Svetla se pale, ko će do titule? Mali priručnik pred početak sezone Formule 1

Autor: Nemanja Janošev
petak 18.03.2022.
13:20
Izvor: Sportske.net

Startuje nova sezona najbržeg cirkusa na svetu!

EPA-EFE/KAMRAN JEBREILI
EPA-EFE/KAMRAN JEBREILI

Povezane vesti

Završetak prošle sezone sa sobom je doneo mnogo kontroverzi, uzbuđenja i nikada viđeni finiš u istoriji ovog sporta. Medijska pažnja dostigla je vrhunac, Maks Ferstapen je prigrlio svoju prvu titulu u karijeri, a Liberti medija i Netfliks trljali su ruke zbog foto-finiša koji je režirao, sada već bivši direktor trka, Majkl Masi.

Svi se nadaju da bi nova sezona mogla biti upola zanimljiva kao prethodna. Ona je protekla u znaku Luisa Hamiltona koji je jurio rekordnu, osmu titulu svetskog šampiona, dok je, Maks Ferstapen žarko želeo svoju prvu. Tokom čitave trkačke godine vodili su izuzetnu bitku, do samih granica izdržljivosti i nerava za trofej koji je ipak završio u rukama mladog Holanđanina.

SERVISNE INFORMACIJE

Predikcija za ovu sezonu nema mnogo. Svi, za sada, kriju karte i prebacuju teret favorita na onog drugog, a uz redizajnirani bolid biće vrlo interesantno videti kako će se timovi i vozači snaći u kampanji koja startuje zaključno s 20. martom i Bahreinom, a završava se, sada već tradicionalno u Abu Dabiju 20. novembra. Od planirane 23 trke, jedna će biti izuzeta iz kalendara, a to je Velika nagrada Rusije. Takođe, tri trke (Emilija Romanja, Austrija i Brazil) voziće se po sprint sistemu (petkom se voze kvalifikacije koje određuju poredak za sprint trku za dan kasnije, a potom posle dvadesetak krugova u subotu dobijamo startni poredak za nedelju).

Vozila Formule 1 u odnosu na prošle sezone pretrpele su velike promene, a sve u cilju ravnopravnijeg trkanja i želje čelnika ove organizacije da bude što više duela „točak o točak“. To je nešto što su i fanovi priželjkivali, jer, otkako je počela hibridna era pre jednu deceniju, Mercedes do prošle sezone nije imao ravnopravnog rivala, a i prethodne godine su, zajedno sa Red Bulom odskakali od ostatka grida.


Stoga su izvršene brojne promene iz perspektive aerodinamike. Istraživanja su pokazala da su bolidi iz 2021. godine gubili i do 35 odsto sopstvene potisne sile kada su bili barem tri dužine iza vodećeg vozila, a zaostatak za jednom dužinom rezultirao je gubitkom od čak 47 odsto. U svetu Formule 1, sila potiska je jedno od najvažnijih merila i ono prikazuje koliko vertikalno aerodinamičko opterećenje stvaraju aerodinamičke površine automobila. Pri ogromnim brzinama, sila koju stvara strujanje vazduha oko karoserije vozila je daleko veća od njegove težine što u teoriji znači da im to omogućava vožnju na, recimo, plafonu tunela. Stoga je novi dizajn doneo unapređenje u vidu aerodinamičkih nadogradnji koje za cilj imaju povećanje potisne sile i smanjenje aerodinamičkog „buđenja“. Automobili će se više oslanjati na efekat tla nego ranije i kako se tvrdi, gubotak potisne sile biće drastično manji.

Prednje krilo, odnosno nos vozila jeste redizajnirano u novom aerodinamičkom ruhu, a ujedno i umanjeno kako bi omogućilo vozilima da priđu bliže u duelima bez da brinu kao ranije hoće li ga oštetiti. Točkovi su smanjeni na 18 inča, a takođe su i obloženi kako bi se smanjilo strujanje vazduha. Podovi vozila su takođe doživeli promenu u vidu „tunela“ koji će doneti novu aerodinamičku dimenziju. Zadnje krilo vozila biće mnogo više zaobljeno u odnosu na pređašnje, dok su hibridni motori 1.6 sa turbopunjačem maltene isti, ali kako rekosmo, uticaj aerodinamike će minimalizovati tu reazliku i gledaćemo, barem u perspektivi, više trka točak o točak.

