Praznična idila, euforija i naravno, Četiri skakaonice!

Autor: Darko Mitrović
petak 28.12.2018.
09:46
Izvor: Borisav Tijanić

Oberzdorf, Garmiš-Partenkirhen, Insbruk, Bišofshofen…Četiri grada, četiri zimska centra, koja je nekako najlogičnije obuhvatiti jednom rečenicom, jer na pomen jednog neizbežno je pomisliti i na ostale.

Beta/AP Photo/Matthias Schrader
Beta/AP Photo/Matthias Schrader

Povezane vesti

Zajedno oni sačinjavaju jednu od najlepših sportskih manifestacija, turneju Četiri skakaonice, u kojoj je svaki od gradova domaćin jednog takmičenja.

Ovo tradicionalno takmičenje koje datira od polovine dvadesetog veka vremenom je izgradilo jedinstven status, jer je postalo više od sporta. Četiri skakaonice su asocijacija na novogodišnje i božićne praznike, emitiju prazničnu euforiju širom sveta.

Takmičarski naboj, borba za trofej koji znači ulazak među besmrtne, a u isto vreme slavljenička atmosfera, druženje i zajedničko bodrenje navijača različitih nacija, to samo Četiri skakaonice mogu ponuditi.

Za Četiri skakaonice se bez dileme može reći da su veće od sporta čiji su deo. Najbolja su reklama za ski skokove, jer nadahnjuju mladu populaciju da izaberu ovaj sport, i bude u njima želju da postanu šampioni koji će u rukama držati trofej pobednika Četiri skakaonice.

Podatak da mnogi slavni skakači nisu uspeli da obogate svoje riznce ovim
trofejom, govori o specifičnoj težini takmičenja, u kome jedan loš skok odnosi snove o ukupnoj pobedi.

Tradicija o kojoj sam govorio podrazumeva da su prva dva nadmetanja rezervsana za nemački deo turneje, Oberzdorf i Garms-Partenkirhen, dok Austrijanci imaju cast da u Insbruku i Bišovshofenu turneju privedu kraju.

Redosled gradova se nikada ne menja, a termini su podložni promenama, sem Garmiš-Partenkirhena koji je uvejk na program 1. januara.

Neću se baviti puno statistikom jer se mnogo puta pokazalo da ona ništa ne znači, iznenađenja su često viđana. Titulu brani Kamil Štoh, koji je na veličanstven način došao do nje pobedivši na sva četiri takmičenja, što je pre njega uspeo samo Sven Hanavald.

Vodeći u poretku Svetskog kupa nakon četiri takmičarska vikenda je Ruoju Kobajaši, koji će pokušati da bude prvi Japanac, osvajač Četiri skakaonice, nakon Kazujoši Funakija iz sezone 1997/1998.

Priča o Četiri skakaonice imaće svoju 67 epizodu, a dok je budete gledali neke će evocirati uspomene na bivše šampione, druge na drage proslave praznika u prošlosti, neke vratiti u detinjstvo. Ono što mogu da tvrdim je da nikog neće ostaviti ravnodušnim, i da će doprineti stvaranju praznične harmonije.

Četiri skakaonice za sezonu 2018/2019 počinju 29. decembra kvalifikacijama na Šatemberg skakaonici u Oberzdorfu, a dan kasnije je prvo zvanično takmičenje.

Ne propustite