Kobajaši osvojio 72. turneju ''Četiri skakaonice'', iako nije pobedio ni na jednoj!

Autor: Darko Mitrović
subota 06.01.2024.
18:35
Izvor: Sportske.net

Četiri druga mesta bila su mu dovoljna za - prvo mesto u ukupnom plasmanu Novogodišnje turneje ''Četiri skakaonice''!

EPA-EFE/ANNA SZILAGYI
EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Povezane vesti

Japanac Rjoju Kobajaši treći put u karijeri je osvojio Novogodišnju turneju ''Četiri skakaonice''!

Zanimljivo, ovoga puta nije morao da pobedi ni na jednoj skakaonici, ali je zahvaljujući četiri druga mesta stigao do ukupne pobede. Drugo mesto u ukupnom plasmanu osvojio je Nemac Andreas Velinger, a treće Austrijanac Štefan Kraft.

Prethodno je Kobajaši osvajao Novogodišnju turneju i 2019. godine, kada je pobedio na sve četiri skakaonice, a onda i 2022. godine, kada je bio najbolji na prve tri skakaonice.

Ako posmatramo samo večerašnje takmičenje u austrijskom Bišofshofenu, prvo mesto je osvojio Štefan Kraft, skokovima od 136.5 i 140 metara, odnosno 288.9 poena, Kobajaši je bio drugi sa 137 i 139 metara (287.6 poena), a treći Slovenac Anže Lanišek sa 134.5 i 141 metrom, za 281.8 poena.

Kobajašijev glavni konkurent za osvajanje Novogodišnje turneje, Nemac Andreas Velinger večeras je u Bišofshofenu bio tek peti, skokovima od 132 i 137 metara, a četvrta pouicija pripala je Austrijancu Manuelu Fetneru sa 134.5 i 135 metara.

Podsetimo, u Oberstdorfu je najbolji bio Nemac Andreas Velinger, Garmiš je osvojio Slovenac Anže Lanišek, a pobednik Insbruka bio je Austrijanac Jan Herl.

Iako ni na jednoj od te tri skakaonice nije trijumfovao, Rjoju Kobajaši je današnje skokove u Bišofshofenu dočekao kao prvoplasirani u generalnom plasmanu, sa oko pet poena više u odnosu na Velingera.

Odličan skok je Japanac imao u prvoj seriji, 137 metara i drugu seriju je dočekao na prvom mestu, ispred Štefana Krafta sa 136 i Lanišeka sa 134.5 metra. Da Kobajaši bude još bliži ukupnom trijumfu na Novogodišnjoj turneji, ''potrudio'' se i Velinger, koji je u prvoj seriji preskočio 132 metra, što mu je bilo dovoljno tek za osmo mesto uoči druge, poslednje serije.

Kako bi zadržao kakve-takve šanse za osvajanje turneje, Velingeru je bio neophodan izvanredan skok u drugoj seriji. Bio je bolji nego u prvoj, preskočio 137 metara, ali nedovoljno da ugrozi Kobajašija.

Ali, zato je Anže Lanišek briljirao u drugoj seriji sa preskočenih 141 metra. Sjajan je bio i Štefan Kraft sa 140 metara, ali u ukupnom plasmanu nije uspeo da pretekne Velingera na drugom mestu.

A onda, trenutak koji se najviše iščekivao večeras - drugi skok Rjojua Kobajašija koji je u drugoj seriji preskočio 139 metara, što mu je bilo nedovoljno za pobedu u Bišofshofenu, zauzeo je drugo mesto iza Štefana Krafta, ali što je mnogo važnije, Kobajaši je ukupni pobednik Novogodišnje turneje. ''Zlatni orao'' je ponovo u njegovim rukama!


Ne propustite