Kragujevačka ''samba'' na JNA - Ni Pele nije bio ravnodušan!

Autor: Darko Mitrović
ponedeljak 27.02.2023.
10:00
Izvor: Sportske.net

Pobeda Radničkog o kojoj se decenijama priča.

kgsport.info
kgsport.info

Povezane vesti


Ove godine kragujevački Radnički obeležava vek postojanja, a ako bi se birala prvenstvena utakmica na koju su navijači ovog kluba najponosniji i taj doživljaj prenosili s kolena na koleno, gotovo sigurno bi to bio trijumf nad Partizanom u Humskoj, 4:1, početkom sezone 1969/70.

Ta 1969. godina bila je istorijska za Kragujevčane, jer je tada Radnički prvi put uspeo da se domogne najvišeg ranga takmičenja u SFR Jugoslaviji posle baraž mečeva sa Crvenkom i Sutjeskom. Fudbalska euforija je zahvatila ''srce Šumadije'', svi su jedva čekali početak nove sezone i debitantski prvoligaški meč protiv splitskog Hajduka u Kragujevcu. Splićani su taj meč dobili sa 3:1, ali ostao je upamćen prvi prvoligaški gol Radničkog koji je postigao Sava Paunović. U drugom kolu Radnički je remizirao sa Slobodom iz Tuzle (1:1), a već u trećem, 6. septembra 1969, usledio je taj čuveni meč sa Partizanom. Predvođeni Bjekovićem, Katićem, Kovačevićem, golmanom Ćurkovićem, Blagojem Paunovićem i ostalima, crno-beli su bili veliki favoriti u tom susretu, pogotovo posle pobeda u prva dva kola (Olimpija 2:0 i Vojvodina u Novom Sadu 2:1).

U to vreme je brazilski Santos, čija je prva zvezda bio slavni Pele, odigrao par prijateljskih utakmica na jugoslovenskoj turneji i plan im je bio da naredni meč odigraju sa Partizanom. Predstavnici brazilskog kluba su zato došli na utakmicu Partizana i Radničkog, ali kada su videli fantastičnu partiju kragujevačkog tima i njihovu pobedu nad Partizanom, odlučili su da promene plan i da umesto sa crno-belima odigraju meč sa Radničkim u Kragujevcu!

Pred 25.000 gledalaca u Humskoj, Žabarac je u 21. minutu doveo Šumadince u vođstvo, krajem prvog poluvremena Stojović je duplirao prednost, da bi Sava Paunović već u 46. minutu praktično rešio pitanje pobednika. Partizanu je pretila prava blamaža kada je Stojović svojim drugim golom povisio na 4:0, ali u finišu je Vladica Kovačević ublažio poraz crno-belih.

Možete li da zamislite tu sreću fudbalera i navijača kragujevačkog kluba tih dana? Prva prvoligaška pobeda, i to tako ubedljiva protiv Partizana, a nagrada za taj trijumf nije mogla biti bolja – slavni Pele im dolazi u goste! Šteta je samo što je kiša pokvarila spektakularni meč između Radničkog i Santosa koji je završen rezultatom 4:4. Radnički je i tada bio blizu pobede, poveo je u finišu sa 4:3, ali je Pele stigao da izjednači.

Debitantsku prvoligašku sezonu Radnički je završio na 15. mestu i spasao se ispadanja, ali su Kragujevčani ostali nepobedivi za Partizan koji nije uspeo da im se u drugom delu sezone revanšira. Taj meč je završen rezultatom 1:1, pa se na kraju ispostavilo da su bodovi protiv Partizana bili spasonosni za Radnički, a od svega toga je veliku korist izvukla i Crvena zvezda koja je osvojila titulu sa samo dva boda više od crno-belih.

Tek u sledećoj sezoni je Partizan uspeo da kao gost savlada Kragujevčane sa 2:0, ali je Radnički opet ostao neporažen u Humskoj, gde je bilo 1:1. I tada su ''crveni'' uspeli da izbore opstanak, ali ne i u proleće 1972. godine kada su završili svoju trogodišnju misiju u elitnom društvu. U toj sezoni nisu imali rešenja za Partizan koji ih je tada savladao u Humskoj sa 3:0, a u Kragujevcu je bilo 2:1 za crno-bele.

Radnički se u elitno društvo vratio 1974. godine, kada je ponovo uspeo da odigra dve sjajne utakmice protiv Partizana. Pred kraj jesenjeg dela sezone Kragujevčani su pred svojim navijačima slavili sa 2:0, da bi na proleće odigrali još jedan odličan meč na JNA, ali je Partizan tada trijumfovao sa 4:3. A onda, u narednoj sezoni repriza iz 1972. - Partizan je oba puta savladao Radnički, čak su i rezultati bili isti kao u sezoni 1971/72 (3:0 u Humskoj i 2:1 u Kragujevcu), a ''crveni'' su ponovo ispali u drugoligaško društvo. U elitu su se vratili tek 1998, posle penal-serije u baražu protiv Čukaričkog, ali i pored toliko dugog odsustva iz prvoligaške konkurencije, Kragujevčani su u međuvremenu uspeli da ostvare još jednu nezaboravnu pobedu nad Partizanom.

Bio je to meč šesnaestine finala Kupa Jugoslavije, odigran avgusta 1986. godine. U izvanrednoj atmosferi, pred tridesetak hiljada gledalaca, drugoligaški tim Radničkog je savladao Partizan sa 3:2. Partizan je tog leta doveo Kataneca, Vokrija, pa Milka Đurovskog iz Zvezde, ali mu to nije bilo dovoljno protiv raspoloženih Kragujevčana koji su golovima Zorana Gođevca poveli sa 2:0, crno-beli su izjednačili na 2:2, ali je presudio autogol Čapljića.

U novijoj istoriji Radnički nije imao previše uspeha protiv Partizana, tek još par remija, a u nedelju će u Humskoj imati novu priliku da tu sliku promeni.

Naravno, Partizan je favorit bez obzira na aktuelni trenutak i najavljeni odlazak trenera Petrića posle eliminacije iz Lige konferencija. Kvota u AdmiralBet-u na trijumf crno-belih iznosi 1.30, a ako smatrate da Radnički može da ponovi podvig iz 1969, kvota je fantastičnih 10.00.

Ukoliko biste da prognozirate golove, zanimljva opcija je 0-1I&0-2II za šta je kvota u AdmiralBet-u 1.83.

Ne propustite