Pirlo - Odlazak fudbalskog "Mocarta"

Autor: Boris Jovanović
sreda 25.06.2014.
23:59
Izvor: Sportske.net

Poraz od Urugvaja je bila poslednja utakmica u reprezentaciji za Andreu Pirla. On je ranije najavio odlazak, a bez obzira na poslednji neuspeh može sa ponosom da pogleda na svoje delo u "Azurima"

Beta/AP Photo/Antonio Clanni
Beta/AP Photo/Antonio Clanni

Povezane vesti

Andrea Pirlo je nosio dres Italije u svim kategorijama, rekao je da je u pitanju najdraži dres i da ništa ne bi menjao za "Azure".

"To je posebno, mnogo veće od svih trofeja u klubovima", kaže Pirlo.

"Mocart" je predvodio mladu reprezentaciju Italije do evropskog trijumfa 2000. kada je bio najbolji strelac i igrač šampionata. "Azurini" su u Slovačkoj osvojili titulu pobedom u finalu nad Česima od 2:1, Pirlo je postigao pobedonosni gol, a sa tri pogotka je bio strelac šampionata.

Igrao je za mladu reprezentaciju i dve godine kasnije kada su poraženi u polufinalu od Čeha sa 3:2, a takođe se na tom prvenstvu upisao u strelce.

U "A" selekciji je Juventusov plejmejker debitovao 2002. ali mu je prvo veliko takmičenje bio EP u Portugalu kada je Italija eliminisana u grupnoj fazi.

Veliki trijumf stigao je 2006. Pirlo je prvo golovima protiv Škota u kvalifikacijama iz slobodnjaka odveo Azure na Mondijala, tamo je prvo postigao gol protiv Gane i asistirao kod još jednog. Bio je proglašen za igrača utakmice, da bi isto priznanje prigrabio u polufinalu i finalu, kada je izveo korner posle koga je Materaci postigao gol.

Ušao je u tim šampionata, uz to je bio i najbolji asistent i treći igrač prvenstva, mada mnogi smatraju da je zaslužio "Zlatnu loptu" te godine.

Na EP je igrao 2008. Italijani su golom Pirla eliminisali Francuze ali su ispali u narednoj rundi od Španaca na penale, sjajni vezista je bio suspendovan za taj meč.

Igrao je na Mondijalu 2010. koji se završio u suzama, ali je Pirlo propustio dva meča zbog povrede. Usledilo je  EP 2012. u kome je Italija stigla do finala. Na tri meča je bio igrač utakmice, uključujući četvrtfinale i polufinale, dao je i divan gol Hrvatima. Ponovo je bio u timu prvenstva.

Oproštaj nije bio na Pirlovom nivou, ali ponajmanje njegovom krivicom. Momak iz Fiera, blizu Breše, odigrao je 112 mečeva, postigao 13 golova, osvojio svetsku titulu, evropsku sa mladima, igrao evropsko finale.

Karijera u Azurima za naklon, kao i sve što je Pirlo uradio u klupskom fudbalu.

Ne propustite