Aleksandar Kukolj - intelektualac na tatamiju

Autor: Pavle Knežević
utorak 17.10.2017.
15:20
Izvor: Sportske.net

Evropski prvak i trenutno prvi džudista sveta u svojoj kategoriji nije samo šampion na tatamiju, već je intelektualac koji mnogo polaže na svoje obrazovanje.

Foto: Promo
Foto: Promo

Povezane vesti

Aktuelni je evropski prvak u džuodu u kategoriji do 90 kilograma, a trenutno je i prvoplasirani na svetskoj rang listi. Za 19 godina aktivnog bavljenja džudoom Aleksandar Kukolj osvojio je više 200 medalja, a za isto toliko vremena koje je posvetio školovanju stigao je i do diplome magistra ekonomskih nauka.

Kukolj na taj način pobija brojne predrasude da aktivno bavljenje sportom i obrazovanje ne mogu da idu ruku pod ruku i to potkrepljuje činjenicama na sopstvenom primeru. Od malih nogu je bio odličan učenik, "vukovac", a proglašen je za đaka generacije u OŠ "Desanka Maksimović" i  potom u Drugoj ekonomskoj školi.

"Škola mi je oduvek dobro išla. Kada sam bio mali, najvažnije mi je bilo da su mi roditelji srećni, a jedan od načina da ih usrećim bio je da imam dobre ocene. Zato sam uvek želeo da imam sve petice. Kada sam uvideo da to mogu, nisam od toga odustajao niti sebi postavljao manje ciljeve", rekao je Kukolj.

Naš šampion je ocenio da obrazovanje u 21. veku spada u opštu kulturu, kao i da nema razloga da se ono zapostavlja zbog treninga.

"Sport i obrazovanje su dve stvari koje se međusobno ne sabotiraju, već pomažu i podupiru jedna drugu. Tako na primer, kad odem na pripreme za neko veliko takmičenje neke stvari ne mogu da radim, ali mogu da uzmem knjigu, čitam i učim po nekoliko sati dnevno. To mi na neki način bude relaksacija od treninga, mogućnost da radim nešto drugo i mislim o nekim drugim stvarima. Nadam se da ću još nekoliko godina biti aktivan sportista i zato planiram da za sve to vreme radim na svom obrazovanju", objasnio je Kukolj.
 
Posle uspešno završene magistrature nedavno je upisao master studije na Fakultetu za sport Univreziteta "Union - Nikola Tesla".  Ovaj fakultet stipendira još tridesetak vrhunskih sportista, poput rvača Davora Štefaneka i Viktora Nemeša, vaterpoliste Viktora Rašovića, Radomira Drašovića, košarkaša Marka Gudurića, veslača Andriju Šljukića, karatiskinju Jovanu Preković, košarkašicu Natašu Kovačević i druge.

Kukolj ocenjuje da je to "za svaku pohvalu", a on je tamo na master studijama Trener u sportu.

A šta je ono čime će se Aleksandar Kukolj baviti po završetku sportske karijere i zašto mu je trenerska diploma toliko važna?

"Kada završim karijeru kao džudista, želim da mi sva vrata budu otvorena. Kada to kažem mislim da kroz sportske rezultate koje sam ostvario, obrazovanje koje sam stekao i kontakte koje sam godinama stvarao mogu da radim ono što želim.

Voleo bih da imam džudo klub koji će finansijski biti nezavistan i kojim ću pokazati i Srbiji i celom svetu da naša zemlja može da bude velesila u džuodu. Želja mi je da napravim fabriku šampiona i kvalitetnih ljudi
", rekao je Kukolj.


Ne propustite