Počinje nova skijaška sezona - Dvostruki uzastopni šampioni Šifrin i Odermet favoriti

Autor: Lazar Nikolić
petak 27.10.2023.
16:00
Izvor: Sportske.net, Beta

Amerikanka ima novog trenera.

Epa/Christian Bruna
Epa/Christian Bruna

Povezane vesti

Nova sezona Svetskog kupa u skijaškim takmičenjima počinje za vikend u Zeldenu, a favoriti za osvajanje velikog kristalnog globusa ponovo su Amerikanka Mikaela Šifrin i Švajcarac Marko Odermat.

Šifrin i Odermat ulaze u sezonu kao dvostruki uzastopni šampioni Svetskog kupa.

Amerikanka je rekorder po broju pobeda u Svetskom kupu - 88, a rekord je oborila prošle sezone kada je nadmašila 86 pobeda Šveđanina Ingemara Stenmarka.

U sezoni bez svetskih prvenstava i Olimpijskih igara, pobede u Svetskom kupu su glavni cilj za Šifrin, koja je bila šampionka 2017, 2018, 2019, 2022. i 2023. godine. Šestom tituom izjednačila bi se sa Austrijankom Anemari Mozer-Prel, koja je sportom dominirala tokom sedamdesetih godina. 

Amerikanka u sezonu ulazi sa novim trenerom Norvežankom Karin Harjo.  

Šifrin je toliko bila dominantna prošle sezone da su drugoplasirana Švajcarkinja Lara Gut-Behrami i Slovakinja Petra Vlhova imale 1.000 bodova manje u generalnom plasmanu. U takmičenju u spustu Italijanka Sofija Gođa ima priliku da osvoji petu titulu, odnosno četvrtu uzastopnu. 

U muškoj konkurenciji glavni favorit je 26-godišnji Marko Odermat. On je prošle sezone osvojio više od 2.000 bodova u Svetskom kupu - 2.042 i oborio rekord koji je Marsel Hiršer držao od 2000. godine. 

Sa 13 pobeda prošle sezone, sedam u veleslalomu i šest u superveleslalomu, priključio se rekorderima Ingemaru Stenmarku (1979), Hermanu Majeru (2001) i Marselu Hiršeru (2018) po broju pobeda tokom jedne sezone. 

Više pobeda od njih u jednoj sezoni imaju dve skijašice - Šifrin ima 17 (2019), a Švajcarkinja Vreni Šnajder 14 (1989).

Odermat, aktuelni olimpijski šampion u veleslalomu, osvojio je na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu zlatne medalje u spustu i veleslalomu.

Odermatovi konkurenti biće Norvežani Aleksander Omot Kilde i Henrik Kristofersen, Austrijanac Marko Švarc, kao i Francuz Aleksis Pantiro. Nova sezona počinje u subotu veleslalomom za skijašice u austrijskom Zeldenu.

Ne propustite