno Italija u četvrtfinalu.

Što se tiče dama, ženska vaterpolo reprezentacija Srbije od 2016. godine redovno učestvuje na Evropskim prvenstvima, ali do sada nije uspevala da ostvari značajnije rezultate. Takmičiće se ukupno 12 selekcija podeljenih u dve grupe po šest ekipa, a Srbija je smeštena u Grupu B. Naš tim će startovati u subotu, a rival je najteži mogući – aktuelni evropski prvak Španija. Zatim slede susreti sa Francuskom, Slovačkom, Italijom i Izraelom. Po četiri prvoplasirane ekipe iz obe grupe izboriće plasman u četvrtfinale, ali za Srpkinje bi bilo koja pobeda značila napredak u odnosu na prethodno EP, s obzirom da su tada upisale svih pet poraza.

Ne propustite