Da li bi neko mogao da zaustavi ex-Yu tim na Eurobasketu ove godine?

Autor: Nikola Miloradović
subota 16.09.2017.
21:21
Izvor: Sportske.net

Kada pogledamo učinak igrača sa prostora bivše Jugoslavije, čak i bez velikog broja zvezda, čini se da bi selekcija SFRJ bila nezaustavljiva.

Povezane vesti

Dovoljno je reći da se u finalu smotre najboljih evropskih selekcija nalaze dve reprezentacije sa prostora bivše Juge, iako se ni najveći optimisti tome nisu nadali na početku šampionata.

Da bi ovakav rasplet turnira mogao da bude, naslutilo se nakon grupne faze takmičenja.

Slovenija se gotovo prošetala grupom A, upisali su sve trijumfe, nadigrali Francusku, Grčku pa i nadahnutu Finsku, te su zasluženo sa prvog mesta otišli u drugu fazu takmičenja.

Srbija je takođe bila prva u svojoj grupi, ali za razliku od Slovenaca, naši košarkaši su doživeli jedan poraz.

Kostur eliminacione faze je bio takav, da bi putevi Slovenije i Srbije mogli da se ukrste samo u finalu ili eventualno borbi za treće mesto. Tako je i bilo, sutra ćemo se protiv Gorana Dragića i družine boriti za najsjajniju medalju.

Što se tiče ostalih reprezentacija sa prostora bivše Jugoslavije, sve reprezentacije koje su učestvovale prošle su grupnu fazu takmičenja.

Hrvatska je sa drugog mesta grupe C otišla u osminu finala, Crna Gora je bila odmah iza njih. U toj grupi su neprikosnoveni bili Španci, koji su od starta bili i prvi favorit na turniru, ali su ih Slovenci "isprebijali" u polufinalu, te ćemo ovog leta dobiti novog prvaka "Starog kontinenta".

Individualni učinak govori sledeće, najbolji poenter od svih košarkaša sa prostora ex-Yu bio je Bojan Boganović, ali ni košarkaš Indijana Pejsersa nije pomogao selekciji Hrvatske da se domogne četvrtfinala.

Bojan Bogdanovic

On je u proseku upisivao 22,5 poena po meču, a prate ga Goran Dragić iz Slovenije sa 21 poenom po utakmici i lider reprezentacije Srbije Bogdan Bogdanović sa 20,3 postignuta poena po meču. Doduše, Dragić i Bogdan su imali i veći uzorak, tačnije do samog finala su odigrali dva meča više od vedete hrvatskog nacionalnog tima.

Dragic

Kada u obzir uzmemo rejting, tu prednjači Goran Dragić sa prosečnim indeksom korisnosti od 20,6, njega prati Bojan Bogdanović sa 20,3, dok je i u toj kategoriji treći novi bek Sakramento Kingsa sa prosečnim rejtingom 20,1.

Bogdan Bogdanovic

Sasvim je jasno da bi reprezentacija sa njima trojicom u rosteru, bila strah i trepet za sve protivnike na ovogodišnjoj kontinentalnoj smotri.

Petorku jugoslovenske reprezentacije bi po učinku na dosadašnjem toku šampionata kompletirali krlini centar Crne Gore Bojan Dubljević, sa prosečnim rejtingom 16,7, ali bi na tom mestu mogao da se nađe i hrvatski reprezentativac Dario Šarić, koji je beležio prosečan rejting 14,3, ali uz više poena po utakmici od "četvorke" španske Valensije. Dubljević je u proseku upisivao 12,8 poena po meču, Šarić 14,8.