Timovi i vozači su se na testiranjima do sada žalili na nestabilnost samog bolida, što je bilo vidljivo i u snimcima koje je javnost imala prilike da vidi. No, izvesno je da se i dalje kriju karte kod svakog od timova pred start sezone.

 


 

PREDSTAVLJANJE EKIPA

RED BUL

Krenućemo od tima koji je dao aktuelnog šampiona Maksa Ferstapena. Dugo su Kristijan Horner i dr Helmut Marko radili na projektu koji bi svrgnuo Mercedes sa trona. Maks je godinama unazad jedan od najtalentovanijih i najuzbudljivijih vozača u gridu, a jedan fan fekt jeste da je Holanđanin prvo seo u kokpit Formule 1, a potom položio za vozačku dozvolu. Njegove aspiracije za novu sezonu su identične, a sebi je u međuvremenu dao za pravo da svoj broj 33 promeni u „jedinicu“. Takođe, potpisao je i novi, petogodišnji ugovor sa ekipom. Njemu će, baš kao i prošle sezone, društvo praviti Meksikanac Serhio Perez koji je imao nekoliko solidnih trka prethodne godine i svakako da je imao svoj doprinos u pomoći Maksu Ferstapenu ka osvajanju titule. Značajna promena za Red Bul jeste odlazak Honde, čiji su motor koristili do ove godine. Međutim, dve kompanije sklopile su dogovor prema kojem je Red Bulu ostala intelektualna svojina Hondinog hibrida i tako značajnije razlike neće biti jer će ga u budućnosti razvijati inženjeri „bikova“.


MERCEDES

Slaba uteha za nemački tim je prošle godine bila titula šampiona sveta u konkurenciji konstruktora. Gorak ukus doživeljen u poslednjih nekoliko krivina bio je u ustima Tota Volfa i ostalih zaposlenih u garaži ovog tima nekoliko meseci kasnije. Prašina se slegla, došlo je do izmena u timu, a biće zanimljivo videti kako će sve to biti upakovano. Luis Hamilton je, naravno, i ove godine broj jedan. Britanac se dugo nije oglašavao u javnosti nakon poslednje trke, a od tada ni nije ništa progovorovarao na tu temu. Za sada se igra rečima i smatra da bolid Mercedesa nije dovoljno dobar, te je ulogu favorita za trku u Bahreinu prepustio timovima poput Ferarija i Red Bula. Za razliku od prethodnih godina, za kolegu će ovog puta umesto Valterija Botasa imati  mlađanog Mercedesovog akademca i zemljaka Džordža Rasela. Ovaj 24-godišnji momak se „kalio“ u Vilijamsu i sada konačno ima priliku za značajniju ulogu u gridu. Postavlja se pitanje i hoće li Rasel, baš kao što je to bilo u slučaju Botasa, čuvati leđa Hamitlonu ili će mu pak biti dozvoljeno da se trka sa sedmostrukim svetskim šampionom.


MEKLAREN

Jedna vrlo uzbudljiva ekipa sa istim sastavom kao i prošle godine. Činiće ih dvojac Lando Noris – Danijel Rikardo i definitivno će biti tvrd orah za bilo kog rivala. Lando je prokejtovan da se bori za pobede i titule u budućnosti ovog sporta, prikazivao je potencijal vrlo često, dok je Rikardo, posle perioda privikavanja od dolaska iz Renoa konačno pokazao od čega je satkan. Njegove vožnje „na kočenju“ su za udžbenike i na modifikovanom, reklo bi se, stabilnijem Meklarenu MCL36, od „narandžastih“ njega i Landa može da se očekuje borba za podijume u konstantnijem ritmu.


FERARI

Godine patnje smanjile su očekivanja od italijanskog giganta. Timu poput njih, koji je zlatnim slovima urezan u istoriju automobilizma nikako ne prija uloga autsajdera, ali sa njom moraju da se pomire. Sastav ekipe se nije promenio, pa će tako i ove sezone za njih voziti Šarl Lekler od kojeg se mnogo očekuje, kao i Karlos Sajnc koji je bio maestralan u završnici prošle. Na testiranjima su pokazivali brzinu i zadovoljstvo novim komponentama, ali kao i svi ostali i oni ne žele da pokažu sve s čime raspolažu.  „Za nas je prioritet bio da smanjimo odskakanja vozila i da učinimo automobil konzistentnim, da je moguće voziti ga bolje i da bude komforniji za vozača“, rekao je Sajnc. Mogu se smartati favoritom za trijumf u Bahreinu, „titulu“ koju im je dodelio Hamilton, ali Sajnc se na to nadovezao rekavši da Mercedes uvek tako priča, a potom „oduvaju konkurenciju“.


