Možete li da zamislite OVAKVE kazne za nameštanje u Srbiji?

Autor: Darko Mitrović
sreda 15.05.2019.
09:40
Izvor: Sportske.net, zurnal.rs

Baš da vidimo kako će izgledati primena u praksi...

BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC
BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC

Povezane vesti

U senci dešavanja oko Zvezdine titule iz 1946. godine, na sednici Skupštine FSS juče se razgovaralo i o nekim drugim temama i doneto je još važnih odluka.

Još jedna koja privlači veliku pažnju javnosti jeste odluka o promeni Discipolinskog pravilnika FSS i novim kaznama koje bi ubuduće trebalo da se izriču u slučaju nameštanja utakmica, ali i kod navijačkih incidenata.

Kako danas prenosi ''Žurnal'', predviđene kazne će ubuduće biti mnogo oštrije, pogotovo kada su u pitanju nečasne radnje.

Primena će mnogo zavisiti i od UEFA jer, ''klub za koji nadležni organi UEFA dostave FSS pisanu informaciju o tome da su svojim činjenjem ili nečinjenjem ugrozili ili povredili integritet utakmica ili takmičenja, biće kažnjen iznosom od milion do deset miliona dinara za dobijanje prve informacije od evropske kuće fudbala''.

Ako potom usledi i druga informacija iz UEFA, klub će biti kažnjen oduzimanjem od tri do 12 bodova.

Ako ni to ne pomogne da se prestane sa nameštanjem, sledi diskvalifikacija u najmanje jedan rang takmičenja niže.

Kada su u pitanju kazne za pojedince koji učestvuju u nameštanju utakmica, prva informacija iz UEFA značiće godinu dana suspenzije, a druga i svaka naredna - od godinu do dve.

Podsetimo, ove sezone je bilo nekoliko informacija iz UEFA o sumnjama u regularnost takmičenja, posle čega je Etička komisija FSS trebalo da donese svoj sud, ali se taj sud i dalje čeka.

Ono što bi moglo češće da se primenjuje od naredne sezone, jeste promena pravilnika vezano za ponašanje navijača.

''U slučaju upotrebe raznih vrsta pirotehničkih sredstava u količini koja nije zanemarljiva ili zbog paljenja drugih predmeta, klub će morati da plati iznos od 500.000 do pet miliona dinara za prekršaj na jednoj utakmici'', odlučeno je juče na sednici Skupštine FSS.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke