Formula 1 - Ko će povesti julsko kolo?

Autor: Nemanja Janošev
petak 22.07.2022.
14:15
Izvor: Sportske.net

Na redu je VN Francuske...

EPA-EFE/RONALD WITTEK
EPA-EFE/RONALD WITTEK

Povezane vesti

Novi vikend, nova trka Formule 1. Nakon što su vozači i ekipe odmorili od dvostrukog uzastopnog vikenda, na redu je treća trka u julu mesecu na koju će se potom nadovezati Hungaroring. U pitanju je Velika nagrafa Francuske na stazi „Pol Rikard“.

I, odmah vas „pecamo“ sa jednom zanimljivošću. Pol Rikard, za razliku od drugih ličnosti po kojima staze dobijaju imena nije bio čovek iz automoto sporta, niti iz Formule 1. Pol Rikard je bio vizionar, magnat, čovek koji je komercijalizovao francuski aperitiv Pastis. Kako je svoju proizvodnju ponajviše centralizovao u Marseju, otuda i staza u oblasti ovog lučkog grada. Pol Rikard je imao želju da izgradi trkačku stazu u čemu je 1969. godine i uspeo, a već naredne su se četvorotočkaši nadmetali na istoj.

Prva trka vožena je 1971. godine kada je Džeki Stjuart pobedio u svoj Taljer Fordu. Ipak, to nije bila premijerna trka koja se ikada vozila u Francuskoj. Prethodno su se održavali brojni događžaji u Le Manu, Remsu, Šaradu, Ruenu, Lionu, Pou i tako odlazimo sve do 1906. godine kada je u Renou pobedio Mađar Ferenc Šiš. Konkretno, staza „Pol Rikard“ je nekoliko puta kroz svoju istoriju menjala konfiguraciju, a nedostatak, odnosno preveliko opterećenje za automobile Formule 1 primećeno je osamdesetih, kada se dogodila specifična nezgoda u kojoj je učestvovao legendarni Ajrton Sena. Nakon tadašnje sedme krivine koja i dan danas nosi naziv „Ekol“, sledi pravac po imenu „Mistral“ i on je pre ulaska u 21. vek bio 1800 metara što je uzrokovalo brojne incidente, konkretno i taj 1985. godine kada je Ajrtonu Seni eksplodirala pogonska jedinica zbog prevelikog opterećenja. Ali i pri izlasku sa „Mistrala“ događale su se brojne nezgode. U analizama podataka, došlo se do zaključka da se pravac skrati i to jednom manjom krivinom, te je sada dužina smanjena na oko 1000 metara.

Kao takva, vrlo brza u prva dva sektora, te neugodna sa nekoliicnom krivina u trećem, staza pokraj Marseja važi za jednu od idealnih za testiranje. Tako ekipe često tokom sezone ili pre nje dolaze u Francusku ne bi li ispitali performanse svojih automobila, pneumatika i ostalo... Bolidi dostižu velika ubrzanja, a pritom je trka na ovoj stazi vrlo zahtevna iz pogleda fizičkog stanja vozača koji u krivini „Boset“ osećaju G-sile i do pet, što je vrlo visoko. Iako ima dugu istoriju, od 2009. pa sve do 2018. Francuska nije ugostila karavan  Formule 1.

Ostaćemo još malo u istoriji. Najviše pobeda u Francuskoj ostvario je Mihael Šumaher – osam, dok je Alan Prost upisao šest od čega četiri na „Pol Rikardu“. Od aktuelnih vozača, Luis Hamilton ima dva trijumfa od povratka staze na „mapu“, dok je prošle sezone slavio trenutni svetski šampion Maks Ferštapen. Istorija je duga, ali i kratka, te će njene nove stranice da se ispišu koliko već za nekoliko dana.

OČEKIVANJA

Trkanje, trkanje i samo trkanje. To je ono što smo želeli da vidimo prethodnih sezona. U velikoj meri dobili smo je prošle kada su u klinču tokom čitave sezone bili Luis Hamilton i Maks Ferštapen, ali aktuelna sezona je nešto sasvim drugačije. Na novu eru navikavaju se svi i ako je suditi prema dosada viđenom – biće spektakularna. Dobijamo borbe za maltene sve pozicije, a minuli događaj na „Red Bul ringu“ u Austriji dokazao je upravo tu teoriju. Iako je dominantno vozio veći deo vikenda uzevši pol-poziciju u kvalifikacijama i pobedivši u sprint trci, Maks Ferštapen nije obradovao more Holanđana koji su došli da navijaj u za svog ljubimca. Sve je bilo u narandžastim bojama, ali Maks (kako nerealno zvuči) nije mogao da parira Ferariju i Šarlu Lekleru. Monegašanin je uspeo čak tri puta da ga pretekne u toku jedne trke, iako se činilo da Red Bul ima bolju strategiju. Prosto neverovatno zvuči ta činjenica, ali kada je tako – nema zbora. Šarl Lekler je zasluženo dobio i tako uspeo da se približi svom najvećem rivalu u ovoj sezoni. Doduše, Maks neće plakati zbog ovog poraza jer je na osnovu pobede u sprint trci, drugog mesta i najbržeg kruga u nedelju došao do pozamašnog broja poena, pa je ukupno izgubio samo pet u odnosu na prethodnu klasifikaciju.

EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Nema sumnje da će u Francuskoj želeti određenu vrstu osvete, posebno jer se Lekler, donekle, vodi kao domaći vozač. Kada smo već kod domaćih vozača, silnu motivaciju da se dokažu pred svojom publikom imaće Esteban Okon i Pjer Gasli, dvojica momaka u vrlo dobrim formama.

Ako je bitka između Ferarija i Red Bula očekivana, mora se spomenuti i Mercedes koji ove sezone redovno vreba iz prikrajka. Vrlo su pouzdani i konstantni, te se često kotiraju na ivici podijuma ili na njemu samom. Luis Hamilton je bio treći u poslednja tri navrata i već se pomirio sa tom ulogom, toliko da je lagano dozvolio Mercedesu da pruži priliku njihovom akademcu i test-vozaču Niku de Frajsu koji će sedeti u kokpitu bolida na prvom slobodnom treningu. Jedna od izjava koja para uši ovih dana došla je upravo iz tabora Mercedesa od strane njihovog šefa Tota Volfa i glasi sledeće:

„Mislim da je razlog zašto su trke manje zabavne prevelika razlika između performansi timova“, zaključio je Volf.

Samo, gde je bio pre recimo tri, četiri, pet, pa i šest, sedam ili osam godina ranije da kaže isto kada je Mercedes ubedljivo dolazio do pobeda i šampionskih titula i čitava hibridna era obeležena je njihovom dominacijom? Tada su bili za nekoliko klasa iznad svih i mora im se odati priznanje. Sada je situacija obrnuta i ovakve izjave ne priliče čoveku Volfovog integriteta.

U svakom slučaju, Mercedes je tu, kvalitetan, pouzdan, ali ne i dovoljno brz da može da parira Ferariju i Red Bulu, no nema sumnje da će dati sve od sebe.

Trka za Veliku nagradu Francuske vozi se u nedelju od 15 sati. Prema trenutnoj klasifikaciji svetskog šampionata, vodeći je Maks Ferštapen sa 208 poena, drugi je Šarl Lekler sa 170, a treći Serhio Perez sa 19 manje.

Kao i uvek, AdmiralBet je za vas pripremio odličnu ponudu za predstojeću trku, a s obzirom na to da je staza relativno brza, Red Bul bi mogao da dođe do najbržeg kruga uz kvotu od 1.60.

Ne propustite