Ko će biti novo lice Srbije na putu do Nemačke 2024?

Autor: Ivan Cvetković
sreda 07.12.2022.
18:10
Izvor: Sportske.net

Na ovom Mundijalu, svoja su mesta "zacementirali" Vanja Milinković Savić i Strahinja Pavlović, novi ciklus možda donese i nove igrače sa značajnom minutažom.

2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Iz Katara: Ivan Cvetković

Nastup reprezentacije Srbije na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu u Kataru retko ko će oceniti pozitivno i to s razlogom.

Svega jedan osvojen bod u grupi i poslednje mesto bole jednako isto kao i igre na stadionima u Kataru koje nisu bile ni izbliza onim u kvalifikacijama koje su "orlovi" osvojili suvereno, pobedom nad Portugalom u Lisabonu.

No, kako je i sam selektor Dragan Stojković rekao, treba se okrenuti narednim reprezentativnim akcijama, odnosno kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo koje će se održati u Nemačkoj 2024. godine.

Kao što smo u Kataru na neki način "dobili" Vanju Milinkovića Savića i Strahinju Pavlovića koji su svojim igrama praktično zacementirali pozicije u timu, naredni meseci biće prilika da iskoče neki igrači koji do sada nisu.

Kada govorimo o široj perspektivi, navijači u Srbiji se nadaju Lazaru Samardžiću sa kojim je selektor Stojković i razgovarao kako bi obukao nacionalni dres Srbije u predstojećem kvalifikacionom ciklusu. U jednom trenutku, činilo se da je sve obavljeno u korist "orlova", ali je Samardžić nastupio za U21 selekciju Nemačke. Tehnički veoma nadaren i polivalentan fudbaler bio bi veliko osveženje za naš tim.

Minutima će se nadati i Zvezdin Stefan Mitrović (20), momak rođen u Kanadi pristao je da obuče dres Srbije iako je postojala ozbiljna verovatnoća da ga selektor Kanađana uvrsti među 26 putnika upravo na ovom Mundijalu. Zbog svoje velike brzine odskače ne samo od vršnjaka u Super ligi Srbije, već i u čitavoj Evropi. Preduslov za to će, vrlo verovatno, biti da zacementira svoje mesto u startnih 11 u Crvenoj zvezdi.

Ukoliko Stojković ostane veran trojici štopera u poslednjoj liniji, dvojicu će činiti Nikola Milenković i Strahinja Pavlović. Mesto se tu drma uglavnom Milošu Veljkoviću, pa bi umesto njega rešenje mogao da bude Strahinja Eraković (21). Defanzivac Crvene zvezde poslednje dve sezone značajno napreduje, možda Svetsko prvenstvo nije bila prilika da se u to uveri i sam selektor, ali u kvalifikacijama za EP protiv manje atraktivnih rivala, bilo bi zanimljivo videti ga.

Saga o Stefanu Bajčetiću (18), sinu bivšeg igrača Crvene zvezde Srđana Bajčetića, i dalje traje, defanzivac Liverpula je izabrao Španiju kao svoj nacionalni tim i trenutno je član U19 ekipe. Sa 18 godina, predstavlja veliku nadu "redsa", pa mu je tako Jirgen Klop pružio priliku i da debituje za prvi tim. Igra na poziciji zadnjeg veznog i štopera, a to čini s podjednakim uspehom. Međutim, i dalje je veoma mlad, pa je teško očekivati da bi odmah uskočio u značajniju ulogu u dresu Srbije

Postoji još mnogo zanimljivih imena poput Mihajla Banjca, Mihaila Ristića i Aleksu Terzića koji su bili standardni na Stojkovićevom spisku do Mundijala, a možda je dobar trenutak i za značajniju ulogu Marka Grujića na terenu.

I pored svega, treba imati u vidu da aktuelni tim Srbije pred sobom ima barem još jedan četvorogodišnji ciklus u punoj snazi, uz izuzetak nekoliko najiskusnijih poput Dušana Tadića, Stefana Mitrovića, Darka Lazovića koji će za četiri godine imati 38, odnodno po 36 godina. Naravno, igraće ukoliko se osećaju fizički spremno što ne bi ni čudilo uzevši u obzir profesionalizam sve trojice.

Ostaje da se vidi kako će i koliko menjati svoj tim Dragan Stojković u narednom periodu, te da li nas očekuje i promena u formaciji koja bi bi mogla otvoriti vrata nekim novim igračima da se istaknu.

Koga očekujete ili priželjkujete?

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke