Zvezdinih 5/6 u Turskoj - "Milojepresing" na delu, Mitrović kao veliki, a Mijatović s vizijom Bobija Firmina

Autor: Nemanja Janošev
petak 27.01.2023.
10:47
Izvor: Sportske.net

Peta pobeda crveno-belih.

FK Crvena zvezda
FK Crvena zvezda

Povezane vesti

Fudbaleri Crvene zvezde pobedili su Austriju Luštenau sa 3:2 (1:1) u poslednjoj kontrolnoj utakmici na pripremama u Turskoj.

Srpski šampion okončao je zimske pripreme u Antaliji utakmicom protiv austrijskog tima.  Nije Miloš Milojević računao na najjači sastav, nije bilo Aleksandra Pešića, Mirka Ivanića, Milana Rodića, Aleksandra Dragovića, Milana Borjana... Ali, uprkos tome, obrisi onoga što Milojević pokušava da implementira viđeni su i ovog puta, sa manjim ili većim uspehom.

Posed lopte je nešto što karakteriše Crvenu zvezdu, Milojević se trudi da to bude i visoki presing sa duboko postavljenom poslednjom linijom i napadačima koji predstavljaju prvu liniju odbrane. Tako su igrali tokom najvećeg dela priprema i uz pomoć toga su dolazili do pozamašnog broja prilika, a ništa drugačije nije bilo ni protiv Austrije Luštenau.

Nije to bilo previše zanimljivih prvih 25 minuta utakmice. Crveno-beli su imali inicijativu, bez većih šansi s nekoliko „izleta“ Aleksa Viga do kaznenog prostora rivala čime je još jednom pokazao svoje afinitete. Igrao se 27. minut kada je upravo Argentinac načinio prvu veću grešku u novom klubu kada je loše uklizao u duelu sa Diabijem u sopstvenom šesnaestercu. Bio je to penal koji je baš Diabi perfektnim udarcem pretvorio u vođstvo Austrije.

To je pokrenulo i Crvenu zvezdu. Austrija je često kretala akcije iz poslednje linije, a Zvezdin presing ili bolje reći „Milojepresing“ urodio je plodom. Šanse su se nizale. Katai i Veljko Nikolić su imali vrhunske prilike, no Austrija se nekako branila da bi u 37. minutu poklekli posle oduzete lopte srpskog tima u poslednjoj trećini, te realizacije Kingsa Kangve za konačan ishod u prvom poluvremenu.

Milojević je na početku nastavka zamenio Kataija, Kangvu i Viga, šansu su dobili Lazar Nikolić, Gelor Kanga i Nikola Mituljikić i odmah po izlasku na teren usledila je nova promena rezultata, odnosno preokret. Gelor Kanga je zabeležio asistenciju, a u skoku je Stefan Leković bio dominantan za svoj prvi seniorski pogodak u Crvenoj zvezdi.

Ipak, ponovo je Zvezdina visoka postavka uzrokovala mnogo prostora rivalu koji je shvatio da na taj način može da kreira prednost. Možda su u pojedinim navratima bili i u ofsajdu igrači Austrije Luštenau, to nikada nećemo saznati, ali su uspeli da iskoriste tu postavku svog protivnika i u 53. minutu preko Hakima Genoša stižu do poravnanja.

Izvršio je Miloš Milojević još izmena. Šanse su dobili Motika, Mijailović, Milunović, Mijatović i Stefan Mitrović, a upravo je ovaj poslednjepomenuti izrastao u čoveka odluke. Naravno, ništa od toga ne bi bilo moguće da Jovan Mijatović nema izvanrednu viziju što je pokazivao i u ranijim utakmicama. Savršen pas u prostor uputila je Zvezdina „devetka“ (u maniru Bobija Firmina) za Mitrovića koji dobija duel protiv protivničkog igrača, a zatim u maniru iskusnijih i onih vrhunskih napadača šalje projektil pod prečku gola koji je branio Širl.

Kako je ostalo još 10 minuta do kraja meča, Austrija nije imala preveliki broj šansi za novo izjednačenje, pa je Crvena zvezda upisala još jednu pobedu, petu na šest utakmica.

Ekspedicija prvaka zemlje pakuje svoje stvari i ovog popodneva se vraća u Beograd gde će nastaviti pripreme za nastavak sezone u Super ligi Srbije koji je zakazan za 4. februar.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke