Četiri skakaonice – Neizostavni novogodišnji sportski dar

Autor: Aleksandar Obrenović
utorak 28.12.2021.
11:33
Izvor: Sportske.net

Najava Četiri skakaonice od strane našeg saradnika Borisava Tijanića.

Povezane vesti

Kraj decembra je period kada se u svim sferama društva sumira sve što se dogodilo predhodnih 12 meseci. Neizostavni program na tv ekranima je pregled sportskih događaja koji su obeležili godinu za nama. Jedno sportsko takmičenje decenijama unazad ima privilegiju da bude prvo predstavljeno u tim pregledima. To je novogodišnja turneja Četiri skakaonice, karakteristična po tome što zatvara staru i otvara novu kalendarsku godinu.

Sa tradicijom od skoro 70 godina, Četiri skakaonice su uspele da izgrade status jednog od najznačajnih događaja u svetu sporta. One predstavljaju mnogo više od nadmetanja sportista, one su jedan od simbola prazničnih novogodišnjih dana širom planete. Svako ko je gledao ovo takmičenje kroz godine, verujem da ga doživljava na poseban nacin. Novogodišnji period u kome se euforija, čarolija, najlepše vibracije promovišu i emituju na svakom koraku, na najlepši način je oslikan kroz Četiri skakonice. Zato one u nama stvore vremensku mašinu, i pored sećanja na velike šampione, vrate nam i mnoge drage novogodišnje uspomene i emocije.

Oberstdorf, Garmiš-Partenkirhen u Nemačkoj, Insbruk i Bišofshofen u Austriji, su sportski centri koji su 1952. kada su Četiri skakaonice prvi put održane imali za cilj da promovišu ski skokove, a kroz godine su postali mesta gde se ispisuje sportska istorija. Kao što Vimbldon u teniskom svetu ne odstupa od nekih svojih tradicionalnih pravila, tako se i Četiri skakaonice sa ponosom drže svojih, i to im dodatno daje posebnu draž. Raspored takmičenja je takav da se skakači prvo nadmeću na dve skakaonice u Nemačkoj, a autrijski deo turneje nam daje pobednika. Za razliku od Svetskog kupa, na turneji vlada nokaut sistem, gde pobednici 25 parova idu u finalnu seriju uz 5 najbolje plasiranih gubitnika.


Da bi se na pravin način dočarala priča o herojima Četiri skakaonice, o veličanstvenim momentima koji su je obeležili potrebno je mnogo tekstova napisati. Zato u ovim redovima neću zalaziti u tu priču, već samo istaći da je neprikosnoveni vladar po broju pobeda na turneji Finac Jane Ahonen sa 5 naslova pobednika, i da je Kamil Štoh aktuelni pobednik.

Zdravstvena situacija u Nemačkoj i Austriji drugu godinu zaredom će onemogućiti prisutvo publike na skakaonicama, iako su organizatori do poslednjeg momenta pokušavali da izbegnu ovakav scenario. I pored toga sto nece imati publiku kao podršku, samo ucešće na Četiri skakaonice je ogromna motivacija za svakog skakača da se prikaže u najboljem izdanju.

Pobednik može biti samo jedan, a na pravoslavno Badnje veče on ce biti krunisan. Desetak uzbudljivih sportskih dana je pred nama, a na nama je da izaberemo svoje favorite i uživamo u ispisivanju jos jedne stranice Četiri skakaonice!

Ne propustite