WADA traži od Rusije da prihvati krivicu za doping!

Autor: Beta Beta
nedelja 20.11.2016.
15:56
Izvor: Beta

Čelnici Svetske antidoping agencije (WADA) naveli su danas da će se ruski sport mučiti da vrati poverenje ako njegovi lideri i dalje budu odbijali da prihvate rezultate istrage o rasprostranjenom dopingu ruskih sportista.

BETA/AP Photo/RIA Novosti, Alexei Druzhinin, Pool, file
BETA/AP Photo/RIA Novosti, Alexei Druzhinin, Pool, file

Povezane vesti

Komisija WADA, na čelu s Ričardom Meklarenom, objavila je prošle godine izveštaj u kome optužuje vladu Rusije da je pomagala i prikrivala doping svojih sportista. WADA je zbog toga zatražila od Medjunarodnog olimpijskog komiteta sveobuhvatnu suspenziju ruskih sportista, ali je taj zahtev odbijen.

Pojedine medjunarodne federacije suspendovale su ruske sportiste sa takmičenja, pa tako atletičari nisu mogli da učestvuju na Evropskom prvenstvu i Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, a sa Paraolimpijskih igara izbačen je ceo ruski tim.

"Postoji potreba da se prihvate rezultati Meklarenovog izveštaja... Pošto su to činjenice", rekao je zamenik generalnog direktora WADA Rob Keler.

"Da li mogu da nastave dalje? Od početka smo govorili da su potrebne kulturološke promene. Deo tih promena je i prihvatanje činjenica", dodao je Keler.

Čelnik Ruske antidoping agencije Vitalij Smirnov odbacio je optužbe.

"Rusija nikada nije imala sistem u kome je država sponzorisala doping", rekao je on.

Vitaliju Mutku, koji je nedavno sa funkcije ministra sporta postavljen za zamenika premijera, bilo je zabranjeno da prisustvuje Olimpijskim igrama u Riju, pošto ga je Ričard Meklaren optužio da je naredio prikrivanje pozitivnog doping testa jednog stranog fudbalera koji igra u ruskoj ligi.

U Meklarenovom izveštaju optužuju se i funkcioneri ministarstva sporta Rusije da su pomogli prikrivanje stotine pozitivnih doping testova, medju kojima je bio i Jurij Nagorni.

"On nije član vlade, bio je zamenik ministra. Samo su ministri članovi vlade", rekao je Smirnov, koji je i član MOK-a.

Poslednji Meklarenov izveštaj biće objavljen 9. decembra.

"Ako je odredjena osoba kriminalac, to ne znači da je cela zemlja kriminalna", rekao je Smirnov.

Na pitanje da li je Mutko kriminalac, Smirnov je rekao: "Ne izazivajte me".

Kreg Ridi ostaće predsednik WADA i u naredne tri godine, pošto na današnjim izborima nije imao protivkandidata.

Ne propustite