Četiri skakaonice - Fantastični Kobajaši, uz jedno veliko iznenađenje u Oberstdorfu!

Autor: Darko Mitrović
sreda 29.12.2021.
18:30
Izvor: Sportske.net

Japanac pokazao zašto ga smatraju najvećim favoritom.

EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER
EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER

Povezane vesti

Skokovima u nemačkom Oberstdorfu, nažalost bez prisustva publike, počela je jubilarna, 70. Novogodišnja turneja ''Četiri skakaonice'', a veliki korak ka njenom osvajanju napravio je najbolji japanski skakač Rjoju Kobajaši.

Svemu je prethodilo i jedno veliko iznenađenje, prošlogodišnji pobednik Novogodišnje turneje, Poljak Kamil Stoh je ispao već u prvoj seriji! Skočio je samo 118 metara, bio je u duelu sa Cenetom Prevcom iz Slovenije koji je skočio četiri metra duže. Već tada je bilo jasno da Stoh neće ući ni u pet ''laki luzera'' jer je do tog trenutka već bilo pet poraženih u prvoj seriji, sa boljim učinkom od 34-godišnjeg Poljaka.

Ni Kobajaši nije bio na očekivanom nivou u prvoj seriji, koju je završio tek na petom mestu skokom od 128.5 metara. Vodeći u generalnom plasmanu od početka sezone, Nemac Karl Gajger je bio nešto bolji, preskočio 131.5 metar, a najbolji u prvoj seriji bili su Norvežani - Johanson koji je preskočio 135.5 metara Halvor Egner Granerud sa 132.

Ali, u drugoj seriji je sve došlo na svoje mesto, bar kada je Kobajaši u pitanju.

Prvi koji se istakao u drugoj seriji bio je Nemac Ajzenbihler, skokom od 132.5 metra, čime se popeo na prvo mesto, koje je zadržao sve do sjajnog skoka slovenačkog predstavnika Lovra Kosa koji je ostvario skok od 139.5 metara.

Ali, onda je na zaletište izašao Rjoju Kobajaši koji je potvrdio zbog čega je zaslužio epitet prvog favorita. Fantastičan skok, 141 metar i preuzeo je prvo mesto sa čak 12.5 poena više od Kosa!


Odličan skok izveo je potom i Norvežanin Lindvik, koji je preskočio 137.5 metara, ali to mu nije bilo dovoljno da nadmaši Kobajašija u ukupnom bilansu, baš kao ni Karlu Gajgeru koji je preskočio samo 131 metar i zauzeo treće mesto u tom trenutku, iza Kobajašija i Lindvika.

Drama je dostigla vrhunac, ostalo je da svoje skokove izvedu još dvojica Norvežana, Halvor Egner Granerud i Robert Johansen.

Granerud je preskočio 133 metra, osam metara kraće od Kobajašija, pa je Japanac ostao na prvom mestu, a Granerud se plasirao iza njega.

I onda, Robert Johansen, imao je priliku da potvrdi prvo mesto iz prethodne serije, ali je preskočio samo 131 metar, što mu je donelo treće mesto u ukupnom poretku.

Da rezimiramo - Kobajaši pobedio u Oberstdorfu skokovima od 128.5 i 141 metar i 302 osvojena poena. Drugi je Granerud sa 299.2 poena, a treći Johanson sa 298.6. Četvrti je još jedan Norvežaninb, Marius Lindvik sa 296.3 poena, a Nemac Karl Gajger završio je tek na petom mestu sa 295.9 poena /131.5 metara u prvoj i 131 metar u drugoj seriji/.

Novogodišnja turneja se seli u Garmiš-Partenkirhen, gde će se takmičenje obaviti, tradicionalno, 1. januara.

Ne propustite