 ALPIN

Od ove godine, otkako je u tim ušla austrijska vodna kompanija BWT, Alpin pomalo podseća na sestru bliznakinju bivše Fors Indije. I to ne samo izgledom, već i činjenicom da je njihov sadašnji vozač Esteban Okon bio deo tog tima koji više ne postoji. Uz njega će biti prekaljeni Fernando Alonso. Koriste Renoovu pogonsku jedinicu i jedini su na gridu koji to čine. Njihovi plasmani među osvajačima poena nisu i ne bi smeli da predstavljaju nikakvo iznenađenje pred novu sezonu, ali, za sada, je teško precizirati koji su im dometi.

ALFA TAURI

Mlađi brat Red Bula se razvija u dobrom smeru i stručnjaci smatraju da bi njihova uloga mogla biti mnogo važnija nego li lane. Jukiju Cunodi je bilo neophodno vremena da „ukroti bika“, ali kada je to učinio, njegove vožnje delovale su zadovoljavajuće za sve. Podršku ima, baš kao i prošle sezone, u Pjeru Gasliju i ovaj dvojac je jedan od uzbudljivijih u karavanu.

ASTON MARTIN

I sastav ovog tima ostao je nepromenjen. Sebastijan Fetel i Lens Strol su dva vozača sa dobranim iskustvom, s akcentom na prvopomenutog. Prvi izveštaji sa testiranja su iznad očekivanja, vozilu se može verovati, ali ekipa navodno radi i na rezervnoj opciji i ovaj dvojac će se, prema pretpostavkama, kotirati oko sredine grida, uz amplitude.

ALFA ROMEO

Jedini tim koji je promenio kompletnu postavku od svih. Kimija Rajkonena koji se penzionisao i Antonija Đovinacija koji je bio prinuđen da karijeru nastavi u Formuli E zamenili su Guanju Žou, prvi kineski vozač u istoriji Formule 1 kao i odlični Valteri Botas. Naravno, Žou sa sobom donosi brojne beneficije u vidu sponzora i popularnosti ekipe, a Botasova sposobnost da se bori za najviši plasman i te kako će doprineti da ekipa bude konstantna i ostvaruje značajnije rezultate. Deluju vrlo uzbudljivo.

HAS

Tim koji je u vlasništvu američkog biznismena Judžina Hasa doživeo je drastičnu promenu i to pred početak samih testiranja. Ruskog vozača Nikitu Mazepina su odstranili iz ekipe zbog dešavanja koja njegova zemlja sprovodi u Ukrajini, a rešili su se i glavnog sponzora, ruske kompanije Uralkalija. Potvrđeno je od strane ekipe da Has neće doživeti poveće gubitke, ali Uralkali bi na sudu mogao da dobije povraćaj svojih investicija što bi moglo biti pogubno po ovaj tim. Za njih će u narednoj sezoni voziti Kevin Magnusen koji je zamenio Mazepina, a tu je, baš kao i u prethodne dve goidne Mik Šumaher.


VILIJAMS

Odlazak Džordža Rasela definitivno je pogodio ekipu Vilijamsa koja je prošle godine uz Has bila najslabija u sezoni, ali brzo su reagovali i nekadašnji Red Bulov akademac Aleks Albon dobio je šansu da predstavlja legendarnu britansku ekipu uz Nikolasa Latifija čije ime se provlačilo kroz društvene mreže i medije kao ključno za gubitak titule Luisa Hamiltona prošle sezone budući da je on izazvao incident koji je prekinuo poslednju trku. Utisak je kao da su doživeli napredak u odnosu na prošlu sezonu i videćemo koliko zapravo mogu.

Biće uzbudljivo videti kako će se vozači, ali i sami timovi nositi sa epohalnim promenama u svetu ovog sporta. Prošla sezona nije bila jednolična kao nekoliko pre nje, a ljubitelji ovog sporta nadaju se da će nova doneti sličnu, ako ne i veću vrstu adrenalina.

Ne propustite