Oglasio se i Olimpijski savez: "U sportu nema mesta politici"

Autor: Beta Beta
petak 17.10.2014.
10:38
Izvor: Beta

Olimpijski komitet Srbije (OKS) osudio je danas uplitanje politike u sport i incident na utakmici fudbalskih reprezentacija Srbije i Albanije, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine.

Beta/AP Photo/Darko Vojinovic
Beta/AP Photo/Darko Vojinovic

Povezane vesti

OKS je ocenio da su igrači Srbije svojim ponašanjem pokazali kako se na sportskom terenu bori za svoju zemlju i dali primer najmladjima.

"Olimpijski komitet Srbije, shodno Olimpijskoj povelji i osnovnim načelima olimpizma najoštrije osudjuje svaki pokušaj uplitanja politike u sport, pa tako i incident koji se dogodio na utakmici kvalifikacija za između fudbalskih selekcija Srbije i Albanije u Beogradu"
, navodi se u saopštenju OKS.

"Na sportskim borilištima nema mesta širenju političkih ideja, a fer-plej kao jednu od osnovnih olimpijskih vrednosti moraju poštovati svi navijači, stručni štabovi, mediji i svi koji na bilo koji način učestvuju u sportskim nadmetanjima", piše u saopštenju.

Utakmica izmedju Srbije i Albanije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine prekinuta je u utorak u Beogradu, posle incidenata koji su se dogodili kada se iznad terena pojavio dron sa zastavom "velike Albanije", zbog čega je izbio sukob u kojem su učestvovali igrači obe ekipe, kao i navijači domaćeg tima.

"Olimpijski komitet Srbije sa ponosom ističe dostojanstveno ponašanje fudbalera i stručnog štaba naše zemlje tokom utakmice sa Albanijom, kada su se uzdržali od odgovora na očiglednu provokaciju tokom meča. Time su još jednom pokazali kako se bori za svoju zemlju na sportskom terenu i dali pozitivan primer svim gradjanima Srbije, a posebno najmladjima", navodi se.

OKS je podržao Fudbalski savez Srbije (Fš) i reprezentativce i naveo da će učiniti sve da nadležne institucije dobiju istinite informacije, "kako državni tim ne bi snosio posledice provokacija".

Članovi Kontrolne i disciplinske komisije Uefa će 23. oktobra odlučivati o prekidu utakmice u Beogradu.

"Verujemo da će celokupna situacija biti vrlo brzo rešena u korist sporta", dodaje se u saopštenju OKS.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke