Prva titula za Filadelfiju u Superboul eri!

Autor: Beta Beta
ponedeljak 05.02.2018.
07:35
Izvor: Beta

Nju Ingland nije uspeo da ispiše istoriju i da se izjednači po broju titula sa Stilersima.

EPA-EFE/CRAIG LASSIG
EPA-EFE/CRAIG LASSIG

Povezane vesti

Ekipa Filadelfija Iglsa osvojila je titulu u Nacionalnoj fudbalskoj ligi (NFL) pobedom nad Nju Ingland Petriotsima od 41:33, u 52. Superbolu.

Iglsi su vodili u najvećem delu meča, predvodjeni kvoterbekom Nikom Folsom, koji je proglašen za najkorisnijeg igrača finalne utakmice (MVP).

Fols je postao prvi igrač u istoriji koji je u Superboulu bacio i uhvatio pas za tačdaun, kao i prvi kvoterbek koji je uhvatio pas za tačdaun u Superbolu.

On je bacio 373 jarde, dok je njegov rival, i verovatno najbolji kvoterbek u istoriji, Tom Brejdi bacio 505 jardi, ali to nije bilo dovoljno.

Ovo je Filadelfiji prva titula u Superboul eri, koja je počela 1966, a prethodni put su šampioni bili 1960.

Nju Inglandu je ovo bilo 10. finale ali nisu uspeli da osvoje titulu i da se izjednače po broju titula sa velikim rivalima Pitsburg Stilersima.

Pobeda Filadelfije je sprčila Petriotse da ponove uspeh iz 2004. kada su pobedom nad današnjim rivalima odbranili titulu.

Meč je bio neizvestan, uz veoma mali broj kazni, a gotovo svaki napad se do samog kraja utakmice završavao poenima.

Prvi napad je imala Filadelfija i odmah su postigli poene. Nisu došli do tačdauna ali je kiker Džejk Eliot pogodio fild gol za tri poena. Petriotsi su odmah uzvratili na isti način i izjednačili preko Stivena Gostkovskog.

Odmah zatim usledio je tačdaun za Iglse. Fols je poslao dugačak pas koji je u end zoni Petriotsa uhvatio hvatač Alšon Džefri. Medjutim, Džejk Eliot je promašio šut za ekstra poen tako da je Filadelfija povela s 9:3, što je rezultat kojim je okončana prva četvrtina.

Druga četvrtina počela je lošim izvodjenjem fild gola Nju Inglanda i promašajem Gostkovskog, a u narednom napadu su ostali bez hvatača Brendina Kuksa koji se u jednom duelu povredio.

Prve poene u drugoj četvrtini su postigli Iglsi, a za tačdaun i 15:3 je istrčao LaGeret Blaunt. Ekipa Filadelfije se zatim odlučila da pokuša konverziju za dva poena ali Džefri nje uspeo da uhvati loptu u end zoni. Gostkovski je u narednom napadu pogodio fild gol i smanjio prednost Iglsa.

Zatim je rezultat smanjen na 15:12, kada je trkač Džejms Vajt postigao tačdaun za Petriotse u napadu posle prvog presečenog pasa na meču. Stiven Gostkovski je potom promašio šut za ekstra poen.

Iglsi su poluvreme završili tačdaunom koji je posle trik akcije uhvatio Fols. Eliot je pogodio šut za ekstra poen pa se na odmor otišlo rezultatom 22:12.

Na početku drugog poluvremena je Petriotsima trebalo manje od tri minuta da stignu do tačdauna, preko tajt enda Roba Gronkovskog, a Gostkovski je pogodio šut za ekstra poen. Iglsi su uzvratili u narednom napadu kada je Kori Klement uhvatio Folsov pas u end zonu Nju Inglanda a Eliot vratio Filadelfiji vodjstvo od 10 poena.

Petriotsi su nastavili da prate pa je Kris Hogan postigao novi tačdaun a Gostkovski pogodio ekstra poen pa se treća četvrtina završila 29:26.

Poslednju deonicu je fild golom otvorio kiker Iglsa Eliot, a ubrzo zatim su Petriotsi po prvi put u meču došli do vodjstva preko tačdauna Gronkovskog i ekstra poena Gostkovskog.

Za paklenu završnicu se pobrinuo tajt end Filadelfije Zak Erc koji je postigao tačdaun na dva minuta i 21 sekundu do kraja, ali konverzija za dva poena nije uspela i sve je ležalo na Tomu Brejdiju.

I on je izgubio loptu. Prva izgubljena lopta u 20 plej-of utakmica za njega. Eliot potom postiže fild gol za osam poena prednosti za Iglse.

Poslednji napad Nju Inglanda je bio neuspešan i Filadelfija je u trileru ostvarila pobedu.

Meč je odigran na stadionu JuEs benk (US Bank Stadium) u Mineapolisu.

Ne propustite

Komentari

2 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Sportski
Monday, 05.02.2018
13:31

Zasluzeno! Sjajan mec prije svega, pun uzbudjenja i lijepih akcija. Treba napisati da je ovo mec sa najvise poena postignutih u super ballu i mec sa najvise osvojenih jardi ikada u play offu, sto govori koliko su napadi bili dobri. Kljucni momenat u utakmici je bila odluka trenera Eaglesa da ide na 4 pokusaj na svojoj polovici terena 6 minuta prije kraja, puno rizika koji je na kraju donio kljucni touchdown. Jes da danas jedva gledam al vrijedilo je :)

avatar
FanEngleskogfudbala
Monday, 05.02.2018
10:38

Nisam neko ko redovno prati americki fudbal je tekme predugo traju,ali volim da ponekad pogledam posebno ove bitne utakmice.Fan sam Patriota ali svaka cast Eaglesima