Što se tiče pozicije centra, tu se najbolje pokazao još jedan reprezentativac Crne Gore, centar Orlando Medžika Nikola Vučević, sa prosečnim rejtingom 17,3, ali bi tu mogao da se nađe i Bobi Marjanović, koji je u proseku imao valuraciju od 14,4. Treba napomenuti i da je Bobi odigrao dva meča više od crnogorskog reprezentativca.

vucevic dubljevic

Treba istaći i sjajan učinak Luke Dončića, koji je imao izvanredno prvenstvo, beležio je prosečan rejting 19,8 uz 15,1 poena po utakmici, zatim i centra slovenačke reprezentacije Gaspara Vidmara (rejting 13,6; poena po meču 9,4), potom i plejmejkera reprezentacije Srbije Stefana Jovića (rejting 13,5; poena po meču 7), kao i beka Slovenije Klemena Prepeliča (rejting 13; poena po meču 12,9) i Vladimira Lučića (rejting 12,1; poena po meču 8,9).

Luka Doncic

Suma sumarum, da se reprezentacije Jugoslavije pojavila na ovom šampionatu sa ovim igračima, jasno je da bi se i Špancima "tresle kosti".

PG: Goran Dragić, Stefan Jović
SG: Bogdan Bogdanović, Klemen Prepelič
SF: Bojan Bogdanović, Luka Dončić, Vladimir Lučić
PF: Bojan Dubljević, Dario Šarić
C: Nikola Vučević, Boban Marjanović, Gaspar Vidmar


Ne treba zaboraviti da na šampionatu nisu igrali i Miloš Teodosić, Nikola Jokić, Nemanja Bjelica, Nikola Kalinić, Mario Hezonja, Ivica Zubac, Ante Žižić, Nemanja Nedović, Miroslav Raduljica, Zoran Dragić i još mnogi sjajni košarkaši sa prostora bivše Jugoslavije, pa bi tim sa njima nesumnjivo mogao da baci rukavicu i najačoj svetskoj selekciji, reprezentaciji SAD.

Ne propustite

Komentari

40 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Johnnyy
Sunday, 17.09.2017
11:55

Druze Tito uzdanice bela, bice Juga opet cela.nPeva se od Vardara do Triglava i narod to tajno u sebi cuva i zeli. Obilazim poslom celu Jugu i znam vrlo dobro sta ce se desiti. Ovako vise ne moze, ove zemljice niko ziv ne zna u svetu odvojeno sem u sportu. Ali od sporta se ne zivi vec od ekonomije, tako da ce Juga opet biti cela. I u buducnosti sve se obrce tako da ce i EU i svetu vise biti potrebna jedna jaka ekonomija, od 6,7 slabih.

avatar
Don Silvio
Sunday, 17.09.2017
10:35

Ljudi manite se vi timova ex yu i zala za tom drzavaom. Da je valjala cemu nebi se raspala. Nisu hteli sa nama, pa nek se sad raduju kad prodju grupu.

avatar
djan_franko
Sunday, 17.09.2017
09:57

Da smo ex yu ne bi nista osvojili... puna zvezda u timu

avatar
Man united
Sunday, 17.09.2017
09:15

Па, сви ти које сте набројали су чистокрвни Срби осим Видмара.

avatar
Morava032
Sunday, 17.09.2017
09:14

Dobijem nagon za povrcanjem kad vidim tekstove ovog tipa...koga briga na sta bi licila reprezentacija te nakazne drzave,drazi su mi ovi momci nego bilo ko ko bi igrao tu...na kraju krajeva,moja zemlja je u vrhu evropske I svetskekosarke vise od 20 godina,tako da ne vidim potrebu za postavljanjem pitanja gde bismo bili da je Jugoslavije ne daj Boze ikad vise

avatar
Sunday, 17.09.2017
08:11

Ubi nas nostalgija.A prošlo skoro 30 godina.

avatar
PratimFudbalOd2005:(
Sunday, 17.09.2017
01:44

Koliko prvenstava nasa repka mora da se dokaze da bi mi poceli da se ponasamo kao pobednici...Sta ce nam ove price,je li nam nesto nedostaje?? Zasto nam je malo ekipa koja jos ni jednom nije zakazala da donese rezultat?? Zasto da se osecamo i pricamo kao da smo nesto izgubili kad je ocigledno da smo pobednici

avatar
M_85
Sunday, 17.09.2017
00:27

Ne shvatam uopste! Zasto Hrvati,Slovenci,Crnogorci ne pisu sta bi bilo da je exYU citava??? Ajde da razumem da smo mi najslabiji u kosarci iz Jugoslavije, ali imamo bolji tim nego svi oni zajedno i opet pisemo ove gluposti.

