Četiri skakaonice – Nepresušni izvor novogodišnje čarolije

Autor: Aleksandar Obrenović
utorak 27.12.2022.
22:00
Izvor: Sportske.net

Spremite se, polećemo!

Povezane vesti

Upravo završeno Svetsko prvenstvo u fudbalu u netipičnom zimskom terminu učinilo je da sportisti na belim stazama pomalo neprimetno krenu u svoju ovosezonsku kampanju. Dok se u slavljeničkoj atmosferi vrši rekapitulacija sportske godine i govori o herojima koji su je obeležili, jedan veliki sportski događaj tek treba da se održi. Njeno visočanstvo turneja Četiri skakonice u ski skokovima nam je pred vratima, i 71-u godinu u nizu tradicionalno sa njom ćemo ispratiti staru i ući u novu godinu. Nevezano koja su takmičenja održana tokom godine, u prazničnim novogodišnjim danima Četiri skakaonice su sportska tema broj 1 i taj oreol im se ne može oduzeti.

Već je postala mit priča o nastanku ove manifestacije, kada su čelnici ski klubova iz Nemačke i Austrije u godinama nakon Drugog svetskog rata vođeni sportskim entuzijazmom došli na ideju o zajedničkom takmičenju. Olimpijska skakaonica u Garmišpartenkirhenu prvog januara 1953. godine je imala tu privilegiju da na njoj započne novoformirano takmičenje, ostalo je istorija slobodno se može reći. Četiri skakaonice imaju posebnu simboliku, draž jer na neki način širom sveta prenose blagostanje, nadu i veru u uspeh i sreću, i po tome su jedinstvene u svetu sporta. U predhodnih 70 godina su ispričale toliko neverovatnih priča, u periodu kada se najviše priča o bajkama, mnogi skakači su ih tu pretvarali u javu. 

One evociraju u ljudima lepe uspomene kroz sećanja na velike šampione u različitim periodima života. A te uspomene je recimo u osamdesetim godinama dvadesetog veka stvarao nestašni momak ski skokova, i po mnogima najveći među velikima Mati Nikenen. Jens Vajslog, Endi Goldberger, sjajni Japanci predvođeni Kazujoši Funakijem narednu dekadu izazivali su oduševljenje publike svojim nastupima i osvajali trofeje. Početak 21 veka doneo je možda najemotivniji, najveličanstveniji trenutak u istoriji Četiri skakaonice. Nemački skakač Sven Hanavald u pedesetom jubilarnom izdanju je uspeo da pobedi na svakoj od skakaonica i bude prvi kome je to pošlo za rukom. Prica o šampionima mora se završtiti sa gospodarom Četiri skakaonice, sa ledenim Fincem Janeom Ahonenom, koji je sa 5 naslova neprevaziđen. 

Oberstdorf, Garmiš, Insbruk i Bisofshofen su spremni da ustoliče ovosezonske heroje. Borba za čuvenog "Zlatnog Orla" započinje 29 decembra na "Šatemberg" skakaonici u Oberstdorfu, a na pravoslavno Badnje veče šampion će ga trijumfalno podići.

Ne propustite

Komentari

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj članak