Partizanov lekar o ''slučaju Eriksen'' i kako crno-beli brinu o zdravlju svojih igrača

Autor: Darko Mitrović
ponedeljak 14.06.2021.
16:16
Izvor: Sportske.net, FK Partizan

Posle svega što se dogodilo u subotu, današnja medicinska testiranja u Partizanu su privukla mnogo veću pažnju nego ranije.

partizan.rs/Miroslav Todorovic
partizan.rs/Miroslav Todorovic

Povezane vesti

Fudbalski svet je i dalje pod utiskom drame koja se u subotu događala u Kopenhagenu, kada je tokom meča Evropskog prvenstva između Danske i Finske na terenu kolabirao reprezentativac Danske Kristijan Eriksen koji je preživeo zahvaljujući munjevitoj reakciji i saigrača i, naravno, članova medicinske ekipe.

Kako u Partizanu rade na sprečavanju ovakvih dramatičnih incidenata govorio je danas za klupsku televiziju dr Sead Malićević, Partizanov klupski lekar.

''Prva dva dana na početku priprema tradicionalno su data nama u ruke, to su medicinski dani. Jako ozbiljne preglede radimo, mnogo ozbiljnije nego što Zakon o sportu predviđa. U verovatno najboljoj laboratoriji za medicinu sporta u zemlji uradićemo maksimalni test opterećena, da vidimo kako srce radi tokom maksimalnih napora i ultrazvuk srca, jer hoćemo da se uverimo da srčani mišić nijednog od naših sportista nije pretrpeo nikakvu organsku propmenu tokom bavljenja sportom'', objašnjava Malićević.

Govoreći o ''slučaju Eriksen'', Malićević je na samom početku naglasio koliko je ta situacija bila ozbiljna i koliko je bila važna pravovremena reakcija u reanimaciji.

''Kristijan Eriksen je umro na terenu, to treba da se kaže. Kristijan Eriksen je isključivo zahvaljujući prisebnosti i stručnosti tih ljudi koji su mu pružili pomoć danas živ. Naravno da od njegove sportske karijere više nema ništa, ali želim da podvučem: zahvaljujući ovakvim pregledima koje obavljamo dva puta godišnje, predupređujemo takve situacije, ali postoje i situacije koje se na ovakvim pregledima ne mogu videti. Drugo, medicinski tim FK Partizan je i obučen i pripremljen da reaguje u takvim situacijama, ali se nadamo da do takvih situacija neće doći'', naglašava Malićević.

Posle svega, u Partizanu će pokušati da obuče što veći broj igrača, trenera i ostalog osoblja da na terenu mogu da reaguju u slučaju nekog nemilog događaja.

''Kad god sam video neku situaciju ovog tipa, uvek sam video da je neko od igrača na terenu bio dovoljno obučen i hrabar da pristupi, jer su prvih nekoliko sekundi najvažniji. Mi, naravno, imamo ideju da prođemo svi obuku iz kardiopulmonalne reanimacije. Partizan ima tri defibrilatora, što je bitno da se kaže. To je mašina koja konvertuje rad srca u normalan rad. Kad srce ima nepravilan način rada, isporukom tok električnog šoka dolazi do ponovnog uspostavljanja normalnog rada srca. Mi imamo te uređaje, jedan je na stadionu, drugi na sportskom centru, oni stoje na zidu i dostupni su svakome. Ideja je da se ne bave tom mašinom samo lekari, nego i nemedicinsko osoblje, svi koji su zainteresovani za obuku'', kaže Malićević.

Dodatni rizik stvara i koronavirus, pogotovo ukoliko je prošao asimptomatski.

''Ne znamo mnogo o kovidu i zato smo ovoliko oprezni. Radimo danas i neke analize kojima pokušavamo da otkrijemo najfinije promene u srčanom mišiću, da vidimo da li je došlo do tromboze malih krvnih sudova. Plašimo se da je kovid možda kod nekog prošao asimptomatski, a da bude sa zastrašujućim posledicama'', zaključio je Malićević.

Kapiten Vladimir Stojković je među prvima obavio testiranja i rezultati su mu odlični.

''Osećam se odlično, volim da prvi odradim ove testove, da bih odmah počeo sa trenizima i da budem siguran da sam zdrav sto posto.

Partizan svake godine ima izazove, nemamo mnogo vremena za odmor, za nekoliko dana krećemo u Sloveniju i krećemo sve ispočetka. Generalno su mi ovi medicinski parametri stalno dobri, nasledio sam to od roditelja, nadam se da će uvek biti tako'', konstatovao je Stojković.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke