Radnički Niš u blokadi, u klubu ogorčeni zbog odluke suda

Autor: Beta Beta
četvrtak 09.11.2017.
19:26
Izvor: Beta

Fudbalski klub Radnički iz Niša saopštio je danas da mu je račun u blokadi od 15 miliona dinara zbog presude Vrhovnog kasacionog suda u korist bivšeg predsednika Zorana Brankovića.

Beta/BranislavBožić/Ev
Beta/BranislavBožić/Ev

Povezane vesti

Branković je tužio klub za vraćanje pozajmice. Apelacioni sud u Nišu je presudio u korist Radničkog, ali je potom, kako se navodi, ta odluka promenjena kroz vanredni pravni lek. Po novoj i izmenjenoj presudi Vrhovnog kasacionog suda od 20. oktobra, Radnički mora da isplati Bankoviću više od 9,9 miliona dinara.

Iz kluba su naveli da je reč o "pravnom nasilju", jer je presuda doneta na osnovu "nekih fotokopija", kao i da nijedan sud nije izvršio uvid u originalne priznanice, jer one ne postoje.

"Po novoj presudi, klub treba da isplati Bankoviću više od 9,9 miliona dinara, sa kamatom od 12. juna 2014. godine, kao i troškove postupka koji su verovatno dosta veliki. Ovakvom odlukom došlo je do automatske blokade računa Radničkog u iznosu od oko 15 miliona dinara", rekla je klupska advokatica Ivana Panajotović na konferenciji za novinare.

Ona je najavila da će Radnički iskoristiti svoje pravo na podnošenje žalbe Ustavnom sudu Srbije.

"Smatramo da je povredjeno pravo na pravično sudjenje jer nije raspravljeno i odlučivano o svim činjenicama koje smo izneli. Nijedan sud nije izvršio uvid u originale priznanica jer oni i ne postoje", rekla je ona.

Po njenim rečima, ovakva pravna odluka i te kako će se odraziti na dalje funkcionisanje kluba.

"Samo u toku 2017. godine, Radnički je dobio više presuda u svoju korist, čija vrednost ukupno iznosi oko 50 miliona dinara, tako da je klub bio na odličnom putu ka oporavku i potpunoj finansijskoj konsolidaciji. Sada klub dospeva u veliki problem, jer je račun blokiran, a ustavna žalba ne odlaže izvršenje presude. Pritom, rokovi su neodredjeni, jer Ustavni sud ima ogroman priliv žalbi. Mi ćemo pokušati da izdejstvujemo neku hitnost u odlučivanju, ali nema garancije za tako nešto", rekla je Panajotović.

Predsednik Skupštine kluba Radan Ilić naveo je da je ovo slučaj do sada nezabeležen u sudskoj praksi.

"Banković je uložio vanredni pravni lek - reviziju postupka i njome Vrhovni kasacioni sud nije mogao meritorno da odlučuje. Nije traženo preinačenje presude, već njeno ukidanje, a sud je odlučio više nego što je stranka tražila", rekao je Ilić.

On je rekao da same priznanice nemaju pečat, zavodni broj, a da su potpisi primalaca nejasni.

"Dakle, ne ispunjavaju potrebnu normu, a da ne pričam o tome što su to sve kopije i nisu originali, što je sve konstatovao veštak u svom izveštaju. Tu ima elemenata utaje poreza, jer novac koji je gospodin Banković navodno davao nije uplaćivan na račun kluba, dakle nisu plaćani porezi i doprinosi, a pritom su oštećeni poverioci kluba, jer je račun sve vreme bio u blokadi. Ne može iz neprava da se vuče pravo", rekao je Ilić.

Ilić je najavio da će Radnički podneti krivične prijave specijalnom tužiocu za organizovani kriminal u Beogradu, zahtev visokom savetu sudstva za odgovornost sudija, ustavnu žalbu, ali i da će obavestiti ministarku pravde.

"Svi argumenti su na našoj strani, to i potpuni laik može da vidi", rekao je Ilić.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

2 Komentara

Molimo vas prijavite se ili registrujte kako bi mogli da ostavite komentar.

avatar
prike
Friday, 10.11.2017
10:02

Bane legenda, davao je iz svog dzepa kad je klub bio pred gasenjem, sad nece da mu vrate. Resice to bata Toncev, gore u Vladi.

avatar
Thursday, 09.11.2017
22:18

A na priznanicama je pretpostavljam potpis i kod davaoca i kod primaoca gospodinov? Lepo naa narod kaze, ko s djavolom tikve sadi....