avatar
papirnica
Saturday, 30.09.2017
22:07

Zato što su Hrvati bez igrača iz bivše yuge recimo u fudbalu ipak su osvojili 3 če mesto na svetskom prvenstvu onda u rukometu pogledajte malo koliko medalja je osvojila Hrvatska i zato je bolje ovako kako je bilo pa prošlo navijajmo za svoje poštujmo tuđe i nikada neče da bude problema, a u košarci Slovenija pošteno osvojila evropsko prvenstvo pa nek priča ko šta oče.

avatar
mak_juventino
Saturday, 16.09.2017
23:51

Vdim , zaboravili ste nas , Makedonce , a imamo toliko slilnih igraca , NBA materijal ... :)))

avatar
Malo veliki covek
Saturday, 16.09.2017
23:35

Samostalnu Srbiju mogu jedino oni dopingovani Amerikanci, da Sale ima na raspolaganju igrace iz svih bivsih zemalja Jugoslavije, ni Ameri nebi mogli. Imali bi prekvalitetnu prvu i klavilitetnu klupu koja moze da udje i da se ne oseti da je neko izasao.

avatar
PratimFudbalOd2005:(
Sunday, 17.09.2017
01:42

Aj objasni mi kako to ameri ne bi mogli...Kako ti to vidis americku reprezentaciju,ko da igra za njih pa da ne mogu nekog da dobiju...Kako bi se to neki tim iz evrope izborio sa lebronom ili durantom,de rozanom ili hardenom,karijem ili irvingom,kako bi zaustavio tompsonov sut,ili dominaciju u reketu kazinsa dejvisa...Mogli bi mi ofanzivno mozda i da se ponesemo sa njima ali objasni mi kako bi to defanzivno uopste funkcionisalo...

avatar
PADAMNAGORE
Saturday, 16.09.2017
23:20

Kosarka je timski sport i pobedjuje TIM ! Dzabe 12 igraca sa dobrim individualnim kvalitetima(postizu preko 20poena po mecu npr) kad nema ko za njih da radi.. kosarka je nauka koju je Sale Djordjevic shvatio i sutra doktorita! Srecno sutra

avatar
Real21
Saturday, 16.09.2017
23:13

A zamislite srbiju u punom sastavu?

avatar
M_85
Sunday, 17.09.2017
00:23
avatar
Paulo
Saturday, 16.09.2017
23:12

Ja ne znam stvarno zasto se pominje ta Jugoslavija vise i ne bi ja nazvao ovo prvenstvo jugoprvenstvo kako ga neki nazivaju ja bi ovo pre nazvao Srboprvenstvo jer glavni igraci Slovenije su Srbi i trener je Srbin. Bolje da ste postavili ovakvo pitanje sta bi bilo da su svi igraci Srpske nacionalnosti igrali za svoju reprezentaciju a to su NIkola Pekovic, NIkola Mirotic ,Nikola Vucevic ,Bojan Dubljevic, Goran Dragic, Luka Doncic sa ovom ekipom koju imamo mislim i na povredjene igrace mislim da nam ni Amerikanci ne bi mogli nista.

avatar
papirnica
Sunday, 17.09.2017
10:52

Ja ne razumem više kad se pita Dončiča ili Dragiča ili bilo kog igrača šta je po narodnosti kad kaže Dončič da je ponosan da je SLOVENAC šta ima veze ako je jedan od roditelja iz druge države !

avatar
genijalac1234
Sunday, 17.09.2017
11:06

ma citav svijet je srbija, svi igraci na prvenstvu su srbi

avatar
AlexPFC
Saturday, 16.09.2017
22:38

Ovakve tekstove treba da pišu novinari ex-Yu zemalja. Svi oni bi želeli jednoga dana kad porastu da nam budu makar malo slični. Nama niko od njih nije potreban jer smo bolji i sa C timom, ubedljivo jači sa B timom a A tima se i Čak Noris pomalo plaši.

