Prošlo je tačno 27 godina od najsramnijeg čina u istoriji tenisa, krik koji je promenio "beli sport"!

Autor: Ivan Cvetković
četvrtak 30.04.2020.
09:58
Izvor: Sportske.net

Ništa posle toga neće biti isto.

Epa/Frank Leonhardt
Epa/Frank Leonhardt

Povezane vesti

Tačno 27 godina je prošlo od verovatno i najsramnijeg prizora kojeg će se tenis stideti doveka.

Slavna teniserka Monika Seleš je na današnji dan 1993. napadnuta nožem na turniru u Hamburgu usred meča protiv Magdalene Malejeve.

Rođena Novosađanka dobila je prvi set sa 6:4, u drugom je bilo 4:3 kada je sa tribina uleteo Ginter Parhe i nožem uboo u leđa.

Nemac je Moniku ubo u predelu lopatica, a kao razlog je naveo to što je Jugoslovenka bila veliki rival Nemici Štefi Graf čiji je 38-godišnji muškarac bio opsesivni navijač koji zbog toga nije krivično odgovarao jer je sud procenio da je mentalno neuračunjiv. Svoju kaznu od dve godine proveo je u psihijatrijskoj ustanovi na lečenju.

Monika Seleš je zbog ove povrede pauzirala dve godine, nakon povratka nikada nije zaigrala u Nemačkoj, a ostaće upamćena i odluka njenih koleginica.

Povređene igračice obično imaju zaštićeni ranking, ali je potrebno da se kolege izjasne o tome pozivitno. Top 25 igračica je imalo pravo glasa, i ni jedna nije podržala Moniku, a samo je Gabrijela Sabatini bila uzdržana.

Baner live stream

Monika Seleš je rođena u Novom Sadu 2. decembra 1973. godine. Ona je 1990. godine postala najmlađa osvajačica Rolan Garosa u istoriji, imala je samo 16 godina. U karijeri je osvojila devet Gren slem titula.

Selešova je 1994. godine uzela američko državljanstvo, a posle povratka na teren nakon napada osvojila je samo jednu Gren slem titulu. Monika je u karijeri osvojila 53 titule.

Priču o Moniki Seleš možete pročitati OVDE.

Ne propustite