Mogu li "Orlići" da zasene "Čileance"?

Autor: Mihajlo Vidojević
petak 25.07.2014.
23:51
Izvor: Sportske.net

Dvadeset i sedam godina posle uspeha koji su mladi reprezentativci Jugoslavije ostvarili na SP u Čileu Srbija je dočekala da jedna od mlađih selekcija njene fudbalske reprezentacije izbori plasman na planetarnu smotru.

uefa.com
uefa.com

Povezane vesti

Omladinska reprezentacija Srbije ostvarila je u petak višestruko važnu pobedu na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj.

Trijumf nad selekcijom Bugarske, golom Staniše Mandića u 90. minutu igre, Srbija je obezbedila plasman u polufinale EP ali je u isto vreme overila direktan plasman na Svetsko prvenstvo za igrače do 20 godina koje se 2015. igra na Novom Zelandu.

Sam po sebi plasman na Mundijal za igrače do 20 godina jako je važan za izabranike Veljka Paunovića jer će oni na taj način dobiti još jednu priliku da se već naredne godine u istom sastavu dokažu na velikoj sceni.

Za Srbiju kao fudbalsku naciju današnji rezultat ima još veću važnost jer od 1987. godine i titule koju je mlada reprezentacija Jugoslavije osvojila u Čileu, mlada selekcija zemlje koja je nasledila SFRJ nakon raspada nije uspela da se plasira na Mundijal.

Podsećanja radi, deo generacije čuvenih "Čileanaca" bila su fudbalska imena koja su kasnije ostvarila zapažene karijere, među kojima Predrag Mijatović, Davor Šuker, Zvonimir Boban, Branko Brnović, Robert Prosinečki...

Jugoslavija je te 87. godine u grupi "A" ubedljivo zauzela prvo mesto u konkurenciji Toga, Australije i selekcije domaćina. Uz devet osvojenih bodova i sa gol razlikom 12:3 (+9) Jugoslavija se plasirala u četvrtfinale gde je čekao Brazil.

Golovima Predraga Mijatovića i Roberta Prosinečkog Jugoslavija je preokrenula rezultat i slavila sa 2:1, istim rezultatom kojim je 23. oktobra u Santijagu tukla i Istočnu Nemačku kada su golove postigli Štimac i Šuker.

Finale je bilo priča za sebe. Bez golova se igralo sve do 85. minuta kada je Zvonimir Boban pogodio donji levi ugao gola Zapadne Nemačke ali je samo dva minuta kasnije Viteček izjednačio na 1:1 i naterao Jugoslovene da se težim putem domognu titule.

Tragičar penal serije bio je upravo strelac izjednačujućeg gola za Zapadnu Nemačku a za Jugoslaviju su pogodili Pavličić, Šuker, Brnović, Zirojević i Boban.



Sa ove vremenske distance takav uspeh deluje kao nešto nestvarno ali stoji činjenica da Srbija i danas ima talentovane dece što se videlo na prethodnom EP za omladince kada smo u Litvaniji osvoji prvu titulu od osamostaljenja zemlje.

Nema sumnje da je i sam plasman na SP na Novom Zelandu uspeh ali se nadamo da će izabranici Veljka Paunovića, nakon što steknu još godinu dana iskustva, 2015. uspeti da zasene "Čileance" i donesu našoj zemlji prvi trofej sa Svetskih prvenstava.

Ne propustite