avatar
gosfkcz
Saturday, 16.09.2017
21:46

KAkav je to naslov? Pa niko nije zaustavio ni samostalnu Srbiju ni samostalnu Sloveniju.

avatar
Stari
Saturday, 16.09.2017
21:42

Kakav ex-yu tim, jača je kompletna Srbija

avatar
papirnica
Sunday, 17.09.2017
10:56

Hihihi pogledaj pobede SLOVENIJE same velike košarkaške zemlje u zadnje vreme uzeli skalp Francusku, Grčkoj,a za kraj čak velikoj Španiji a srbija uvek gledala da ne naleti na Amere na svetskom i na evropskom da ne naleti na Špance da se prošverca do finala inače svaka čast za pobedu protiv Rusije to je bila jedina .

avatar
papirnica
Saturday, 30.09.2017
21:51

Hahaha Stari meni je odlično ipak smo prvaci Evrope bez ijedne izgubljene utakmice SLO-VE-NI-JA ŠAMPION !!!!!!

avatar
Stari
Wednesday, 27.09.2017
17:34

Majstore, tebi nije dobro!!!

avatar
Ole Gunar Solšer
Saturday, 16.09.2017
21:41

PG: Teo, DragicnSG: Bogdan, HezonjanSF: Bojan, Bjelica, Doncic, nPF: Jokic, SaricnC: Vucevic, Bobi, Zizic

avatar
Amar Zornic
Saturday, 16.09.2017
22:20
avatar
crveno beli
Saturday, 16.09.2017
22:58

A Nurkic i Teletovic ? NJih si zaboravio.

avatar
Manitu
Saturday, 16.09.2017
21:29

Hahaha pa ko bi tu bio u drugom planu i morao da greje klupu.Ajd pogadjajte.U kosarci su ti potrebni 3 dobra igraca na tri razlicite pozicije ostali treba da budu Markovici,Kalinici,Vidmari tj spoljna momcad ali radilice.Radilice koje rade za ovu trojicu.

avatar
Maximovic
Sunday, 17.09.2017
05:20

Nepricaj gluposti. Kvalitetna reprezentacija prvenstveno mora da ima 3 vrsna sutera da se ne zna koj zasluzuje 1 postavu. Nemozes ocekivati da ce u svakom mecu istog igraca ici sut. Zatim 2 vrsna skakaca koj ce da skupljaju lopte i pod tudjim reketom. 1 veoma kvalitetnog pleja i nekog malo losijeg kao zamenu. Dva kvalitetna centra da bi mogli da iznesu veci deo utakmice i resavaju situacije pod kosem. To sto si ti napricao je potrebno timovima a nikako reprezentaciji ako planira da se bori za medalju. Cist primer imas u mnogim reprezentacijama koje nemaju uspeha a imaju tako sastavljene timove od te tvoje kombinacije. Doduse cim si ti stavio Markovica koj je uz Tea bio glavni motor ekipe(nemislim iskljucivo na poenterski deo u napadu(mada je Markovic i u tom segmentu bio uspesan)) i u napadu i u odbrani vidi se tvoje poznavanje kosarke.

avatar
Manitu
Sunday, 17.09.2017
22:34

Au evo ga strucnjak vrhunski koji sebi daje za pravo da kaze nekom da ne prica gluposti.Ajde bezi bre

avatar
Breaking Bad
Saturday, 16.09.2017
21:25

Smorili više ovi Ex-yu timovi, to je prošlost.

avatar
Direktor Marjanovic
Saturday, 16.09.2017
21:23

Nebi niko mogao da zaustavi kompletnu Srbiju a ne nesto vise

avatar
JC\'90
Saturday, 16.09.2017
21:44

Teodosic, Jovic,nBogdanovic, NedovicnKalinic,Simonovic, Lucic,nBjelica, Macvan,nJokic, Marjanovic, RaduljicannPa vi vidite dal bi nas neko zaustavio. Ili visoka petorka Teo, Bogdan, Bjelica, Jokic, Marjanovic. Ko bi mogo s njima ???