Strepnja do poslednjih sekundi, Partizan ide dalje!

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 27.08.2020.
22:50
Izvor: Sportske.net

Jubilarna, 300. Partizanova evropska utakmica završena pobedom crno-belih i plasmanom u drugo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope.

© Pedja Milosavljevic / STARSPORT
© Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Povezane vesti

Fudbaleri Partizana su uz dosta muke uspeli da eliminišu letonski RFS sa 1:0, a čovek odluke bio je Bibars Natho, strelac jedinog gola početkom drugog polzuvremena.

Partizan je od samog početka, kako se i očekivalo, preuzeo inicijativu na terenu i prvu ozbiljniju priliku imao je Takuma Asano posle lepe saradnje sa Umarom Sadikom u četvrtom minutu, kada je Japanac šutirao iskosa sa desne strane, ali njegov šut je izblokirao Lipušček i izbio loptu u korner.

Srredinom prvog poluvremena Asano i Natho su kombinovali u kaznenom prostoru gostiju, na kraju Izraelac šutira iskosa sa desne strane, ali golman gostiju Kučer je odlično reagovao.

Bilo je još par obećavajućih pokušaja Sadika i Asana sa distance, prvi je šutirao visoko preko gola, a odličan pokušaj Japanca je još jednom intervencijom zaustavio Kučer.

Gosti su u finišu poluvremena pokazali da nisu bezopasni, Šarić je imao izglednu poziciju sa ivice kaznenog prostora, ali je loptu poslao zamalo pored leve stative Stojkovićevog gola.

Na poluvreme se otišlo bez golova, a već posle šest minuta igre u nastavku Partizan je uspeo da povede. Filip Stevanović je delovao po desnoj strani, ušao je u kazneni prostor odakle je pokušao da centrira za Sadika, ali Strumija rukom zaustavlja njegov centaršut i dileme nije bilo - jedanaesterac.

Izveo ga je Bibars Natho, sigurno i precizno, za vođstvo od 1:0, što se ispostavilo i kao konačan rezultat ovog meča.

Sejduba Suma, koji je nešto ranije ušao umesto Stevanovića, u 74. minutu je sa dvadesetak metara odlično šutirao, ali je lopta završila zamalo pored leve stative.

U finišu meča gosti su pokušali da izvrše pritisak, bilo je par opasnih njihovih prekida, srećom nisu uspeli nijedan da realizuju, pa je Partizan uz dosta strepnje prošao dalje.
-
baner
-

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

26 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
magister
Friday, 28.08.2020
00:31

Ne znam šta vide oči objektivnog posmatrača, ali uveren sam da svaki zaljubljenik u Partizan misli da smo imali na kraju mnogo sreće, dodao bih, pre svega zato što smo igrali protiv veoma slabog protivnika, protiv koga su naši igrači izašli sa *punim gaćama*. Prošli smo dalje i to je - sjajno, ali da li postoji vreme kad ćemo nešto da se zapitamo?

Gledajući ovo mučenje shvatio sam da su problemi kod nas - duboki. Mi kao da jedva čekamo da sudija pogreši da bismo mogli da svoje neuspehe objasnimo sudijskim greškama i lošim namerama. Šta mi igramo? Šta se dešava kad protivnik zauzme pozicije na sredini terena, a Vitas, Banjak i bekovi jedni drugima dodaju, dok ih neko ne napadne/prepadne, pa šutnu daleko napred. A igramo kod kuće protiv - Letonskog tima? Da li to znači da sa našim igračima nešto nije u redu, da sa našom taktikom ili psihološkom pripremom i motivacijom pred utakmicu - nešto nije u redu?

