Grecki - Priča o idolima!

Autor: Nemanja Janošev
utorak 28.03.2023.
16:00
Izvor: Sportske.net

U hokeju je bespredmetno raspravljati se ko je GOAT…

Povezane vesti

Kada u Severnoj Americi biraju najboljih 100 hokejaša u istoriji, to je u stvari izbor 99, jer se podrazumeva ko je najbolji svih vremena. Neko će osporiti Džordana u košarci, Maradonu u fudbalu, Brejdija u NFL, ali nigde nema takvog konsenzusa, Vejn Grecki je najbolji hokejaš ikada.

On i dalje drži šezdesetak rekorda u NHL, kada saberemo golove i asistencije to je 2857 poena, a da nikada nije zatresao mrežu i dalje bi u ovoj kategoriji, samo na osnovu dodavanja.

I kada Aleks Ovečkin bude srušio Vejnov rekord od 894 gola, to neće biti ni blizu onoga što je legendarni Grecki uradio sakupljajući "poene". Od tih šezdesetak rekorda, neki će pasti, ali većina ne, mnogi veruju da se nikada više neće pojaviti takav igrač.

Jer, Grecki je dao 50 golova u 39 mečeva, ili ko bi se mogao nadati da sezonu završi sa 92, kao što je uradio pred 40 godina? Ili da napravi 47 golova i asistencija u 18 utakmica u plej-ofu. On je 10 puta bio najbolji strelac, i osvojio devet MVP titula u NHL. Ko bi se mogao nadati takvoj dominaciji? Pa uključite četiri titule prvaka, neverovatnih 200+ poena u sezoni, što je uradio četiri puta. I suza kada je otišao u Los Anđeles iz Edmontona i vratio se protiv Ojlersa da u dresu Kingsa sruši rekord svog idola Gordija Houva od 1851 poena.

To sa Houvom je nestvarna priča.

Jer, ovaj veliki igrač bio je idol Vejna Greckog, pisao mu je kada je imao šest godina, pošta se vratila tek nekoliko meseci kasnije, a legenda Detroit Red Vingsa mu je poslala sliku i potpis. Vejn navija za "Crvena krila" zbog idola, kao klinac nigde nije išao bez dresa. I upravo zbog Houva sa koji se sreo kao 11-godišnjak on i dan-danas odgovara na pisma navijača, posebno mladih. Njegov sin Tristan je otkrio da gospodin Grecki dobije neki put i po 200 pisama dnevno, i da voli da ih pročita, odgovori deci jer zna koliki to uticaj može imati na njih.

Već kada je upoznao Houva koji je prema rečima Greckog bio veći i ljubazniji nego što je mogao da zamisli, Vejn je važio za nestvarno talentovanog igrača. Sudbina je namestila da sin pomenute legende i Grecki, kao petnaestogodišnjaci dele svlačionicu u juniorskog timu Seneka iz Torotna. Marej Houv je igrao hokej, nije imao ambiciju da krene stopama oca, a na gostovanja je nosio školske knjige. Njegov drug je umesto tih nosio druge knjige, ono što je Marejev otac Gordi izdavao kao vodiče za hokej.

"Ti želiš da budeš doktor, ja hokejaš kao tvoj otac", rekao je Vejn jednom prilikom Mareju Houvu.

I Houv senior i Grecki imaju sličnu priču, momci sa sela, sa farme, koji su koristili led okolnih jezera kako bi igrali, koje je porodica gurala u hokej i žrtvovala se da bi dobili pravu šansu. Inače, pomenuti Gordon Houv je poslednje godine života proveo sa sinom Marejem u Ohaju. Iako ga je načeo Alchajmer još uvek je bilo priča o hokejaškim počecima. Grecki je često bio u tom domu, upijajući priče, čak i kada je bio etablirani hokejaš. On je recimo uvek dolazio, ma gde bio na večeri posvećene idolu, kako bi bio uz njega.

Greckom je posle povlačenja nedostajao hokej. Kako bi bio blizu sporta pridružio se Tarner mreži kao komentator. Ponekad je, kažu ljubitelji hokeja teško gledati koliko ga kolege ne razumeju i koliko zaostaju u znanju.

"To je kao da je Bog sišao među ljude u studio", tvrde neki. 

Ali, ne ponaša se kao zvezda, veoma je posvećen ljudima, nikada ga nisu videli da je bilo koga odbio, niti ikada pokazuje da mu pažnja i gungula koja ga prati smetaju. 

Sinovi ne igraju hokej, mada su fanovi, Vejnu nije krivo. On i dalje priča kako ga je otac vozio na prvi meč i kako je porodični krug zatovren kada ga je tata odvezao i na poslednji. Njegov otac inače poreklom Poljak koji je stigao posle Prvog Svetskog Rata u Ameriku je bio poznat kao "Hokejaški otac", nikada se nije odvajao, ni na najmanjim juniorskim mečevima od sina.

Poslednjeg dana karijere to je bilo 1999. Vejn se kada ga je otac Volter vozio na oproštajni meč setio dana kada je bio neutešni šestogodišnjak koji je odigrao loše, Ol-Star meč za klince. Doduše ti klinci su imali četiri godine više od njega. "Ne brini jednog dana osvojićeš mnogo trofeja i Stenli Kup" rekao mu je tata koji je do kraja života (preminuo je pre dve godine) tvrdio da je mislio sasvim ozbiljno i da to nisu bile reči utehe. 

Otac je tražio na toj poslednjoj vožnji da Vejn razmisli i da odigra još jednu sezonu. Grecki nije želeo, jer uvek je imao u glavi da ko god se povuče, uvek dođe zamena, igra se nastavi.

Sada je od povlačenja prošlo više godina nego što je Grecki proveo u NHL (21), osim Indijanapolisa, Edmontona, Los Anđeles Kingsa, nosio je dresove Sent Luisa i njujorških Rendžersa. On je osim trenutnog ulaska u Hall of Fame, čim se povukao, doživeo i počast, kao jedini hokejaš, ali i jedan od trojice sportista. Naime, pre klubova za koje je igrao, liga je povukla njegov broj 99, to je NBA učinila sa "šesticom" Bila Rasela, a MLB sa brojem 42 Džekija Robinsona. 

Posle karijere Grecki je bio direktor Kanade sa kojom je osvojio zlato 2002. Kao igrač na OI na kojima je dozvoljeno profesionalcima da igraju, praktično je bio na kraju karijere 1998. Izgubili su od Čeha polufinale, a onda i meč sa Fincima za Bronzu. Bio je i trener Kojota iz Feniksa posle lok-auta, prethodno je i imao akcije ove franšize, povukao se nakon bankrota ekipe, bio delom i vlasnik Ojlersa u Edmontonu, kako rekosmo sada radi kao TV komentator. Zbog dominacije Ojlersa sa Greckim osamdesetih, liga je menjala pravila, ali to je druga priča...

Ne propustite