Ostin - Mercedesovo utvrđenje

Autor: Nemanja Janošev
petak 22.10.2021.
12:30
Izvor: Sportske.net

Novi okršaj u trci za titulu.

EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU
EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Povezane vesti

Broj jedan u Sjedinjenim Američkim Državama jeste NASCAR, mnogi poistovećuju taj sport sa Formulom 1, ali nije ni blizu. Praktično, osim što se voze na četiri točka i imaju krugove, sličnosti dva sporta nema.

Međutim, istorija Formule 1 je i te kako vezana za Sjedinjene Američke Države. Želeli su odavnina da se utrkuju sa Evropom, pa je tako Vilijam Kisam Vanderbilt osnovao Vaderbilt kup koji se održavao na ulicama Long Ajlenda. Međutim, trke su pratile brojne pogibije, kako samih učesnika, tako i publike...

Sve do nastanka Formule 1 kao organizacije (1950), bilo je brojnih neslaganja između trkačkih udruženja u Americi povodom propisa. Formula u svom nazivu nosi skup pravila, koja su se vremenom menjala, baš kao i u svakom sportu, ali je od tog trenutka bila na svetskom nivou i svi su želeli da budu deo najbržeg cirkusa na svetu.

Kako su Evropljani uništili američko tržište?

Kada je Gran pri nastao, obuhvatao je svetske vozače, ali je ubrzo zbog Prvog svetskog rata morao da bude prekinut, ali i interesovanja publike za ovalne trke. Tako su ulične pale u drugi plan. Dve decenije kasnije oživljen je i Vanderbilt kup, sadržao je pravila Gran prija, ali potpunu dominaciju u šampionatu ostvarivali su Nemac Bernard Rozmajer i Italijan Tacio Nuvolarija. Tako je na komerijalnom planu doživljen krah.

Kroz istoriju je važan i Indijanapolis 500 koji je važan deo američkog automoto sporta, ali i svetskog. No, vratimo se Formuli. Velika nagrada SAD je menjala svoja uporišta u mnoštvo navrata. Bili su tu Sebring, kalifornijski Riversajd, Las Vegas, Dalas, Finiks dve godine, Indijanapolis u čak sedam, da bi od 2009. Ostin bio domaćin ove bitke najbržih četvorotočkaša na svetu.

Ferari je po broju pobeda najdominanantnija ekipa u eri Velike nagrade SAD. Ostvarili su čak 10 pobeda. Prvu 1975. godine, a poslednju 2018. Istorijski trijumf za ekipi uz Maranelja upisao je legendarni Niki Lauda, a pre tri sezone to je učinio Kimi Rajkonen, što mu je ujedno i poslednja pobeda u karijeri.

Poslednjih godina, gazda je Mercedes, najdominantnija ekipa u hibridnoj eri ovog sporta. Najuspešniji vozač? Morao bi to biti Luis Hamilton koji je nemačkom timu doneo polovinu pobeda na ovoj trci. Zna Britanac kako se u Ostinu osvaja najviše pobedničko postolje i to će mu biti velika prednost u borbi za trijumf sa Maksom Ferstapenom.

EPA-EFE/Mark Sutton

Koliko puta su se samo njihova imena preplitala kroz izveštaje, najave i članke ove sezone. Ali, definitivno su učinili prekretnicu u novoj istoriji Formule 1. Ovakva borba, ovakav animozitet i bitka do ivice incidenta nije viđena veoma dugo. Formula 1 je adrenalin, a oni su to vratili posle dugogodišnje dominacije Mercedesa.

Staza u Ostinu je specifična po tome što su određene krivine izrađene po ugledu na neke druge staze u šampionatu. Pa tako krivine tri, četiri, pet i šest, smatraju se replikama popularnih Magots i Bekets sekcija u Silverstonu. Takođe, određeni delovi staze kod krivina 16, 17 i 18 podsećaju na stazu Istanbul park i krivinu broj osam. Usput, staza nije u najboljem stanju, što se prikazalo na Moto GP trci nedavno. Prema najavama meteorologa, očekuje nas suvo vreme, pa tako neće biti drame kao u Turskoj ili Sočiju, barem ne u tom pogledu.

Svi se nadamo drami, uvek! A Maks Ferstapen, Luis Hamilton i ostatak grida su tu da se pobrinu za kompletan šou. Šest bodova u korist Holanđanina su minimalni i Luisova pobeda mogla bi ponovo da ga dovede na lidersku poziciju u šampionatu, naravno, u zavisnosti od toga šta Maks učini u Ostinu.


Ne propustite