Naši igrači se lakše odluče da daju 100m dugačke lopte nego da osvoje teren jednostavnim duplim pasom ili trkom s loptom. Naš Urošević - ne sme da pođe s loptom prema protivniku, čak ni kad je on udaljen 25m, već se okrene i vrati loptu Banjku. Onda se vrati Natko, jer jedini on može i sa naše polovine da krene u akciju. Pa je li to sastav koji već dve godine selektiramo? I šta ako se povrede Natko i Suma? Hoće li imati ko da prosto prenese loptu na protivničku polovinu? Moj je utisak da ne. A mislim da tako misli 90% superligaških timova i njihovih trenera, zato nas se ne plaše, nego izlaze protiv nas da nas pobede ili nam bar otkinu bod. Zato nam prepuštaju loptu, ne nama, nego našim stoperima, koji je dave sa zadnjim veznim dok ne pogreše i daju protivniku šansu za kontru. To su osnovna obeležja naše igre. Pa skoro da nas je ovaj RFS nadigrao kod kuće, u prvom poluvremenu svakako, a u našoj ligi bi se verovatno borili za opstanak. Naravno, to je hipotetički, možemo da pišemo i da pričamo kako su oni jedan ozbiljan tim, da imaju i Argentince i Brazilce i Austrijance i Srbe... Oni su - tužna ekipa, Zvezda bi im, ubeđen sam, dala bar pet komada. Ne posipam se pepelom i ne mislim da Zvezda ima bolji tim od Partizana, ali neuporedivo samouverenije i kad su slabiji ulaze u duele i protiv mnogo jačih.

Po onome što smo večeras gledali, a nije bio prvi put, osim stranaca, koji ipak pokazuju klasu, u Partizanu kao da igraju sve sami amateri, antitalenti, koji kad i malo zagusti, šutiraju loptu što dalje od sebe. Godinama smo sticali status jedne od najboljih škola u Evropi, a ako ovako nastavimo - brzo će se to zaboraviti. Kog normalnog navijača interesuju priče o tome za koliko će biti prodat neki igrač. Pa zar milioni Partizanovih navijača navijaju da ova uprava zaradi i podeli među sobom što više para? Partizan mora od petlića tu decu da priprema da igraju kad dođu do seniora kao da igraju u Realu, Barseloni ili Liverpulu, da se tako i osećaju, pobednički i samouvereno, a ne da se preko novinama prepucavamo oko sudijskih grešaka.

Savo, načinom igre koji valjda ti forsiraš, tim ziheraškim vraćanjem lopte nazad i upornim pokušajima da se do šansi dođe kroz pozicione napade, dodavanjima ja tebi ti meni, što očigledno ne prolazi, potpuno poništavaš ono što si proklamovao kao fudbal koji želiš da tvoj tim igra, brzo i konkretno, kad si preuzimao ekipu. Šta je brzo i konkretno u tome da neko umesto da trči prema golu kad ima otvoren put - zaseče, okrene golu leđa i vrati loptu, da sačeka da se protivnik namesti? Šta će nam brzi igrači kad forsiramo pozicionu igru? Jedno je biti elokventan i umeti elaborirati, a drugo je kroz proces rada - stvoriti tim i igru. Ja i dalje želim da verujem i navijam za tebe, ali, već deseti put molim, pogledaj utakmice i videćeš što i ja: tužan fudbal koji igra tvoja ekipa, sa povremenim nagoveštajima talenta pojedinaca i tek na svakoj petoj utakmici protiv slabog protivnika - poneki nagoveštaj igre. To nije dovoljno za Partizan.

Danas, do pred kraj - totalna konfuzija i neznanje, sa povremenim bljescima Sadika, Natka, Asana, i Sume kad je ušao. Dosadna igra, kakvu uglavnom igramo. A onda pred kraj - panika. Urošević čim mu dođe lopte šutne što više i što dalje iako na 10m od njega nema nikog, slično Zdjelar. Pogledajte koliko puta se lopta šutne u prazan prostor kad se Sadik zagradi i traži loptu u noge, a koliko puta se zaseče kad Sadik potrči u prazan prostor. Pa to kao da neko namerno minira igru (u šta ne verujem, u pitanju je zbunjenost, strah, verovatno i ukupna nesigurnost i nedostatak samopouzdanja). Zvezdin prosečan tim izađe protiv jednog Liverpula i vidiš da misle da će da ga pobede. Mi izađemo protiv Letonskog RFS ili protiv Novog Pazara i tresu nam se gaće i noge. Miletić, kao i Urošević, kad ima šansu za kontru ili produžetak pritiska, pušta loptu u korner, a može da je uzme na 10m od gola i produži opasnu akciju, kao proceni da je korner - bolja šansa. Ili je pušta u aut umesto da se stušti prema golu, a tad imamo 4 na 4. Da li ima takvu instrukciju, da je bolje da mi to poziciono rešavamo? Onda, pred kraj, jednu za RFS izgubljenu loptu, glupim faulom pretvara u šansu za njih. Urošević je bar tri kontre zaustavio tako što umesto da je trčao prema golu, zasekao je i vratio loptu unazad prema zadnjim veznim ili stoperima!? Neću sad o tome da smo oterali u Izrael biser od talenta Šehovića, a zadržali Uroševića i Brežančića - koji izgleda nisu vrhunski kvalitet.

