Destogodišnjica gola Kika Makede, kako je propao igrač kome će Junajted biti zauvek zahvalan!

Autor: Vladimir Stojanović
petak 05.04.2019.
11:38
Izvor: Sportske.net

Da nije bilo tog gola, možda Liverpul sada ne bi čekao titulu već gotovo tri decenije. Danas je desetogodišnjica najvećeg trenutka u karijeri koja je trebalo da bude potpuno drugačija...

Epa/Magi Haroun
Epa/Magi Haroun

Povezane vesti

Vreme brzo prolazi, kao da je juče bilo kada je Kiko Makeda pogodio protiv Aston Vile, da nije bilo toga, možda bi Benitezov Liverpul osvojio titulu.

Podsetimo, Junajted je izgubio sedam bodova prednosti, činilo se da će ih Liverpul prestići, ali je tog popodneva u poslednjoj Ronaldovoj sezoni, 17-godišnji Italijan postigao najvažniji gol u karijeri.

Četiri dana pre toga Fergi mu je, dok ga je gledao u rezervama koje je trenirao Solskjer rekao da će biti na klupi ako odigra dobro. Kiko je dao golove Njukaslu, pa je Ser Aleks ispunio obećanje.

Klinac je dao gol za pobedu, ne samo Vili, nego i u Sanderlendu sledeće nedelje i vinuo se u nebo. Ali, u konkurenciji kakva je tada vladala teško je mogao da dobije pravu šansu. Makeda je te 2009. potpisao četvorodišnji ugovor, ali i odbio da posluša Fergusona.

"On mi je rekao da odem na pozajmicu negde u Englesku, imao sam ponude Evertona i Sanderlenda 2010. ali sam želeo u Seriju A. Ser Aleks je hteo da mu budem na oku, ali ništa nije moglo da me zaustavi, otišao sam u Sampdoriju i napravio grešku života", priseća se Federiko Makeda.

Želeo je da se dokaže u Italiji, možda da stigne i do Lacija za koji navija, on je odrastao u jednom od najsiromašnijih rimskih predgrađa, među opasnim momcima. Igrao je za omladince Lacija kada ga je Ferguson upoznao, poklonio mu dres i nagovorio ga da dođe u Mančester.

Prvog dana je hteo da se vrati pod sunce Rima, pogotovo što je imao platu od 800 evra, očekivao je više, ali ga je Solkjer ubedio da će dobiti pre ili kasnije šansu u prvom timu. Tako je i bilo, predviđali su mu veliku karijeru, ali su ga povrede i pogrešni izbori sprečili da postane veliki napadač. U Sampdoriji je dao jedan gol za polusezonu, vratio se na ostrvo, pozajmljen je Kvins Park Rendžersima, pa nemačkom Štutgartu, Donkaster Roversu, imao je problem sa leđima, posle operacije bilo je bolje.

Makeda Macheda


U svojoj poslednjoj pozajmici u Birmingemu je igrao dobro, dao 10 golova, Ser Aleks je napustio Junajted, Mojes ga nije hteo.

Tako je Makeda kao slobodan igrač dve sezone proveo u Kardifu, pa onda u Forestu i nije davao golove.

federiko makeda

Na kraju, bolan povratak u Italiju, hteo je novi početak, i našao ga u malenoj Novari, varošici podno Alpa, na putu između Milana i Torina. Igrao je dve godine u Seriji B, dao 11 golova i prošlog leta otišao u Panatinaikos koji je daleko od nekadašnje slave.

Makeda ima već 27 godina, kaže da se još nada odlasku u neki veći klub, po mogućstvu u Italiji.

"Ne mogu da se složim da sam propao, davao sam golove u Junajtedu, kao klinac, ali je konkurencija bila strašna, Tevez, Runi, Ronaldo, Velbek, Berbatov, nije bilo realno da igram, a imao sam i mnogo problema sa leđima. Trebalo je ranije da se operišem, izgubio sam dve godine karijere", objašnjava Italijan.

Sada ima i sina Lorenca, kao slobodan igrač potpisao je ugovor sa Atinjanima na tri sezone. U Junajtedu će mu navijači biti večito zahvalni za taj gol Vili koji je možda promenio sudbinu Liverpula koji i 10 godina kasnije čeka titulu prvaka Engleske.

Ne propustite

Komentari

4 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Real/Partizan
Friday, 05.04.2019
16:21

Kakva je to igracina mogao biti, sigurno jedan od boljih da je ostvario potencijal..

avatar
Friday, 05.04.2019
12:37

Кад се сетим те утакмице и преокрета над Вилом... Сви смо мислили да ће Македа постати велики играч, али што се каже у тексту погрешни избори и повреде су учинили своје !

avatar
lazialee
Friday, 05.04.2019
11:58

Secam se tog gola i ovog momka... Šteta sto nije stigao do dresa svog voljenog Lazia...

avatar
Mak-Juventino
Friday, 05.04.2019
11:56

Eh kakva vremena , kakav tim je imao United, ali i kako su igrali , Fergusonovski ... Ovi golovi Makede i onaj Ovenov protiv City za 4 - 3 nikada necu zaboraviti ....