Počele nebeske predstave pobedom Gajgera!

Autor: Aleksandar Obrenović
nedelja 21.11.2021.
08:56
Izvor: Borisav Tijanić

Naš verni pratilac Borisav Tijanić nam ponovo donosi svoje tekstove o ski skokovima.

Beta/AP Photo/Matthias Schrader
Beta/AP Photo/Matthias Schrader

Povezane vesti

Iako će kalendarski jesen biti na tronu narednih mesec dana, mraz, sneg i ostali sinonimi narednog vladara zime već se uveliko pominju. Planovi za zimske praznike se već prave, a prema planu sa takmičenjima kreću nordijski sportisti, koji će biti najaktivniji tokom slavljeničkog perioda. Ski skokovi koji decenijama unazad predstavljaju elitnu, najatraktivniju
nordijsku disciplinu ponovo će biti u fokusu publike.

Dugih osam meseci pauze od finala sezone na Planici je za nama. Blistavi momenti su sigurno izbledeli u sećanjima, ali skakači su spremni da nam podare nove trenutke sportske maestralnosti. Sezona 2020/2021 je bila pravi izazov za organizatore Svetskog kupa, jer su se suočili sa pandemijom virusa COVID-19, ali i pored dosta otkazanih takmičenja i odsustva publike ona je uspešno završena. Iako je COVID-19 i dalje problem svetske populacije, sportska takmičenja su se vratila u normalu, pa će i ski skakači imati manje turbulentnu sezonu i povratak navijača na tribine.

Tokio je u avgustu bio centar sveta tokom letnjih Olimpijskih igara, a čast da ugosti zimske olimpijce imaće Peking 2022 godine, i cela sezona ce biti tome podređena. 

Halvor Egner Granerud je prošle sezone vrlo brzo od statusa anonimca došao do zvanja superzvezde i osvajača Svetskog kupa. Ambiciozni, samouvereni Norvežanin ne krije da mu je cilj da osvoji sve trofeje u ovoj sezoni, a skokovi koje je prikazao tokom letnje sezone su pokriće za njegove reči. Iako je uvek nezahvalno davati prognoze, pored Graneruda najveći pretendent za sam vrh je Rujoju Kobajasi, koji se nakon dužeg vremena vratio u prepoznatljivu šampionsku formu.

Spomenute Olimpijske igre predviđene su za početak februara, a do tada ski skakači će imati dosta prilika za pobede i trofeje. Zbog nižih temperatura u ovom periodu godine, koje omogućuju dobru pripremu skakaonica, Svetski kup je premijeru imao u Nižnjem Tagilu gde je slavio Karl Gajger iz Nemačke, ispred Kobajašija i Graneruda.

Organizatori takmičenja u ruskom ski centru su potvrdili da je skakaonica spremna, a ista vest stiže i iz Finske Ruke, gde će se skakači preseliti nedelju dana kasnije. Kalednarom Svetskog kupa predviđeno je 28 individualnih i 5 timskih takmičenja. 

U sezonu 2021/2022 ulazimo bez rekoredera po broju pobeda. Gregor Šlirenzauer je odlučio da stavi tačku na blistavu karijeru, nakon brojnih povreda i neuspešnih pokušaja da vrati nekadašnju formu. Borba za Kristalni globus, neizostavne Četiri skakaonice, snovi o olimpijskim odličijima, sve ovo nas čeka u naredna 4 meseca na brdima širom sveta. Ski skakači su nas
navikli na uzbuđenja, neizvesnost, gde nekada manje od jednog metra pravi razliku za radost ili tugu. Da li će se Halvor Egner Granerud pokazati izazivačima da je nedodirljiv na tronu, da li će neka nova skakačka senzacija učiniti što je on predhodne sezone, ili nas možda čeka neki treći
scenario pokazaće meseci pred nama? 

Uživajte!


Ne propustite