Mercedes neće zadržavati Šumahera?

Autor: Stefan Matić
utorak 24.01.2023.
20:45
Izvor: Sportske.net, Beta

Direktor tima neće sputavati mladog vozača.

EPA-EFE/STR
EPA-EFE/STR

Povezane vesti

Direktor Mercedesa Toto Volf rekao je danas da će ekipa verovatno dozvoliti rezervnom vozaču Miku Šumaheru da ode ako mu se ukaže prilika za stalno mesto u nekom drugom timu Formule 1.

Šumaher je potpisao ugovor sa Mercedesom i ove godine biće rezervni vozač ekipe. On je svoje prve dve sezone u Formuli 1 vozio za Has. Za Mercedes voze sedmostruki svetski šampion Luis Hamilton i Džordž Rasel, čini se da će tako biti i u nekoliko narednih sezona i male su šanse da Šumaher dobije mesto na stazi.

Upitan o odluci da potpiše ugovor sa Šumaherom, Volf je rekao: "Najvažniji faktor je njegova ličnost". "On je dobro obrazovan, pametan i talentovan mladić. Njegovi rezultati u juniorskoj konkurenciji su veoma dobri i verujem da možemo da mu obezbedimo okruženje za dalji razvoj, može biti dobar vozač sa stalnim mestom u ekipi u budućnosti", naveo je Volf, preneo je Skaj. Na mestu rezervnog vozača Šumaher je zamenio Nika de Vrisa, a holandski vozač potpisao je za Alfa Tauri.

"Na isti način na koji smo pustili Nika de Vrisa da ode da napravi karijeru, to bi moglo da se dogodi i Miku. Da li je to u našem timu ili ćemo da ga pustimo da ode, u ovoj fazi još ne znamo", rekao je Volf.

Mercedes ove godine mora da pokuša da nadoknadi zaostatak za Red Bulom, koji je osvojio titulu prošle sezone, a Volf veruje da Šumaher može da odigra značajnu ulogu. "Ono u čemu će (Šumaher) mnogo doprineti je to što je vozio novi bolid godinu dana, u Formuli 1 je dve godine, zna gume, teškoće u DNK bolida sadašnje generacije i biće od ogromne pomoći u simulatoru i proceni bolida u celini. Biće dobro imati ga na stazi i u sobi za sastanke, on je kredibilan mladi trkač. Iz te perspektive, definitivno smo na dobitku što se Mik priključio ekipi", naveo je Volf.

Nemački mediji daju velike šanse Šumaheru da postane vozač tima Audija. Tamošnji gigant auto-industrije ulazi u Formulu 1 kao zaseban tim početkom 2026. godine. 

Mercedes će 15. februara predstaviti novi bolid W14, osam dana pre početka predsezonskih testiranja u Bahreinu. Nova sezona u šampionatu Formule 1 počinje 5. marta trkom za Veliku nagradu Bahreina.

Ne propustite