"Bolji Skilaći", promenio 38 automobila, sada spava u jednom...

Autor: Boris Jovanović
utorak 21.04.2020.
20:58
Izvor: Sportske.net

Gorka priča, završava se u raspaloj "Pandi"...

Povezane vesti

Kada je Toto Skilaći pravo niotkuda postao heroj Italije, i kada se svaki gol slavio ispod balkona njegovog skromnog stana u Palermu, tamo je bio i rođak i nekadašnji saigrač Mauricio.

"Čitava porodica je bila tamo, nona je plakala, otac nije mogao da izađe na ulicu da slavi, udavili bi ga od sreće, zbog mene je doživljavan kao božanstvo", priseća se Toto, čovek koji je makar za trenutak naterao Italijane da zaborave pobede.

"Toto je rešio problem juga
", egzaltirana je bila "Gazeta" dok se Italija probijala ka snu, tituli prvaka sveta. Na kraju je zaustavljena u polufinalu, ali je Skilaći bio najbolji strelac šampionata, postao otac pred meč sa Urugvajem koji je rešio.

Godinu pre toga je iz Mesine stigao u Juve, navijači su mu pevali "Toto krade gume", a legendarna je priča kada mu je Trapatoni kasnije kroz šalu rekao "policija sumnja da si ubio sudiju Falkonea", pošto je mafija raznela čitav auto-put kako bi likvidirala čoveka koji je bio simbol zakona i pravde.

Skilaci


Ipak, priču o Skilaćiju koji je trajao koliko i svako čudo, kratko, ispričaću vam nekom drugom prilikom, ova je posvećena njegovom rođaku Mauriciju. Njega biste mogli da sretnete danas negde u Palermu sa ispruženom rukom, živi u Fiat Pandi bez guma, društvo mu pravi pas Džoni, jedino ga on nije napustio.

Ovo nije ni prva ni poslednja tužna priča "kalća" koju bih mogao da napišem, ali je karakteristična jer je manje poznati rođak, zapravo do kraja osamdesetih bio poznatiji Skilaći. U njemu je Zeman video idealnog fudbalera, brz, jak na lopti, u bezglavoj napadačkoj igri čovek koji je mislio za sve druge. Sa Zemanom se sreo u malenoj Likati, zvali su ga "Maradona" iz Likate, ovaj klub je uveo u profesionalni fudbal, bio je toliko dobar da je potpisao za Lacio. Te godine slavni rimski klub bio je u Seriji B, ali je zlatni dečko iz Palerma dočekan kao ogromno pojačanje. I umesto da zakorači ka zvezdama, povredio se, odigrao svega 11 utakmica u nesrećnoj sezoni, Rimljani su se jedva spasili da ne ispadnu.

Skilaci


U stvari te godine kada je dobio ugovor na 500 miliona lira po sezoni, kada je propustio šansu života, Mauricio je teško primio sumnju medija, etikete, pozajmljen je Mesini gde se ponovo sreo sa Zemanon, ali i rođakom Totom.

Čitavog života su se takmičili ko će u nižim ligama dati više golova, ali ta godina u Mesini je bila raskrsnica.

"Povrede su me uništile, igrali smo dobro zajedno, ali sam već počeo sa kokainom, imao sam mnogo para. Razdvojili smo se, on je otišao gore, ja u pakao", kaže Mauricio. Upropastio je brak, stigao je i heroin, otišao u Juve Stabiju, i Zeman je digao ruke.

Sve se srušilo brzo, slave i novca je nestalo, rođak Toto je otišao posle Juventusa u Inter, ni tamo nije igrao, karijeru je završio u Japanu.

Rođaci ne govore.

Skilaci


Naime, Toto Skilaći se povukao, učestvovao je u par rijalitija, glumio mafijaškog bos, otvorio fudbalski školu u Palermu. Probao je da pomogne Mauriciju, zaposlio ga kao trenera.

Ali roditelji nisu želeli da im decu trenira narkoman, sa druge strane Mauricio gorko kaže da mu je Toto plaćao toliko koliko bi potrošio da dođe na trening i da uči decu,

Odustao je, spavao po vozovima, na kraju pre šest meseci završio na ulici u Palermu, kao klošar.

Ima ćerke koje su želele da mu nađu smeštaj, ali kaže da neće da im smeta, ima već 58 godina, čeka kraj, kako kaže olakšanje, posle svega.

"Bio je talentovaniji od Tota i to ne malo, ali je sebi bio najveći protivnik",
rekao je Zeman.

Zeman

Kada je napravio čudo u Fođi, za njegovog pulena Mauricija je bilo suviše kasno. Bio je prestar i doslovno gotov...

"Ponekad gledam klince kako igraju, imam želju da se uključim, neću da ih plašim. Govorili su da imam noge od zlata",
kaže 58-godišnji beskućnik.

O njemu je snimljen i film, "Ofsajd", u kome je priznao da je kupio 38 različitih automobila, na kraju eto završio u jednom bez točkova.

Zeman je ljut na njega jer je pričao da mu je predlagao da proda utakmice u Likati, ali i da se dopinguje (podsećamo upravo je Čeh pokrenuo priču devedesetih o dopingu u Juventusu), više ga i ne poznaje, kada ga slučajno sretne u Palermu...

"Najbolje mi je samom", kaže na kraju Mauricio...

Ne propustite