Norisova briljantnost u Zandvortu

Autor: Nemanja Janošev
nedelja 25.08.2024.
17:40
Izvor: Sportske.net

Ferstapen nije uspeo da pobedi kod kuće.

EPA-EFE/SEM VAN DER WAL
EPA-EFE/SEM VAN DER WAL

Povezane vesti

Vozač Meklarena Lando Noris pobedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Holandije.

Noris je startovao sa pol pozicije, izgubio je vođstvo na startu nakon što ga je pretekao Maks Ferstapen iz Red Bula, ali je dobrom vožnjom uspeo da se vrati na čelo i ostvari drugu pobedu u karijeri. Britanski vozač osvojio je i dodatni bod za najbrži krug trke.

Ferstapen je na domaćoj stazi u Zandvortu zauzeo drugo mesto u svojoj 200. trci, a treći je bio Šarl Lekler iz Ferarija.

Vozač Meklarena Oskar Pjastri bio je četvrti, peti je bio Karlos Sainc iz Ferarija, a šesti Serhio Peres iz Red Bula.

Vozači Mercedesa Džordž Rasel i Luis Hamilton zauzeli su sedmo i osmo mesto.

Vozač Alpina Pjer Gasli bio je deveti, a 10. mesto zauzeo je Fernando Alonso iz Aston Martina. Noris je loše startovao sa pol pozicije, odmah ga je pretekao Ferstapen i preuzeo prvo mesto. Dobro je startovao Rasel i preuzeo treće mesto od Pjastrija, Lekler je pretekao Peresa za peto mesto, a za jednu poziciju plasman je popravio i Hamilton, pa je bio 13.

Ubrzo je pretekao Cunodu za 12. mesto, a Verstapen je u trećem krugu stekao 1,6 sekundi prednosti na čelu.

Lekler se primakao četvrtoplasiranom Pjastriju, a iza njih vozio je Peres. Dobro je vozio Sainc, u devetom krugu pretekao je Alonsa za osmo mesto i našao se iza Gaslija.

Hamilton je krug kasnije pretekao Hulkenberga i vozio iza Strola, a Sainc je nedugo potom napao i pretekao Gaslija za sedmo mesto.

Sedmostruki svetski šampion je u 14. krugu pretekao Strola za 10. mesto, a zatim i Alonsa za deveto.

Noris se primakao  Ferstapenu i pretekao ga je u 18. krugu. Holanđanin je pokušao da uzvrati sa spoljne strane, ali je vozač Meklarena zadržao prvu poziciju.

Lekler je u 24. krugu napao Pjastrija, ali se vozač Meklarena odbranio i zadržao četvrto mesto. Hamilton je otišao na zamenu guma i na stazu se vratio kao 16. iza Jukija Cunode.

Krug kasnije Lekler je otišao u boks i vratio se na stazu kao deveti iza Alonsa, a ispred Strola. Na zamenu guma otišao je i Rasel, zadržao se 3,4 sekunde pa se na stazu vratio kao deveti, iza Alonsa.

Rasel je pretekao Alonsa, a Hamilton je uspeo da nadoknadi dve pozicije i u 27. krugu bio je 14.

Ferstapen je u 28. krugu otišao na zamenu guma i na stazu se vratio kao peti iza Sainca, a krug kasnije u boks je otišao i Noris, koji se zadržao nešto duže od Holanđanina i izašao je kao četvrti iza Sainca, ali ispred Ferstapena. Vođstvo je preuzeo Pjastri, ispred Peresa.

Pres je u 30. krugu otišao u boks, zadržao se 4,4 sekunde i vratio se na stazu kao deveti iza Alonsa.

U 31. krugu Sainc je otišao na zamenu guma i na stazu se vratio iza Peresa na devetom mestu, a Hamilton je napredovao i u 32. krugu pretekao je Magnusena za 10. mesto.

Pjastri je zatim u 33. krugu otišao u boks i na stazu se vratio kao peti iza Rasela, vođstvo je preuzeo Noris, koji je imao sedam sekundi prednosti u odnosu na Verstapena, a iza njih vozio je Lekler.

Hamilton se popeo na osmo mesto, Pjastri je u 40. krugu pretekao Rasela za četvrto mesto i ubrzo se primakao Lekleru na sekund zaostatka. Noris je u 47. krugu imao 12,6 sekundi prednosti u odnosu na Ferstapena.

Sainc je pretekao Peresa posle nekoliko neuspešnih pokušaja za šesto mesto, a u 49. krugu Hamilton je otišao na zamenu guma, a po povratku na stazu zadržao je osmo mesto.

Noris je imao 15 sekundi prednosti na čelu u 55. krugu, u kome je Rasel otišao na zamenu guma i vratio se kao sedmi ispred timskog kolege Hamiltona, koji je bio najbrži na stazi i u tom trenutku imao najbrži krug.

Alonso je pretekao Hulkenberga i preuzeo 10. mesto, Noris je u međuvremenu uvećavao prednost na čelu, a u poslednjem krugu imao je najbrži krug. Trku je završio sa više od 22 sekunde prednosti i ostvario ubedljivu pobedu nad vodećim u generalnom plasmanu, trostrukim uzastopnim šampionom Ferstapenom.

Naredna trka u šampionatu vozi se 1. septembra u Monci za Veliku nagradu Italije.

Ne propustite