Pre tačno 30 godina u Tokiju, Zvezda je postala besmrtna!

Autor: Ivan Cvetković
sreda 08.12.2021.
12:05
Izvor: Sportske.net

Na današnji dan pre tačno 30 godina, Crvena zvezda je postala šampion sveta.

FK Crvena zvezda
FK Crvena zvezda

Povezane vesti


Bio je to 8.12.1991. godine kada je Zvezda savladala Kolo Kolo rezultatom 3:0 i popela se na „krov sveta“ osvojivši Interkontinentalni kup u Tokiju.

Šest meseci ranije, "crveno-beli" su postali evropski prvaci savladavši Olimpik iz Marseja u čuvenom finalu u Bariju. Posle 0:0, pristupilo se izvođenju jedanaesteraca, a Zvezda je slavila sa 5:3 i time stekla mogućnost da se za planetarnu krunu bori protiv čileanskog predstavnika, osvajača Kopa Libertadores.

Pred 60 hiljada gledalaca na Nacionalnom stadionu u Tokiju, igrači Zvezde savladali su Kolo Kolo sa 3:0 i postali svetski prvaci.

Junak tima koji je sa klupe predvodio Vladica Popović, u toj utakmici bio je najmlađi u timu – Vladimir Jugović.

Tada 22-godišnji fudbaler je golovima u 19. i 58. minutu najavio veliko slavlje "crveno-belih", a tačku na meč postavio je Darko Pančev golom u 72. minutu.

Crvena zvezda je nastupila u sledećem sastavu: Milojević, Radinović, Vasilijević, Jugović, Belodedić, Najdoski, Stošić, Ratković, Pančev, Savićević, Mihajlović.

Beogradski tim je drugo poluvreme igrao sa igračem manje zbog isključenja Savićevića, a od osvajanja evropske do osvajanje svetske titule, suočila se sa brojim promenama u kadru.

Ljupka Petrovića zamenio je na trenerskoj klupi Vladica Popović, a klub su u međuvremenu napustili Robert Prosinečki, Stevan Stojanović, Slobodan Marović, Refik Šabanadžović i Dragiša Binić.

To igračima Zvezde nije odmoglo da postanu i prvaci sveta i tako zlatnim slovima ispišu istoriju našeg fudbala.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke