Teške optužbe, Berluskoni "lažirao" izbor za "Zlatnu loptu"

Autor: Vladimir Stojanović
utorak 24.03.2020.
14:17
Izvor: Sportske.net

Ova nepravda se često zaboravlja, a opet sve ima itekako smisla...

twitter
twitter

Povezane vesti

Teške optužbe na račun Silvija Berluskonija.

Naime, u pitanju je bio izbor za najboljeg igrača sveta 1987. jasno, Maradona ni, ostali igrači izvan Evrope nisu ulazili u konkurenciju, a završilo se doba vladavine Mišela Platinija koji se povukao tih godina nakon het-trika.

Najveći favorit je 1987. bio Paulo Futre. Portugalac koji je tog leta posle osvajanja titule prvaka Evrope sa Portom prešao u Atletiko.

On je u toj godini u kojoj nije bilo velikih takmičenja bio tipovan za najboljeg igrača, ali je završio kao drugi, iza Ruda Gulita. Gulit je osvojio 106 poena, Futre 91, podsetimo, i tada su glasali dopisnici "Frans Futbala" iz svih zemalja članica UEFA.

"To je bila moja nagrada, ali se umešao Berluskoni i njegov novac. On je znao kako to da naplati kasnije, na opšte iznenađenje Gulit koji je tog leta prešao u Milan je bio prvi"
, kaže Portugalac.

Inače, Berluskoni je platio svetski rekord, tada 18 miliona guldena za Gulita, ali on se te jeseni nije najbolje snašao, nije znao jezik i tek kasnije je zaigrao na svom nivou, kada se povredio Virdis, a on i Van Basten formirali napadački tandem.

te godine je Milan posle devet sezona uzeo titulu, sledeće Ligu šampiona, a Gulit je postao prvak Evrope i sa Holandijom, tada je ostao drugi iza Van Bastena.

Kazino baner


Međutim te 1987. ostaje ogromna senka, on je bio najbolji strelac holandskog šampionata sa PSV, kao i fudbaler godine, ali te sezone je PSV ispao od Bajerna u prvoj rundi Kupa Šampiona, a baš je Porto savladao Bavarce u finalu.

To je bila samo jedna od nepravdi u izboru za Zlatnu loptu, usledile su ona Papenova, ispred Savićevića i Pančeva, Van Bastenova ispred Stoičkova 1992. iako je Barsa bila prvak Evrope, kao i mnogo drugih u ovom veku...

Vratimo se na trenutak Gulitu, on je te godine nagradu posvetio Nelsonu Mendeli, ali Futre kaže da je iza svega stajao Berluskoni koji je itekako naplatio popularnost Holanđanina, njegov izgled, na kraju krajeva i partije do početka devedesetih.

Ali, te godine, jasno je, Gulit nije zaslužio "Zlatnu loptu"...

Ne propustite

Komentari

4 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Marchisio8
Tuesday, 24.03.2020
16:57

Кога брига за ово? Што нисте написали за донацију Берлусконија од 10 милиона еура за борбу против Корона вируса? Као и Ањели,10 милиона и 150 респиратора.

avatar
Tuesday, 24.03.2020
18:34

Napisali su:-D Bas za Anjelija nisu.

avatar
Tuesday, 24.03.2020
16:55

Ima tu jedan ''problemcic'', nagrada za neku godinu se ne dodeljuje na pocetku te godine nego na samom kraju iste ili pocetkom sledece Hahaha Prema tome, pusti ti te vase zaludne teorije i to ''kasnije'', covek je za tu godinu (a i za '89) dobio nagradu i od ''World Soccera'', kakav bre crni Futre i kakav Pancev, gde su oni mogli da budu najbolji igraci na svetu. I vazno da ti/vam izbor Nedveda i Kanavara nije neobican.

avatar
RocknRolla
Tuesday, 24.03.2020
16:09

Ovako ce na videlo izaci i zlatne lopte Ronalda i Mesija 2010.2013. i prosla Mesijeva ispred Van Dajka,Modriceva ZL je takodje diskutabilna jer je Ronaldo bio najbolji te godine. Mnogo mucki oko te zlatne lopte godinama unazad.