U iskušenju sam da vređam i pišem sve najgore, jer nije prošlo dovoljno vremena od ovog nepriijatnog cirkusa od fudbala, uživanja za mazohiste, a košmara za prosečne fudbalske navijače. Možda sam doneo i neke pogrešne zaključke u besu do koga su me doveli ovom bednom igrom (a ne mogu da kažem da nisu trčali, ali mi valjda ne selektiramo u tim atletičare srednje i dugoprugaše, nego fudbalere, i ne interesuje nas šta oni znaju na treningu, nego na utakmicama, baš me briga da li su visoki ili niski, da li su brzi ili spori, da li imaju jak isli slab šut, nagledao sam se golova od Santrača i Vukotića koji su bili relativno niski, relativno spori, i nisu uopšte imali jak šut, ali je Santrač dao preko 200 golova u prvenstvu, mnoge glavom protiv za glavu viših stopera, a Vukotić daleko preko 100 golova, ali nisu šutirali iz sve snage u blok kad se nađu u šansi, nego su umeli da naprave lažnjak, da stvore prostor, jer su hvatali golmane na pogrešnoj nozi i uvek se činilo da golmanu malo fali...).

Nisam siguran u to kako se naši igrači mentalno i motivaciono pripremaju za utakmice. Koliko bi koštalo da se u stručni štab uključi neki psiholog i neki motivator. Možda ovi koji su unutra misle da oni sve umeju sami i da im ne trebaju stručnjaci tog profila, ali dovoljno je da pogledaju i analiziraju samo ovu utakmicu (a mogu i celo prošlo prvenstvo) i shvatiće.

avatar
Lecter
Friday, 28.08.2020
00:46

Jedan od najduzih komentara ikad na ovom sajtu. Sigurno si usao u top 3 ☺

avatar
magister
Friday, 28.08.2020
15:32

U afektu, iz stomaka. Inače jesam navikao da pišem duge komentare.

avatar
Deki.Stankovic.5
Friday, 28.08.2020
06:47
avatar
Superliga
Thursday, 27.08.2020
23:10

Nista bez penala

avatar
KING♦⭐KING♦⭐KING♦⭐
Thursday, 27.08.2020
23:00

Poslali su nam sudiju koji ne zna šta je faul, ne zna ni šta je karton, a za prednost u životu nije čuo. Preslikano suđenje iz SL gde sudija ne sudi prekršaje u ogromnoj većini slučajeva za Partizan za guranje s leđa I za držanje, pa tako umesto realnih 50 dosudi samo 25 prekraja igrača RFC, umesto da ih zasluženo napuni kartonima zbog učestalosti prekršaja on im ne pokaže ni jedan zbog konstantno zaustavljanja igre na nedozvoljeni način i tako svih 90 minuta stimuliše ekipu koja igra bunker, destruktivan fudbal i kojoj odgovaraju pravila iz rvanja i NFL više nego fudbalska. S druge strane Partizan se taktički ispravno opredelio za siguran pas, strpljivu igru, za posed i kontrolu utakmice kako bi smanjio protivniku posed i prostor i time automatski smanjio broj kornera, prekida sa strane i prostora za centaršut iz igre jer su jedino tako mogli da budu opasni što je rezultiralo da gotovo nisu šutnuli u okvir gola, a u napadu je bio ograničen dozvoljenom tučom RFC tako da je utakmica više ličila na šahovsku partiju nego na fudbalsku.

