Šamrok kao opomena, Konas Ki nije šala - barmen i inženjer napadaju Partizan!

Autor: Ivan Cvetković
petak 19.07.2019.
18:29
Izvor: Sportske.net

Beogradska publika će imati priliku da vidi velšku ekipu.

Sportske.net/Pavle Knežević
Sportske.net/Pavle Knežević

Povezane vesti

Konas Ki je napravio veliko iznenađenje savladavši Kilmarnok što je u mnogome promenilo planove Partizana koji je očekivao dvomeč sa Škotima.

Velšani su ipak niže na svetskoj fudbalskoj lestvici, praktično svi u klubu igraju kao poluprofesionalci što umnogome podseća na neslavni Šamrok Rovers.

Razlog više za oprez.

O treneru Endiju Morisonu ste mogli da čitate OVDE, a podjednako zanimljivi su i sami fudbaleri "Nomada", saznajemo iz reportaže BBC koji ekipu Partizana predstavlja kroz prizmu Aleksandra Mitrovića, Lazara Markovića, Sava Miloševića, ali i činjenice da je "Parni valjak" nekada igrao finale Kupa evropskih šampiona 1966. godine.

Kapiten ekipe i defanzivac Džordž Horan ima 37 godina i inženjer je elektrotehnike, dok Džon Dizni radi kao direktor prodaje u firmi koja reciklira stare telefone.

Nejtan Fulf je koktel majstor, a još šestorica su jutros rano morala na posao iako su kućama iz Škotske stigli tek oko pet ujutru.

Interesantna i živopisna pojava u svetu fudbala koja ne treba da opusti "crno-bele" pred prve evropske izazove u novoj sezoni.

Da se Šamrok više ne ponovi.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

5 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
REVØLT
Saturday, 20.07.2019
16:51

Gde mi je prvi komentar? Necu tako.

avatar
Čeki
Saturday, 20.07.2019
16:04

Svaka im cast i ovo im je istorijski uspeh, a kao klub su se solidno oparili. Cudo je kako na coveka ljubav prema necemu i volja mogu da uticu. Zato i jesu napravili onakav uspeh, imali su srece (ali srecu treba zasluziti) i ta ljubav i vera ih je i dovela do ovde cak. Svaka im cast, ali ipak, zbog naseg fudbala zelim Partizanu da pobedi i prodje dalje, a oni makar jednu neresenu ako mogu da izvuku i da im to bude to zasad.

avatar
REVOLT OF MILAN
Friday, 19.07.2019
19:11

Tada 22-godišnji Miloš Milutinović nije bio prva zvezda ekipe, ali je nagovestio veličanstvenu karijeru. Klasu je potvrdio u revanšu 12. oktobra na stadionu JNA kada su ''CRNO-BELI'', uz njegova četiri pogotka, slistili Portugalce sa 5:2 i prošli u četvrtfinale. Tamo ih je čekao Real Madrid. Sredinom pedesetih ''kraljevski klub'' bio je daleko od velikana današnjih razmera pa je Partizan u taj duel ušao kao potpuno ravnopravan takmac. Zbog svega prikazanog u Beogradu protiv Sportinga, čak i kao blagi favorit.

Taj prvi meč u Madridu pretvoriće se u jednu od najvećih krađa koje se pamte u prvim godinama Kupa šampiona. Da sve ne ostane na pukim žalopojkama fudbalera Partizana, potrudio se legendarni Santiago Bernabeu, tvorac velikog Reala i tadašnji predsednik madridskog kluba. Bog sveti zna šta je sve taj čovek uradio dok od svog miljenika nije načinio ono što je danas. To što se dogodilo protiv Partizana u Madridu priznao je i opisao u svojim memoarima dosta godina kasnije.

General Franko se dobro razumeo u fudbal, pričalo se da bolje od Di Stefana, Henta, Rijala i društva zna ko im dolazi u goste i ništa nije želeo da prepusti slučaju. Po Bernabeuovom pisaniju „naterao ga je da ozbiljno porazgovara s francuskim sudijom Arzikom i ubedi ga da nikome nije u interesu da jedan klub iz komunističke zemlje slavi na kraljevskom terenu”. Posle svega što se dogodilo na Šamartenu bilo je jasno da je predsednik vrhunski odradio svoj deo posla. Real je pobedio sa 4:0, ali u prvih deset minuta utakmice, pri rezultatu 0:0, Milutinoviću su poništena dva čista gola.

Revanš u Beogradu trebalo je da bude puko odrađivanje posla španskog tima, ali pretvorilo se u pravu noćnu moru, za Bernabeua pre svega. U istim ispovestima dodao je da se nikada nije tako uplašio za svoj klub kao na JNA kada je pri rezultatu od 3:0 za Partizan Herceg pogodio prečku. Pre toga Milutinović je dao dva, a Prvoslav Mihajlović jedan gol. Bio je 29. januar 1956. Temperatura u debelom minusu, stadion u Humskoj okovan snegom i ledom, a Madriđani su se, stoji u izveštajima, radovali više nego kada su na ''Parku prinčeva'' nekoliko meseci kasnije osvojili prvu titulu prvaka Evrope.

Memoari Santiaga Bernabeua ugledali su svetlost dana sredinom sedamdesetih, nakon smrti Fransiska Franka. U njima je zabeleženo i da se veliki predsednik javno izvinio, pre svega Milošu Milutinoviću, a onda i Partizanu za ono što se dogodilo, podvukavši da bi ovaj imao bar 10 golova na svom kontu te sezone u KEŠ-u (i sa osam je bio prvi strelac), a da bi ''crno-beli'' verovatno osvojili titulu prvaka Evrope. Naveo je još da je velikom golgeteru, popularnoj ''Plavoj čigri'', neposredno posle revanša u Beogradu ponudio blanko ček. Trebalo je samo da upiše sumu, spakuje kofere i krene put Madrida. To će kasnije potvrditi i jedan od glavnih menadžera toga doba Julius Ukrinček. Priča se da je baš on trebalo da realizuje taj transfer.

PARTIZAN spada u one velikane koji nikada nisu uspeli da odu do kraja u Kupu šampiona. Poput Arsenala, Rome, Atletiko Madrida, Menhengladbaha... Nije to društvo često imalo priliku da igra u eliti, ali svaki od ovih klubova bar jednom je na volšeban način ostao bez „ušatog“. Crno-belima se to dogodilo 10 godina nakon meča sa Sportingom. Ponovo im je glave došao Real. To finale na ''Hejselu'' i otvaranje Kupa šampiona u Lisabonu i danas predstavljaju temelj na kome počiva slavna istorija kluba iz Humske 1.

avatar
REVOLT OF MILAN
Friday, 19.07.2019
19:08

Samo kad je zvezda uvek igrala protiv profesionalaca koji pucaju od snage, a ni Levadija nije bila bas toliko davno, jos se secam Smucija. PARTIZAN je moralni pobednik '56, tek posle toga MILAN i Rems jer je PFC te sezone ubedljivo najvise pokazao.

avatar
Man united
Saturday, 20.07.2019
20:51

У Левадији играју само професионалци. Играње против конобара је ипак ваш фах.