Menja se pravilnik u Formuli 1!

Autor: Mladen Heleta
sreda 17.08.2022.
12:15
Izvor: Sportske.net, Beta

Od 2026. motori Formule 1 koristiće 100 odsto održiva goriva i imaće povećanje potrošnje električne energije do 50 odsto u odnosu na trenutne nivoe.

Beta/AP Photo/Luca Bruno
Beta/AP Photo/Luca Bruno

Povezane vesti

Svetski savet za automobilski sport Međunarodne automobilske federacije (FIA) odobrio je nove propise za motore Formule 1 koji se očekuju 2026. godine.

Svetski savet za automobilski sport Međunarodne automobilske federacije (FIA) odobrio je danas nove propise za motore Formule 1 koji se očekuju 2026. godine, otvarajući tako put dolasku novih proizvođača motora poput Poršea.

Konkretno, od 2026. motori Formule 1 koristiće 100 odsto održiva goriva i imaće povećanje potrošnje električne energije do 50 odsto u odnosu na trenutne nivoe, objasnila je FIA u saopštenju za javnost.

Da bi se "šou nastavio" motori će imati slične performanse kao trenutni modeli "koristeći V6 motore sa unutrašnjim sagorevanjem koji su velike snage i visokog broja obrtaja", ali sa smanjenim protokom goriva.

"Uvođenje napredne tehnologije pogonskih agregata i održivih sintetičkih goriva deo je našeg cilja da pružimo korist korisnicima u saobraćaju i postignemo naš cilj nulte emisije ugljenika do 2030. godine", navodi se u saopštenju predsednika FIA Mohameda Bin Sulejama.

Troškovi razvoja novih motora takođe će biti ograničeni do 2023. godine.

Prema navodima Federacije, novi propisi "imaju za cilj da omoguće i privuku" nove proizvođače motora.

Među njima, nemački proizvođač Porše bi mogao da potpiše svoj povratak kao proizvođač motora u vrhunsku kategoriju moto sporta u partnerstvu sa Red Bul timom.

 

Ne propustite