avatar
paok
Friday, 28.08.2020
11:32

Kako ti uvek smeta sudjenje, pa i njima je svirao faulove kada su mogli da napadnu, tj. imali su loptu u posedu. A sto se tice zutih, onda kod engleza nebi niko zavrsio utakmicu jer bi sve iskljucio. Hoces da kazes da nas po nekom nalogu kradu u Evropi. A reci mi ko nam je poslao Urosevica da centrira na tribine, on je takav bek da mu treba zabraniti pola da predje. A sta je sa Mileticem, ispada kao da je juce poceo da igra, ne razumem sto ide napred kad nema nikakve koristi. Inace igra nam je bila bas divna, sve je pucalo od sansi i lepe igre. Imali li nekad krivice do nas ili je uvek neko treci kriv.

avatar
paok
Saturday, 29.08.2020
20:35

Prvo nema svako gledanje na fudbal kao ti a to ne znaci da se ne razume ili da treba da prestane da ga prati jer ne misli kao ti. Sto puta sam te pitao posto ti sve znas zasto se ne dovedu oba beka koji znaju da centriraju i kojima je to pozicija. To te pitam jer ti tvrdis da Savo moze da dovodi igrace koji su mu potrebni. Jel tebi normalno da Miletic i Lutovac igraju igraju bekove. I kako to da jedna ozbiljnaa ekipa ne moze da nadje bekove vec duze vreme.

avatar
KING♦⭐KING♦⭐KING♦⭐
Saturday, 29.08.2020
12:24

U Engleskoj kao i u svakoj poštenoj i regularnoj utakmici se za učestalost prekršaja dobija žuti karton, to ti je ono kad sudija izbroji jednom igraču 3 prekršaja i pokaže mu žuti jer u fudbalu nije dozvoljeno da praviš prekršaje u nizu jer logično niko to neće da gleda. Na utakmicama Partizana u SL, a i u pojedinim evropskim protivnik napravi 40-50 prekršaja, od kojih sudije dosude 20-25 i ne pokažu nijedan žuti karton za učestalost. Ko onda pravi te prekršaje i da li bi sudija dozvolio da se igra odbrana protiv bilo kog kluba u ozbiljnom takmičenju tako što ćeš svaki put kada te izbaci iz igre da ga fauliraš kao što je to dozvoljeno SL bunkerima i na primer RFC protiv Partizana? Ko može protiv takve igre da igra i da stvori šanse? Niko, pa i najvećim fudbalskim majstorima ne bi bilo lako da ih neko na svaka 2-3 pasa ili nakon svakog uspešnog driblinga zaustavlja faulom. Ovo što je Partizan igrao protiv ovakvog suđenja i stvorio nekoliko šansi je za svaku pohvalu. Osim toga taktika je bila da ne srlja kako bi dozvolio što manje promena poseda što znači što manje napada protivnika što znači što manje kornera, auta i šansi za centaršuteve kako su jedino mogli da ugroze odbranu Parizana. A vama ako nije jasno da su ovakvim suđenjem povlašćeni dvometraši RFC koji svesni razlike u kvalitetu u korist Partizana imali zadatak što duže da drže nerešeno, a oštećeni igrači koji imaju posed, koji napadaju i koji žele da steknu prednost golovima iz igre. a to su igrači Partizana, a ne iz auta, iz kornera ili skraćenog slobodnog udarca poput RFC, onda u tom slučaju bolje nemojte da gubite vreme i da gledate fudbal. Gledajte NFL, rvanje ili sport sa pravilima kojima su približnija pravila koja su važila na Partizanovoj utakmici protiv RFC. Pa da, njima jednom nije pustio prednost na centru na postavljenu odbranu Partizana, a Partizanu dva puta, a od toga oba puta u ozbiljnim kontrama i još nije svirao očigledan prekršaj nad Sadikom na 18 m od gola RFC što bi bila takođe šansa za Natka i još 5-6 prekršaja nad Sadikom kojima je bukvalno zaustavio napade Partizana, a s druge strane stigao i da izmisli prekršaj Miletića u zoni centaršuta i da mu još da žuti karton. Ako vi ne vidite vezu o kojoj sam pričao i da uopšte nije slučajno da baš od stvaranja te veze FSS-UEFA i onoga ko stoji iza FSS Partizan ima loše suđenje i u Evropi onda bolje idite navijajte za zvezdu jer vi opravdavanjem toga ništa manje štete ne nanosite Partizanu od zvezdinih navijača koji to isto rade samo svesno.

