Neponovljivo - Zvezda, Fradi i 110.000 ljudi na ''Marakani''!

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 06.10.2022.
11:50
Izvor: Sportske.net

''Osveta'' na koju Zvezda čeka skoro pola veka.

crvenazvezdafk.com
crvenazvezdafk.com

Povezane vesti

Kroz svoju dugu i trofejnu istoriju Crvena zvezda se sastajala sa najvećim evropskim klubovima, osvajala titule prvaka Evrope i sveta, ali utakmica koja je privukla rekordni broj gledalaca na našem najvećem stadionu, bila je ona iz aprila 1975. godine, kada je na ''Marakani'' u revanš meču polufinala tadašnjeg Kupa pobednika kupova gostovao mađarski velikan Ferencvaroš.

Tada je postavljen rekord koji je i do danas ostao na snazi i koji će biti nemoguće nadmašiti osim ako Zvezda ne izgradi neki novi stadion većeg kapaciteta. Prema zvaničnim podacima, za tu utakmicu je prodato ukupno 96.070 ulaznica, ali je interesovanje bilo tako veliko da ni taj broj karata nije bio dovoljan za sve one koji su želeli da prisustvuju tom duelu. Gužve na kapijama su bile ogromne, pa su mnogi ušli i bez ulaznice, a posle svega je procenjeno da je utakmici prisustvovalo rekordnih 110.000 ljudi.

Te večeri se mnogo očekivalo od Crvene zvezde. Izgledalo je da joj plasman u finale KPK u takvoj atmosferi ne može izmaći i da će uspeti da nadoknadi gol minusa iz prvog meča u Mađarskoj koji je Ferencvaroš dobio sa 2:1. To uverenje je bilo još snažnije ako se ima u vidu da je Zvezda u četvrtfinalu eliminisala slavni Real Madrid, kada je u grotlu ''Marakane'', golovima Ognjena Petrovića i Dušana Savića anulirala Realovih 2:0 iz prvog meča, a onda u penal-seriji izborila plasman u polufinale.

Međutim, stvari se protiv Ferencvaroša nisu odvijale prema očekivanjima. Gosti iz Budimpešte su već u sedmom minutu poveli golom Pustaija i dodatno otežali Zvezdin posao u tom susretu. U nastavku meča Zvezda ipak pravi preokret golovima Mihalja Kerija u 50. i Zorana Filipovića u 77. minutu, a oba puta je u ulozi asistenta bio Slobodan Janković. Domaći su tada imali produžetke ''u džepu'', ali šest minuta kasnije gosti su iznudili jedanaesterac koji je u gol pretvorio Međeši za konačnih 2:2 i veliko slavlje Ferencvaroša. Uspeh mađarskog tima je bio utoliko veći ako se ima u vidu da su od 70. minuta igrali bez isključenog Balinta. Dvadesetak dana kasnije Ferencvaroš se u Bazelu borio za trofej u finalu protiv kijevskog Dinama, ali su Kijevljani ubedljivo trijumfovali u tom meču sa 3:0 i osvojili Kup pobednika kupova u sezoni 1974/75.

5401 Crvena zvezda - Ferencvaros 1&2-3 (4.00)

Od tada je prošlo više od 47 godina, a Zvezda ne samo da još nije dobila priliku za revanš Ferencvarošu, nego sve to vreme nije odigrala nijedan zvanični meč protiv nekog mađarskog kluba. Ali, pre te 1975. bilo je mnogo češćih Zvezdih susreta za ekipama iz Mađarske. Tako je 1960. godine Zvezda oba puta poražena od Ujpešt Dože u Kupu šampiona, da bi joj se deset godina kasnije revanširala u istom takmičenju. Već 1971. godine Zvezda se u šesnaestini finala Kupa pobednika kupova sastala sa Komloj Banjašom, kada je slavila sa 7:2 u gostima, a onda u revanšu doživela bezbolan poraz od 2:1. Dakle, Zvezda je do sada dva puta eliminisala mađarske ekipe, ali dva puta je i sama eliminisana, a meč koji će se večeras od 18.45h odigrati na ''Marakani'' biće prvi susret Crvene zvezde i nekog mađarskog kluba u grupnoj fazi evropskog takmičenja.

Biće to i susret klubova koji u svojim vitrinama imaju ogroman broj osvojenih trofeja. Zvezda je 33 puta osvajala titulu prvaka države, a isti broj titula na domaćoj sceni ima i Ferencvaroš. Kada su u pitanju trofeji u nacionalnim kupovima, Zvezda ih ima 26, Ferencvaroš 24, ali ono što ih prilično razdvaja je to što je Zvezda 1991. godine osvojila i evropsku i svetsku titulu. Doduše, Ferencvaroš ima trofej u Kupu sajamskih gradova 1965. godine, kao i dva trofeja Mitropa kupa iz 1928. i 1937. godine, a Zvezda je Mitropa kup osvajala 1958. i 1968. godine.

Osim ''osvete'' za eliminaciju iz 1975, Zvezda sada ima imperativ pobede i zbog činjenice da je u prva dva kola Lige Evrope poražena od Monaka i Trabzonspora, pa su joj bodovi neophodni ukoliko želi u evropsko proleće u ovom takmičenju. Za to vreme, Ferencvaroš je u lagodnijoj poziciji, jer iz prva dva kola ima maksimalan učinak i šest osvojenih bodova na čelu tabele. Adama Traore i Tokmak Nguen biće najveća opasnost po gol Milana Borjana, ali vreme je da i Zvezda pokaže svoje adute kojih i te kako ima. Milojevićev tim je u sve boljoj formi, a uz to je jači za oporavljenog Mirka Ivanića koji  je zbog povrede propustio mečeve protiv Monaka i Trabzonspora, pa je dosta razloga da večeras očekujemo dobre vesti sa ''Marakane''.

U AdmiralBet-u imate širok izbor igara za večerašnju utakmicu, a kvota na pobedu Crvene zvezde iznosi 2.10.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke