Koliko je Radnički zaista zaradio od Aleksićevog transfera, kakva je dinamika isplate novca i zašto nema nove travnate podloge na ''Čika Dači''?

Autor: Darko Mitrović
sreda 02.10.2024.
17:30
Izvor: Sportske.net

Transfer koji je značajno olakšao funkcionisanje kluba u narednom periodu.

Nenad Kotlajic/Radnicki 1923
Nenad Kotlajic/Radnicki 1923

Povezane vesti

Kragujevački Radnički 1923 je posle istorijskog plasmana na evropsku scenu, tokom leta realizovao i istorijski transfer.

Mladi vezista Milan Aleksić se sa ''Čika Dače'' preselio u engleski Sanderlend, a u medijima su se pominjale sume od 3.5 do četiri miliona evra koliko bi kragujevački superligaš trebalo da zaradi na ime obeštećenja.

Konkretnije informacije o vrednosti ovog transfera, ali i dinamici isplate novca je u intervjuu za ''Glas Šumadije'' izneo generalni direktor Radničkog Igor Konatar koji je takođe podsetio i da nije samo Aleksićev transfer tokom leta doneo zaradu klubu.

''Pre odlaska Milana Aleksića imali smo dva transfera – Vižđi Sahlija i Stojana Lekovića, gde ćemo prihodovati oko 500.000 evra. 

Milan Aleksić je ostvario za Radnički istorijski transfer od 2.8 miliona evra, plus potencijalnih milion evra u bonusima… Nije sav taj novac naš, ugovori nas obavezuju prema menadžerima, agencijama, igraču… 

Ugovori su transparentni i dostupni javnosti. Jedan deo novca od transfera Milana Aleksića doći će naredne, jedan 2026. godine, ali nam je to donelo i finansijsku stabilnost da ne moramo da razmišljamo o platama, pošto smo u fudbalskoj Srbiji prepoznatljivi po tome da plate ne kasne ni jedan dan'', objasnio je Konatar.

Ono što je ovih dana aktuelno na ''Čika Dači'' jeste postavljanje reflektora, što bi do kraja meseca trebalo da bude završeno, baš kao i postavljanje stolica na tribinama. Međutim, ono što je ostalo neizvesno je odgovor na pitanje kada će Radnički da dobije novu travnatu podlogu, poput većine aktuelnih superligaša.

''Do juna meseca postojao je plan da se 'Čika Dača' ruši i logično je da niko nije razmišljao ni o reflektorima, niti o zameni  travnatog terena. U međuvremenu dobili smo reflektore zahvaljujući državi, odnosno fudbalskim savezima Srbije i Zapadne Srbije, pa smo smatrali da nema smisla da sada tražimo i zamenu travnatog terena. 

U planu je da se dosta toga na stadionu uradimo iz sopstvenih sredstava. Izboren plasman u Evropu, nikad jači sponzorski pul, transferi igrača i zahvaljujući gradu Kragujevcu, finansije u fudbalskom klubu nikada nisu bile bolje. 

Ni jedan superligaš ne dobija iz budžeta lokalne samouprave, koliko mi. To je sto miliona dinara na godišnjem nivou, dok od Fudbalskog saveza Srbije dobijamo oko 50 miliona dinara. Ispod dva i po miliona evra nemoguće je takmičiti se u Super ligi'', naglasio je Konatar.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke