Svetski tekvondo popustio, ruski takmičari na Svetskom prvenstvu

Autor: Ivan Cvetković
ponedeljak 03.04.2023.
16:15
Izvor: Sportske.net

Ruski sportisti će moći da učestvuju na Svetskom prvenstvu u tekvondou narednog meseca, saopštila je danas krovna organizacija tog sporta.

EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO
EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Povezane vesti

Ova odluka mogla bi da dovede do toga da Ukrajina ispuni pretnju svoje vlade da će bojkotovati sportska takmičenja na kojima učestvuju sportisti iz Rusije ili Belorusije.

Rusija ima jak tim u tekvondou - sva četiri njena predstavnika osvojila su medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju, uključujući dve zlate. Ukrajina u Tokiju nije imala nijednog predstavnika u tekvondou.

Čelnici Svetskog tekvondoa razgovarali su danas na daljinu o predlogu Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) od prošle nedelje da se dozvoli ruskim i beloruskim sportistima da se vrate na međunarodna takmičenja uoči Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine.

MOK je predložio vraćanje ruskih i beloruskih sportista na takmičenja, pod neutralnom zastavom i "u individualnom svojstvu", pod uslovom da nisu aktivno podržavali rat u Ukrajini.

Svetsko prvenstvo u tekvondou održaće se od 29. maja u Bakuu, gde Rusi i Belorusi mogu slobodnije da putuju, bez viznih ograničenja koja su uobičajena širom Evrope.

Međutim, vojne veze između ruskog tima, uključujući neke od osvajača medalja u Tokiju, i sportskog kluba CSKA mogle bi da dovedu do toga da nekim sportistima bude zabranjeno učešće, po pravilima Svetskog tekvondoa.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je 71 medalja osvojena na Igrama u Tokiju uključivala 45 sportista koji su bili povezani sa klubom CSKA.

Rukovodeće telo tekvondoa je navelo da će nagledati "proces verifikacije kako bi se osigurala stroga neutralnost pojedinačnih neutralnih sportista i osoblja".

Ruski sportisti propustili su Svetsko prvenstvo u tekvondou prošle godine u Meksiku zbog rata u Ukrajini, dok su na šampionatu održanom 2019. osvojili četiri medalje.

Svetski tekvondo je pozvao na mir i obećao da nastaviti da podržava ukrajinske sportiste kako bi mogli da učestvuju u tekvondo takmičenjima.

Ne propustite