Hajde, sad se pomerite - Posle Mitra i Tadić dominira u 21. veku

Autor: Nemanja Janošev
četvrtak 09.06.2022.
12:50
Izvor: Sportske.net

Izuzetno dostignuće.

Pedja Milosavljevic/starsport/2022
Pedja Milosavljevic/starsport/2022

Povezane vesti

Kapiten fudbalske reprezentacije Srbije Dušan Tadić nalazi se u samom vrhu najboljih asistenata u 21. veku računajući utakmice samo za svoj nacionalni tim.

"Desetka" naše reprezentacije i Ajaksa odavno je profilisana kao jedna od najboljih u Evropi. Asistencije su godinama unazad njegov zaštitni znak, a kada se brojke stave na papir, ne može da se ostane imun na dodatne hvalospeve.

Nedavno smo pisali o tome da se Aleksandar Mitrović nalazi na visokom sedmom mestu na listi napadača po prosečnom broju pogodaka po utakmiciu dresu sa nacionalnim grbom, a sada su na red došle asistencije. Dušan Tadić, koji je nebrojeno puta asistirao upravo Mitroviću, takođe čini krem svetskog fudbala u svojoj kategoriji u 21. veku.

Dušan Tadić je na 86 utakmica u dresu Srbije zabeležio 29 asistencija s prosekom od 0.34 po utakmici. Za "dlaku" ispred njega nalaze se Alžirci Jusef Belali i Rijad Marez, a potom slede Mesut Ozil koji odavno nije član "pancera", te Nejmar i Kevin de Brujne koji je na prvom mestu sa 39 asistencija na, baš kao i Tadić, 86 mečeva za svoj nacionalni tim. Njegov prosek je 0.45. 

Ipak, treba imati u vidu da svi ovi igrači nastupaju u dominantnim reprezentacijama svojih kontinenata, dok je Srbija, svi znamo, imala mnoštvo uspona i padova u poslednjih 10 godina. Samim tim, statistika Dušana Tadića dodatno dobija na značaju.

Kuriozitet koji je vezan za dve tabele koje pokrivaju strelce i asistente je što samo Srbija, uz Belgiju, Brazil i Nemačku, može da se pohvali sa golgeterima i "pakerima" u 10 najboljih obe kategorije. Jedini igrač koji se ponavlja jeste Nejmar koji je prvi igrač brazilskog tima. 

Srbija igra danas protiv Švedske, a kvota u AdmiralBet na "orlove" je 2.55.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke