Počinje Formula 1 - Kruna je kod Maksa, ko mu staje na crtu?

Autor: Nemanja Janošev
petak 03.03.2023.
11:15
Izvor: Sportske.net

Nova sezona Formule 1.

EPA-EFE/SEM VAN DER WAL
EPA-EFE/SEM VAN DER WAL

Povezane vesti

Volan se ubacuje u svoje ležište, dugmence se pritiska, motor se pali, bolidi izlaze na pistu... Tri i po meseca kasnije – Formula 1 se vraća! Nova sezona najuzbudljivijeg nadmetanja četvorotočkaša u brzini je tu!

Trkom u Bahreinu na stazi Sakir, koja se vozi 5. marta, startovaće 74. sezona Formule 1, mnogo pitanja je na stolu, a najvažnije je – može li neko da stane na put Red Bulu? Upravo od ovoga će zavisiti čitava godina u ovom sportu, odnosno koliko će ona biti zanimljiva.

Testiranja koja su izvršena prethodnih sedmica ukazala su da će to biti vražji težak posao za ostale ekipe. Red Bul je ponovo imao izvanredne parametre, bili su najuverljiviji od svih i vrlo pozitivno ulaze u novu kampanju.

„Vrlo je dobro. Automobil odgovara zadacima, ali moramo još mnogo toga da pokušamo. Ono što smo probavali, bilo je vrlo interesantno. Postoji nekoliko različitih stvar oko automobila. Definitivno je malo drugačije upravljati njime, mislim da je to povezano s gumama “, rekao je Maks Ferstapen nakon testiranja.

Glavni konkurenti, kao i prethodni sezona, ogledaće im se u Ferariju i Mercedesu. Ako je išta sigurno kod italijanskog tima to je da ništa nije sigurno. Prethodne godine su bili izvanredni do polovine sezone. Tifozi su preplavili većinu trka, bile su tu i duple pobede posle mnogo godina čekanja, ali onda su se dešavale greške na stazi i van nje koje su učinile uslugu Maksu Ferstapenu i Red Bulu. Na testiranjima, Ferari je izgledao prilično dobro s nekim novinama na bolidu za merenje aerodinamike. Čudan otvor na nosu koji se podizao pri kočenju izazvao je mnogo pažnje... Najveća briga za njih jeste tempo, odnosno da li su kreirali vozilo koje je sposobno da čitavu trku bude na najvišem nivou. Za razliku od ova dva tima, prethodna sezona za Mercedes se završila pre nego što je počela. Očajna kampanja koja je imala svoj boljitak u završnici. Ipak, to je u neku ruku i prednost za nemački tim jer su imali najviše vremena za pripremu i već sredinom šampionata su krenuli u taj posao. Testiranje nije bilo idealno, ali je obećavajuće po njih.

Neko ko bi mogao da iznenadi ove sezone svakako jeste Aston Martin koji je pokazao odlične parametre na testiranjima, ali trka je nešto sasvim drugačije. Tada se izvlači ono najbolje iz vozača. Za njih je problem odmah na početku jer su ostali bez Lensa Strola koji se povredio vozeći bicikl po stenovitim predelima, pa bi njegovo mesto, uz Fernanda Alonsa mogao da zauzme rezervni vozač Felipe Drugovič, a čak se pominje i povratak Sebastijana Fetela!

Najavljuje se sjajna sezona. Formula 1 beleži neverovatan rast i sada im je ponovo neophodna velika bitka. Luis Hamilton je gladniji nego ikad da se vrati na tron i postane najveći svih vremena u ovom sportu... Aerodinamičke promene koje su usledile za prethodnu sezonu su sada etablirane i timovi su naviknuti na istu. Unapredili su svoja vozila, a koliko? Nećemo dugo čekati ne bismo li saznali odgovor...

Ne propustite