Četiri skakaonice – Novogodišnjii planetarni spektakl

Autor: Aleksandar Obrenović
ponedeljak 25.12.2023.
22:15
Izvor: Sportske.net

Bora Tijanić nam donosi svoju novu najavu za ski skokove!

Povezane vesti

Prestiž. Slava. Ulazak u legendu. Besmrtnost. Sve navedeno je veliki ulog na stolu, koji će šestojanuarske večeri pripasti pobedniku jedinstvene turneje Četiri skakaonice u ski skokovima! Naravno čuveni "Zlatni orao" u rukama i finansijska nagrada su velika motivacija, ali ispisivanje stranica sportske istorije je ipak iznad toga. Sportski san o osvajanju Četiri skakaonice je za ogroman broj ski skakača najveći razlog zbog kog su izabrali da se bave ovim najpopularnijim nordijskim sportom. Posebne emocije, energija, želja za dokazivanjem vidljiva na licu kod svakog takmičara predstavljaju najveći dokaz da su Četiri skakaonice iznad sporta kome pripadaju. Za razliku od današnjeg komercijalizovanog sporta, Četiri skakaonice su nastale kao plod sportskih enuzijasta koji su želeli da stave sport iznad svih podela u posleratnoj Evropi. Nisu tada mogli pretpostaviti da su stvorili sportsku priču koja je sada već ušla u osmu dekadu postojanja, koja se može uporediti sa najlepše napisanom bajkom.

A kroz te decenije turneja se susretala sa brojnim izazovima, ali je pobeđivala, opstajala i rađala svoje heroje. Četiri skakaonice su se toliko izdigle da su postale simbol novogodišnjih praznika, i one su deo čarolije o kojoj se priča na svakom koraku. Volim reći da su one više od sporta, jer često budu asocijacija na životne događaje, ožive lepa sećanja na novogodišnje praznike. Svaka od skakaonica kroz istoriju pružila nam je momente koji se mogu pretočiti na filmsko platno. Slavljenička atmosfera, bodrenje svakog takmičara nebitno pod kojom zastavom nastupa, to je nešto sto se treba doživeti i po čemu su Četiri skakaonice jednistvene. Ne postoji takmičenje koje je teže osvojiti, jer zbog specifičnih propozicija jedan loš skok može učiniti da se san o pobedi u sekundi rasprši i nestane daleko u Alpima. Legendarni Finac Jane Ahonen je svoju klasu upravo ovde pokazivao, i njegovih 5 naslova pobednika je dostignuće koje će se teško oboriti. Mnogi velikani poput Martina Šmita i Simona Amana nisu uspeli da budu pobednici, a anonimni takmičari kao što je recimo bio Tomas Dithart su zablistali i podigli trofej.

”Šatenberg” skakaonica u Oberstdorfu, na kojoj po nekom nepisanom pravilu domaći nemački skakači imaju puno uspeha će standardno biti polazna stanica turneje. Čuveni Garmiš će po tradiciji nakon završetka novogodišnjeg koncerta Bečke filharmonije uveličati prvi dan u godini. Austrijski deo turneje kreće 3 januara nadmetanjem na ”Bergizel” skakaonici u Insbruku koja je zbog svoje specifične konstrukcije često bila ”groblje” favorita. Rasplet nas čeka u Bišofshofenu januara na skakaonici ”Pol Ausenlajtner” gde je moguće ostvariti najveće dužine.

U periodu kada stepen novogodišnje euforije dostiže najviši nivo Četiri skakaonice se provlače kroz naše domove i doprinose da praznični uzitak bude kompletan. Kao što reklame kažu prepustite se novogodišnjoj čaroliji i ne propustite Četiri skakaonice!

Ne propustite