avatar
Колатерална Штета
Thursday, 27.08.2020
23:00

Najlošiji akteri utakmice sudija i Milošević. Sudija nije svirao 7-8 faulova nad Sadikom. A Milošević, pa majku mu, ako vidiš da su štoperi kršni i da non stop drže Sadika, zameni ga sa kršnim Matićem, koga ti štoperi ne bi mogli držati tako. A onda Smiljanića imaš na klupi umesto Lutovca kojeg bi ja još na poluvremenu uveo umesto Miletića, a šta se dešava sa Miletićem, pitaj Boga. Prošle sezone je bio najbolji desni bek u ligi, ove sezone katastrofalan...

avatar
Alex DeLarge
Friday, 28.08.2020
08:16

Ali je zato svirao jedno 5 smesnih, nepostojecih, gde je Sadik (inace covek od skoro 2 metra i blizu 90 kila) klecnuo na najblazi kontakt sa stoperom. Iz jednog takvog je i krenula "akcija" kod penala. Sve u svemu, imao sam utisak da ni jedni ni drugi ne bi dali gol iz igre jos dva sata da se igra. Objektivno se ne pise dobro nijednima ni drugima...

avatar
paok
Friday, 28.08.2020
11:34

Nije Miletic ni prosle godine bio najbolji bek. On prvo nije bek ali je igrao bolje nego sada. Ni Lutovca ne bi stavio na beka jer ni on to nije. Ako cemo tako moze i Asano na beka, sto da ne. Jednostavno treba nam igrac koji je bek a ne stoper, krilo i drugo.

avatar
Deki.Stankovic.5
Thursday, 27.08.2020
22:58

Kakva cudna utakmica,ovaj sudija veze sa zivotom nema,gde ga iskopase,a ovaj Rfs,sta je ovo,kakve disciplinovane drvosece:D,sreca pa su tanki napred,inace,svi igraju fudbal samo mi zivimo u svetu gde svima dajemo po 5 komada,ne ide to tako,na kraju dobro ste prosli.Vidim kukate na bekove :D,pa vasi bekovi su za nase doktori :D ne zna se cija je odbrana gora,mislio sam vasa skoro,sad vise ne znam, ako nastavimo da igramo sa Pankovim mi cemo biti ocajniji,ovaj Vitas mi je fenomen kako on igra fudbal,kad ne ubi coveka onim startom,kakav ludak.

avatar
paok
Friday, 28.08.2020
11:36

Mrtva trka ko ima goru odbranu, sacekaj samo da igramo sa solidnim ekipama i to na strani.

avatar
KING♦⭐KING♦⭐KING♦⭐
Saturday, 29.08.2020
12:49

Koje su to solidne ekipe? Za šta Partizan nema kvalitet? Koji su to bolji odbrambeni igrači sa sprskim pasošima od ovih koje Partizan ima u ekipi, a koje bi mogao da dovede s obzirom da bukvalno nema sponzore?

avatar
Deki.Stankovic.5
Friday, 28.08.2020
16:59

Pa toga se i plasim :D

avatar
Dr fudbala Miloje
Thursday, 27.08.2020
22:55

Још да победи и Војводина да освојимо што више бодова.

avatar
Marko Kralj
Thursday, 27.08.2020
22:53

Nikad jaci RFS hahaha i to kod kuce strepnja do zadnje sekunde..
Veciti stidite se

avatar
mclaud kg
Friday, 28.08.2020
06:00

Bravo kralju,veciti da se postide svojih pobeda i jedni i drugi.Ne zna se koji je "jaci"protivnik.Ovi ovde pricaju o sudijama a ne vide katastrofalnu igru svojih pulena.Kakav sudija,kakvi bakraci,da ste im dali 3 komada kao svaka ozbiljna ekipa na pocetku ne bi gledali u sudije.

avatar
KING♦⭐KING♦⭐KING♦⭐
Saturday, 29.08.2020
12:50

Ne zavisi suđenje od igre, već igra i rezultat od suđenja "pametni".