Lekler pobednik u Teksasu, kazna sprečila Norisa da pretekne Maksa!

Autor: Lazar Nikolić
nedelja 20.10.2024.
23:15
Izvor: Sportske.net, Beta

Ferstapen uvećao prednost u generalnom plasmanu.

EPA-EFE/JOHN MABANGLO
EPA-EFE/JOHN MABANGLO

Povezane vesti

Vozač Ferarija Šarl Lekler pobedio je večeras u trci Formule 1 za Veliku nagradu SAD u Ostinu, u Teksasu.

Lekler je dobro startovao, sa četvrte pozicije je preuzeo vođstvo i dobrom vožnjom zadržao je prvo mesto i ostvario osmu pobedu u karijeri.

Drugo mesto zauzeo je vozač Ferarija Karlos Sainc sa 8,652 sekunde zaostatka, a treći je bio vozač Red Bula Maks Ferstapen sa 19,412 sekundi zaostatka.

Četvrto mesto, zbog kazne od pet sekundi u samoj završnici zbog nepropisnog preticanja Ferstapena, zauzeo je Lando Noris iz Meklarena, koji je startovao sa pol pozicije.

Njegov timski kolega Oskar Pjastri zauzeo je peto mesto, a šesti je bio Džordž Rasel iz Mercedesa, koji je startovao iz boksa.

Vozač Red Bula Serhio Peres zauzeo je sedmo mesto, osmi je bio Niko Hulkenberg iz Hasa, deveto mesto zauzeo je Lijam Loson iz ekipe RB, a 10. je bio Franko Kolapinto iz Vilijamsa.

Noris je krenuo sa pol pozicije, odmah ga je napao Ferstapen i izbacio ga na kratko sa staze, ali je odlično startovao Lekler, pretekao ih i preuzeo prvo mesto. Sainc je bio treći i odmah je napao Ferstapena, koji se dobro odbranio. Iza njih vozili su Noris i Pjastri, a zatim Pjer Gasli i Kevin Magnusen.

Dobro je startovao i Luis Hamilton, koji je sa 17. skočio na 12. mesto, ali je u trećem krugu izleteo sa staze i završio trku, posle čega je izašlo vozilo bezbednosti.

Trka je nastavljena u šestom krugu, poveo je Lekler ispred Ferstapena. Sainc se u devetom krugu požalio na bolid i rekao da gubi snagu u krivinama i da oseća miris goriva.

U međuvremenu Lekler je uvećavao prednost i u 13. krugu iznosila je pet sekundi, a Fernando Alonso se mučio, pretekli su ga Hulkenberg i Loson i pao je na 12. mesto.

U 14. krugu Rasel je pretekao Valterija Botasa za 14. mesto, ali je kažnjen sa pet sekundi jer ga je u tom duelu na kratko izbacio sa staze. U Mercedesu su bili izuzetno nezadovoljni tom odlukom.

Vozač Mercedesa pretekao je i Alonsa za 11. mesto, a posle toga vozači su počeli da odlaze na zamenu guma, pre svih Magnusen i Gasli.

Rasel je nastavljao dobro da vozi i u 21. krugu pretekao je Losona za osmo mesto.

Lekler je u 22. krugu imao 8,8 sekundi prednosti na čelu, a tada je Sainc otišao u boks i na stazu se vratio kao peti, iza Pjastrija, a ispred Peresa.

Kolapinto je krug kasnije napao i pretekao Alonsa, dobranio se od napada dvostrukog svetskog šampiona i sačuvao 10. mesto.

Sainc je u tim trenucima bio najbrži na stazi i imao je najbrži krug, a njegov timski kolega Lekler rekao je ekipi da ga ne ostavljaju predugo na stazi na starim gumama jer će biti pod većim pritiskom.

Noris je smanjivao zaostatak za Ferstapenom, koji je u 26. krugu otišao na zamenu guma i na stazu se vratio kao kao peti iza Sainca, a ispred timskog kolege Peresa.

Lekler je u 27. krugu otišao u boks i na stazu se vratio kao treći, vođstvo je preuzeo Noris ispred Pjastrija, a vozači Meklarena nisu do tada išli u boks.

Lekler se primako Pjastriju i pretekao ga je u 31. krugu za drugo mesto. Krug kasnije u boks je otišao Noris i vratio se na stazu iza Verstapena na peto mesto.

Pjastri je u 33. krugu otišao na zamenu guma i na stazu se vratio na peto mesto ispred Rasela. Noris je u tim trenucima imao najbrži krug i približavao se Verstapenu, koji se požalio na gume.

Kolapinto je u 40. krugu otišao u boks i vratio se kao 12. ispred Magnusena, a zatim je i Rasel otišao na zamenu guma i uz kaznu od pet sekundi vratio se na stazu kao osmi.

Noris se primakao Verstapenu na pola sekunde u 45. krugu, ali se trostruki svetski šampion odbranio od napada.

Vozač Meklarena je napadao Ferstapena, pokušavao je sa svih strana da ga pretekne i uspeo je u 52. krugu, ali se čini da je to učinio van staze. Holanđanin se pobunio rekavši da ga je Noris pretekao i izašao sa staze, a direkcija trke je proveravala tu situaciju, pošto su obojica bili van staze.

U međuvremenu Rasel i Peres su se međusobno preticali za šesto mesto, a vozač Mercedesa je na kraju bio uspešniji.

Noris je na kraju dobio kaznu od pet sekundi, prošao je kroz cilj kao treći sa 4,1 sekundom ispred Ferstapena, pa je na kraju zauzeo četvrto mesto, iza trostrukog svetskog šampiona. Ferstapen je uvećao prednost u šampionatu na 57 bodova u odnosu na drugoplasiranog Norisa.

Naredna trka u šampionatu vozi se 27. oktobra u Meksiku.

Ne propustite