"Redsi" ne zaboravljaju - Porazi od Zvezde zapalili varnicu!

Autor: Mihajlo Vidojević
utorak 23.10.2018.
11:26
Izvor: Sportske.net

Lekcija koju je engleski Liverpul naučio u dvomeču četom Miljana Miljanića u jesen 1973. godine i danas se smatra ključem evropskih uspeha "Redsa".

Epa/Peter Powell
Epa/Peter Powell

Povezane vesti

Utakmica koju će fudbaleri Liverpula i Crvene zvezde odigrati u sredu u okviru 3. kola grupne faze Lige šampiona poslužila je Englezima kao povod da se prisete vremena kada su "Redsi" naučili najvažniju fudbalsku lekciju.

Novinar "Liverpul Eha" Džejms Pirs posvetio je članak dvomeču koji su Liverpul i Crvena zvezda odigrali u jesen 1973. godine, a koji je imao presudan značaj za uspehe koje će engleski klub napraviti u godinama koje su usledile.

Dva trijumfa koje je Miljanićeva Zvezda ostvarila istovetnim rezultatom (2:1) predstavljala su iznenađenje, posebno iz perspektive Engleza koji su verovali da fudbal drže u malom prstu i da su klubovi sa kontinenta inferiorni u odnosu na njih.

Danas se o toj lekciji koju je Liverpul naučio kroz dvomeč sa crveno-belima priča iz potpuno druge perspektive.

"Mi u Liverpulu smo shvatili da nije moguće postići gol svaki put kada dodirnete loptu", rekao je tadašnji trener Liverpula Bil Šenkli.

Upravo je nakon dvomeča sa Crvenom zvezdom tadašnji strateg Liverpula doneo odluku koja se smatra ključnom za uspehe koji su usledili u Evropi. Fasciniran načinom na koji je Zvezda odigrala na "Enfildu" Šenkli se sa stručnim štabom odlučio za promenu stila igre! Više strpljenja i igra kratkih pasova uz veći posed lopte predstavljali su temelj na kojem su izgrađeni evropski uspesi Liverpula.

"Evropljani su nam pokazali da je izgradnja igre od zadnje linije jedini pravi način. Kada su kretali iz zadnje linije pravili su manje grupe u okviru kojih se kretala lopta, a protivnik je morao da im se prilagođava. Takav pristup igri je ostavljao prostora za igrače poput Reja Kenedija i Terija Mekdermonta, koji su igrali za Liverpul posle mog odlaska, da se 'ušunjaju' i dobiju završni pas", objasnio je Šenkli.

Bil Šenkli je po završetku sezone u kojoj je Crvena zvezda eliminisala Liverpul u drugom kolu Kupa evropskih šampiona napustio klupu "Crvenih", a plodove je pobrao Bil Pejsli.

Prvu titulu šampiona Evrope Liverpul je osvojio 1977. godine, a potom je u sledećih sedam godina još tri puta pokorio "Stari kontinent" i to na osnovama koje su postavljene u sezon 1973/74.

Ostaće upamćeno da je "Enfild" tog 6. novembra 1973. godine aplauzima ispratio Miljana Miljanića i njegove igrače, kao i da su porazi koje je Liverpul doživeo od Crvene zvezde bili prekretnica u slavnoj istoriji engleskog kluba.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke