Vreme je da se gaze bele staze!

Autor: Aleksandar Obrenović
utorak 13.11.2018.
21:42
Izvor: Sportske.net

Spremni za početak nove sezone?

EPA-EFE/ANTONIO BAT
EPA-EFE/ANTONIO BAT

Povezane vesti

Početak kalendarske 2018. godine označavao je odbrojavanje do najveće smotre u svetu sporta, Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu. Takmičari na belim stazama su bili u centru pažnje javnosti, a svaki od njih je kasnije u Južnoj Koreji na neki način ispisao olimpijsku istoriju. Sada smo u novembru, bela boja će polako preuzeti primat u prirodi, a sportisti na belim stazama polako hvataju zalet.

Novi olipmijski ciklus, nova sezona je već počela za alpske skijaše, a u vikendu koji je pred nama premijeru će imati takmičari u nordijskim disciplinama. Ski skokovi su godinama unazad najpopularnija i najgledanija nordijska disciplina, a taj status će bez sumnje zadržati i ove sezone. Ljubitelji ski skokova imaju veliki razlog za zadovoljstvo, jer će dobiti otvaranje sezone u Svetskom kupu kakvo se samo poželeti može. Skakaonica “Adam Mališ” u Visli ugostiće takmičare, i očekuje se spektakl, uz pravu fudbalsku atmosferu koju će stvoriti domaći navijači.

Kamil Štoh je čovek koji je predhodne zime bio spektakularan, i zahvaljujući svojim rezultatima jedan je od najuspešnijih sportista u 2018. godini. Osvojio je Svetski kup, odbranio olimpijsko zlato, bio najbolji na svim skakaonicama Novogodišnje turneje, pa se može reći da je početak sezone pred njegovim fanovima svojevrstan omaž za dostignuća ovog velikog šampiona.

Poljak će pokušati da nastavi u istom ritmu, ali imaće mnogo kvalitetnih izazivača. Timovi Nemačke i Norveške su potisnuli Austriju sa vrha poslednjih par sezona. Velinger, Frajtag i oporavljeni Frojnd, su trio od koga Nemci očekuju pobede i napad na Svetski kup. Norvežani imaju grupu od 5-6 vrhunskih skakača koji mogu iskočiti u prvi plan, a u timskim takmičenjima imaće status favorita. U ambicioznom timu Austrije u predhodnoj sezoni je samo Štefan Kraft opravdao očekivanja, iako nije odbranio titulu pobednika Svetskog kupa. I dalje se čeka povratak u formu pre svega Šlirenzauera i Hajbeka. Bez velikih promena kod Slovenaca, braća Prevc i vetrani Damjan i Kranjec treba da vrate izgubljeni sjaj ovom timu. To neće biti laka misija, posebno ako se uzme u obzir da je Peter Prevc još u fazi oporavka nakon operacije članka, i neizvesno je kada će se vratiti takmičarskim skokovima.

Ski skokovi beleže razvitak širom sveta, pored ovih skakačkih velesila i ostale reprezentacije poseduju kvalitetne skakače koji žele svoje trenutke slave. A prilika za tako nešto biće puno, jer pored borbe za Kristalni globus u Svetskom kupu u drugom delu sezone takmičare očekuje Svetski šampionat, a naravno tu su i nezaobilazne Četiri skakaonice.

Adrenalin kod ovih momaka nije sporan, on je prisutan pri svakom njihovom skoku, a na nama gledaocima je da im u svakom tom skoku poželimo sreću i uživamo u tim hrabrim predstavama. Zato neka sve do kraja marta ski skokovi budu redovan repertoar na našim tv prijemnicima!



Ne propustite