Voša proslavlja 109. rođendan, znate li kako je nastala?

Autor: Milovan Longinov
ponedeljak 06.03.2023.
13:00
Izvor: Sportske.net, fkvojvodina.rs

Srećan ti rođendan, "stara damo".

fkvojvodina.rs
fkvojvodina.rs

Povezane vesti

Fudbalski klub Vojvodina danas slavi svoj 109. rođendan. Tim povodom član Upravnog odbora FK Vojvodina Petar Đurđev i predsednik Udruženja veterana FK Vojvodina Miladin Purać postavili su venac na spomen-ploču u Temerinskoj ulici broj 12 u Novom Sadu, na istom gde je na današnji dan 1914. godine osnovan Fudbalski klub Vojvodina.

Predstavnicima kluba, veterana, navijača i novinara, obratio se član UO Petar Đurđev koji je istakao značaj FK Vojvodina za Grad Novi Sad i srpski fudbal.

"Meni je pripala ta čast da se danas ispred Upravnog kluba FK Vojvodina da se obratim svima vama na ovaj radostan praznik – 109 godina od kako je postao naš klub. Gledajući našu državu, našu kulturu, našu ekonomiju, naš sport, najveći problem sa kojima se svi suočavaju je nedostatak kontinuiteta i baš zbog toga ako sa ovog mesta pogledamo, iz jedne krojačke radnje, gde je nastao naš klub, koliko jeste bitna i velika Vojvodina i ne samo za Novi Sad već i za čitavu Srbiju. Ako danas pogledamo sve zemlje, od Australije do Kanade, svuda ćemo videti naše igrače koji su ostvarili velike rezultate u ovoj prelepoj igri koju svi toliko volimo, a to je fudbal", rekao je Đurđev. 

On je istakao i koliko je u trenutku osnivanja FK Vojvodina to zapravio bio herojski čin.

"Te 1914. godine u martu mesecu, ovde se okupila grupa mladića, vođenih ljubavlju prema sportu i svom narodu i tada su rešili da naprave taj jedan akt pobune i akt hrabrosti i da osnuju sportsko društvo za srpsku zajednicu u Novom Sadu. Koliko su to bile teške godine i zla vremena, pokazuje i to da je tada austrijski car Jozef Prvi ukinuo je svu autonomiju koju su Srbi nekada imali u Austrougarskoj. 1913. godine srpski patrijarh Lukijan Bogdanović je zagonetno nestao, a kasnije se saznalo da je obezglavljen i tako mu je okončan život. Od 1913. godine načelnik Austrougarskog Generaštaba tražio je čak 32 puta da se objavi rat Srbiji. I u takvom jednom momentu, kada je sve što je srpsko bilo pod prismotrom i na nišanu, grupa mladića i naših heroja sa Rotkvarije, Podbare i Salajke, u tajnosti su osnovali taj klub, simbol poput jednog antičkog heroja", prisetio se Đurđev.

U nastavku saznajte kako je nastala Vojvodina i koliko je u pitanju jedan poseban i veliki srpski klub. 

Fudbalski klub Vojvodina osnovan je šestog marta 1914. godine u Novom Sadu, od strane učenika Velike srpske pravoslavne gimnazije, koja danas nosi ime gimnazija “Jovan Jovanović Zmaj”. Među njima su bili budući univerzitetski profesor Vladimir Milićević, budući hemičar Milenko Hinić, budući pravnici Radenko Rakić, Kamenko Ćirić i Kosta Hadži, budući tekstilni industrijalac Milenko Šijakov, zatim njegov brat Đorđe i otac Sava, kao i Gojko Tošić, Đorđe Živanov, Branko Gospođinački i Živojin Bajazet.

Odluka o osnivanju FK Vojvodina bila je želja srpske omladine u Novom Sadu da dobije svoj sportski klub oko kojeg će se okupljati. U to vreme, u Novom Sadu, koji je tada pripadao Austro-ugarskoj monarhiji, postojala su samo tri fudbalska kluba: mađarski NAK i UAK i jevrejski Juda Makabi.

Uzimajući u obzir zategnute političke odnose između Austro-ugarske i Srbije i činjenicu da je Prvi svetski rat već bio na pomolu, austro-ugarske vlasti nisu blagonaklono gledale na osnivanje srpskog kluba u Novom Sadu. Iz tog razloga, mladi srednjoškolci morali su krišom da osnuju Vojvodinu, praktično u ilegali. To je učinjeno u štrikerskoj radionici čika Save Šijakova, u Temerinskoj ulici broj 12, na mestu Tehnometala. Odlučeno je da ime kluba bude Vojvodina, kao asocijacija na nekadašnje Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat, krunovinu Austrijskog carstva koje je postojalo između 1849. i 1861. godine, a koje je nastalo u skladu sa privilegijama koje je austrijski car dao Srbima još davne 1691. godine.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke