Kup derbi u 40 epizoda

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 24.04.2024.
09:45
Izvor: Sportske.net

Istorija međusobnih duela u kupu iznedrila niz antologijskih okršaja Zvezde i Partizana.

Starsport
Starsport

Povezane vesti

Jedna od retkih prednosti kojom Partizan može da se pohvali nad Crvenom zvezdom tiče se broja trofeja u Kupu Srbije od osamostaljenja naše države. Klub iz Humske je zahvaljujući uspesima u prošloj deceniji na jednom trofeju više u odnosu na večitog rivala, a aktuelna generacija beogradskog kluba i dalje je u životu da ovaj bilans uveća.

Višedecenijski istorijat derbija imao je svega 40 epizoda u kupu, ali mnoge od njih zauvek su se urezale u sećanje navijača dva najveća srpska kluba. Njih je naročito bilo u formativnom periodu večitih rivala.

Prve godine posleratne Jugoslavije obilovale su duelima Zvezde i Partizana u kupu, a sve je počelo davne 1947. godine kada su crno-beli slavili u četvrtfinalu 2:1. Te sezone postali su i prvi osvajači ovog takmičenja čija su se finala mahom igrala na stadionu Jugoslovenske narodne armije.

Naredna 1948. godina donela je i prvi večiti derbi u finalu Kupa Jugoslavije, a mnogo raspoloženiji za igru bili su crveno-beli slaveći sa velikih 3:0. Zvezda je pobeđivala i u naredne dve sezone u polufinalima, a onda su usledile pedesete godine koje su bile mnogo berićetnije kada je reč o Partizanu.

Zlatnim slovima u istoriji večitih derbija u Kupu Jugoslavije ostaće zabeležen Dan Republike 1952. godine kada su izabranici Antuna Pogačnika, predvođeni legendarnim Stjepanom Bobekom, ostvarili najubedljiviji trijumf nad Zvezdom u ovom takmičenju.

Čak 6:0 bilo je u korist crno-belih, a golove najvećem rivalu davali su dvostruki strelci Marko Valok i Branko Zebec uz pogotke Bobeka i Todora Veselinovića.

Bilo je to svega godinu dana nakon prvenstvene pobede kluba iz Humske 6:1, a sezonu uoči najubedljivijeg trijumfa „Parnog valjka“ kada je reč o ligaškim utakmicama 7:1.

Talas izvanrednih rezultata protiv najvećeg rivala Partizan je iskoristio i 1954. godine kada je u finalu Kupa Jugoslavije pobedio 4:1. Ponovo su Valok i Bobek doneli ogromnu radost crno-belima.

Tri godine kasnije Partizan je ponovo bio bolji od večitog rivala slaveći u uzbudljivom četvrtfinalnom meču 4:2 u sezoni koju je tim Florijana Matekala okončao pobedom u finalu protiv novobeogradskog Radničkog 5:3.

Pedesete su donele još nekoliko zanimljivih okršaja pre nego što će nastupiti pauza od skoro četvrt veka kada je reč o okršajima ljutih rivala sa Topčiderskog brda.

Posebno napeto bilo je u polufinalu 1958. godine kada su crveno-beli slavili 3:2 u trijumfalnoj sezoni upamćenoj po izanrednim igrama Bore Kostića.

Bila je to uvertira pred sjajno finale kupa između večitih rivala naredne sezone, a koje je Zvezda rešila pobedom od 3:1, ponovo zahvaljujući sjajnom Kostiću. As crveno-belih bio je glavna karika u timu Miše Pavića na putu petog trofeja Kupa Jugoslavije.

Usledile su godine u kojima večiti rivali nisu bili glavni protagonisti u kupu, a to se naročito odnosi na fudbalere Partizana kojima je čak 32 godine trebalo da dođu do novog trofeja u ovom takmičenju.

Post koji je trajao od 1957. godine crno-beli će prekinuti tek u osvit raspada Jugoslavije 1989, spektakularnom pobedom protiv Veleža u finalu 6:1. Izabranici Momčila Vukotića doneli su tada tek peti trofej kupa u klupske vitrine, dok se Zvezda u tom trenutku mogla pohvaliti dvocifrenim brojem odličja u ovom takmičenju.

Sudar večitih rivala u kupu vratiće se na velika vrata 1985. godine kada su crveno-beli sjajnu sezonu u ovom takmičenju potvrdili pobedom u četvrtfinalu nad Partizanom od 2:0.

Mrežu Fahrudina Omerovića na stadionu Partizana pogađali su Sulejman Halilović i Milko Đurovski, a dva meseca kasnije isti dvojac doneće trofej crveno-belima u finalu protiv zagrebačkog Dinama.

Partizan će tri i po godine kasnije biti uspešniji u novim četvrtfinalnim okršajima. Vladislav Đukić i Fadilj Vokri donelu su pobedu crno-belima od 2:1 u prvoj utakmici. Vokri je bio strelac izjednačujućeg gola u revanšu koji je doneo crno-belima polufinale.

Zvezda se revanširala dve godine kasnije pošto je u polufinalnim utakmicama eliminisala aktuelnog branioca trofeja Partizan. Darko Pančev je bio strelac jedinog gola na „Marakani“, a ravanš na stadionu JNA protekao je u efikasnoj utakmici i pobedi gostujućeg tima od 3:2 zahvaljujući velikom preokretu. Robert Prosinečki i Refik Šabanadžović uz autogol Predraga Spasića doneli su prvo finale kupa Zvezdi nakon pola decenije.

Dve godine kasnije dva tima su odigrala antologijske utakmice u poslednjem finalu kupa nekadašnje Jugoslavije. Partizan je golom Budimira Vujačića slavio u prvoj utakmici, dok je čuveni revanš na stadionu JNA završen nerešeno 2:2, uprkos tome što je Zvezda dvaput vodila.

Prvi derbi nakon raspada druge Jugoslavije pripao je Zvezdi, koja je na „Marakani“ anulirala minimalno vođstvo Partizana iz prve utakmice, a zatim osvojila trofej posle nepogrešivog izvođenja penala.

Partizan će sezonu kasnije vratiti trofej pobedom u finalu protiv subotičkog Spartaka, a mnogo značajniji trijumf bio je nad Zvezdom u polufinalnim mečevima zahvaljujući golovima te sezone odličnog Sava Miloševića.

Na jesen te 1994. godine crveno-beli su bili uspešniji u četvrtfinalnim mečevima. Prvi duel završen je pobedom Zvezde od 2:0, a revanš na stadionu Partizana bio je jedan od najboljih u istoriji večitih derbija. Bilo je čak 3:3 uz sjajne golove Darka Tešovića, Alberta Nađa, Sava Miloševića na jednoj i Darka Kovačevića, Predraga Stankovića i Bratislava Živkovića na drugoj strani.

Zvezda je dominaciju u kupu potvrdila i 1996. godine „duplom“ pobedom u finalima protiv Partizana. U dva duela bilo je ukupno 6:1 (3:0,1:3) za tim Vladimira Petrovića Pižona.

Razlika u trofejnom saldu dva kluba kada je reč o uspesima u kupu drastično je uvećana 1999. godine pobedom Zvezde u finalu 4:2, a junak meča bio je dvostruki strelac Dalibor Škorić.

Dve godine kasnije Partizan se revanširao na „Marakani“ pobedom od 1:0 zahvaljujući čuvenom golu Saše Ilića, jednom od njegovih retkih van šesnaesterca.

Usledila su tri derbija u polufinalima koja su okončana u korist crveno-belih, a antologijski duel odigran je 2008. godine u polufinalu završenom 3:2 u korist Partizana.

Crno-beli su golovima Lamine Dijare već posle 22. minuta vodili sa 2:0, ali su Igor Burzanović i Nenad Jestrović u nastavku igre anulirali vođstvo večitog rivala. Zvezda je u 70. minutu došla do potpunog preokreta, ali je sudija poništio regularan gol Nenada Milijaša.

Devet minuta kasnije Stevan Jovetić je doneo veliku pobedu nad Partizanom, koji je te sezone započeo dominaciju u srpskom fudbalu.

U tom periodu Zvezda će tek aprila 2011. godine zabeležiti prvu pobedu protiv večitog rivala u međusobnim okršajima. Biće to u revanšu polufinala Kupa Srbije kada je pogodak Andrije Kaluđerovića za 1:0 bio nedovoljan da ugrozi trijumf crno-belih od 2:0 iz prve utakmice.

Već naredne sezone poletan tim Roberta Prosinečkog slavio je u obe utakmice sa po 2:0, poljuljavši i dalje dominantni sastav Partizana u godinama kada je titula bila misaona imenica za crveno-bele.

Pola decenije kasnije Nikola Milenković je doneo pobedu Partizanu za poslednju duplu krunu kluba iz Humske, a maja 2019. godine pogodak Bojana Ostojića u finalu kupa doneće crno-belima četvrti uzastopni trofej u ovom takmičenju.

Pola decenije od tog duela, Partizan ne uspeva da donese radost navijačima. Sva tri naredna pokušaja u finalima prošla su bezuspešno. Crno-beli su u dva navrata poraženi na penale – najpre od Vojvodine 2020. i godinu dana kasnije od Zvezde.

Poklekli su i 2022. godine kada je Aleksandar Katai sa dva gola obezbedio pobedu Zvezdi od 2:1, što će do ove srede biti poslednji duel dva tima kada je reč o utakmicama u kupu.U pet sušnih godina Partizana pamtiće se jedino polufinale 2020. godine i pobedonosni pogodak Umara Sadika u trijumfu nad Zvezdom.

Predstojeći duel u kupu, koji se igra ove srede na „Marakani“ od 19 sati stiže samo četiri dana posle napetog prvenstvenog duela u kojem je Zvezda slavila 3:2 i praktično overila sedmu uzastopnu titulu šampiona države. Drugi polufinalni par čine kragujevački Radnički i Vojvodina koji se istog dana sastaju od 16 sati na stadionu „Čika Dača“.

Kompletnu ponudu za ovaj meč pogledajte OVDE!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke