Čekali pola veka, Čifsi slave!

Autor: Beta Beta
ponedeljak 03.02.2020.
08:20
Izvor: Beta

Tim Kanzas Siti Čifs novi je šampion američke Nacionalne fudbalske lige (NFL) pošto je u 54. Superboulu pobedio noćas San Francisko Fortinajnerse

Beta/AP Photo/David J. Phillip
Beta/AP Photo/David J. Phillip

Povezane vesti

Tim Kanzas Siti Čifs novi je šampion američke Nacionalne fudbalske lige (NFL) pošto je u 54. Superboulu pobedio noćas San Francisko Fortinajnerse - 31:20 (10:3, 0:7, 0:10, 21:0).

To je prva titula za Kanzas Siti posle 50 godina, jedini trijumf u "super boul eri" ostvarili su 1970, odnosno 26 glodina pre nego se rodio njihov današnji kvoterbek Patrik Mahoums, koji je proglašen i za najkorisnijeg igrača (MVP) utakmice,

Sa druge strane, Fortinajnersi su do sada pet puta osvajali Super boul, ali poslednji put pre više od 20 godina (1996).

Trijumf na stadionu "Hard Rock" u Majamiju, na Floridi  bio je poseban za trenera Kanzas Siti Čifsa Endija Rida, koji je konačno, posle 21 sezone u NFL-u, osvojio Super boul, i stigao do svoje 222. pobede u karijeri

Pre početka finala, održan je minut ćutanja za stradalu NBA zvezdu Kobija Brajanta i ostale žrtve pada helikoptera pre nedelju dana.

Igrači "Čifsa" i "Fortinajnersa" stajali su u tišini dok je iznad stadiona "Hard rok" projektovana fotografija Brajanta i njegove ćerke Djane, koja je takodj poginula u nesreći. Na početku programa himnu SAD je otpevala Demi Lovato, a u poluvremenu su nastupale Šakira i Dženifer Lopez.

Kako je bilo na terenu?

Heroj utakmice je bio Patrik Mahomes. Pokazalo se da ima led u venama kako kažu Amerikanci, sa njim uvek imate šansu. Iako su Čifsi gubili, uspeli su da preokrenu rezultat, i od 20:10 koliko su gubili na početku poslednjeg perioda stigli su do pobede 31:20.

Trenutak koji ulazi u istoriju je pas od 45 jardi koji je Mahoms uspeo da baci Tajriku Hilu nakon ćega je ekipa iz Kanzasa stigla do -3. To je donelo ogromno samopouzdanje Čifsima, videlo se a je rival u nevolji. Demijen Vilijams je uspeo da napravi dva tač dauna, ukupno 104 jarda.

San Francisko nije uspeo da se vrati u utakmicu, nisu došli u priliku da uzvrate, pa su na nešto više od minut do kraja prepustili loptu rivalu posle četiri pokušaja. Vilijams je uspeo da još jednim tačdaunom zapečati sudbinu rivala, na kraju 31:20 i nakon 50 godina, Kanzas Siti je spreman za veliko slavlje.

Ne propustite